Tiszatájonline | 2016. január 14.

Nem nagy durranás

AZ UTASKÍSÉRŐ – SENKIT NEM HAGY KIELÉGÍTETLENÜL!
A film címszereplője Larry Gaye (Mark Feuerstein), honi fordításban Melegh Larry. Neve éles (és viccesnek szánt) kontrasztban áll nőfaló személyiségével (amire pedig a magyar alcím utal). Gyerekként pilóta szeretett volna lenni, de megbukott az alkalmassági vizsgán. A légiutas-kísérők közt ő az ász (erre is utal a honi alcím), de élete legnagyobb kihívásával szembesül, amikor a légitársaságok robotokra akarják cserélni az utaskísérőket […]

AZ UTASKÍSÉRŐ – SENKIT NEM HAGY KIELÉGÍTETLENÜL!

Jó pár éve nem készült működőképes paródia Hollywoodban, és ezt az átkot most sem sikerült megtörni. Sőt, az amerikai paródiák immár végleg megkülönböztethetetlenek az „annyira rossz, hogy már jó” trashfilmektől.

A film címszereplője Larry Gaye (Mark Feuerstein), honi fordításban Melegh Larry. Neve éles (és viccesnek szánt) kontrasztban áll nőfaló személyiségével (amire pedig a magyar alcím utal). Gyerekként pilóta szeretett volna lenni, de megbukott az alkalmassági vizsgán. A légiutas-kísérők közt ő az ász (erre is utal a honi alcím), de élete legnagyobb kihívásával szembesül, amikor a légitársaságok robotokra akarják cserélni az utaskísérőket. A magánéletben is le kell szállnia a földre: egyik futó kalandjából fia született, aki rajongója a pilótáknak, de lenézi a légiutas-kísérőket.

Aki az eredeti cím láttán feltételezi, hogy ez a film biztosan egy másfél órás meleg vicc lesz, nem téved nagyot: a mozi humora egyszerűbb aligha lehetne, a főhős nevében rejlő szóviccet például többször is elsütik az alkotók. 2015-ben ez a fajta humor már több évtizede elavult, viszont van tudományos magyarázat arra, hogyan kerülhetett ki egy ilyen primitív komikumra építő vígjáték Hollywood falai közül, ráadásul néhány jól csengő, vagy legalábbis valaha jól csengett névvel a színészgárdában (amilyen Stanley Tucci vagy Marcia Gay Harden).

2142-600x323

Ez a film ugyanis a Jerry és David Zucker, valamint Jim Abrahams alkotta trió paródiáihoz áll a legközelebb, melyek közül a legjobbak az Airplane!, a Csupasz pisztoly és a Nagy durranás. A fő humorforrása ennek a filmnek is az, hogy főhőse a tökéletes ellentéte a hollywoodi eposzok mindentudó héroszainak, azaz csupa jellemhiba. Például rémesen öntelt és éretlen, de főleg kriminálisan ostoba. A film durva és börleszkszerűen fizikális humora is a trió munkáit idézi. A cselekmény is az Airplane!-re emlékeztet: a pilótavizsgán megbukott hősünknek végül le kell tennie egy utasszállító gépet, miután mind a pilóták, mind a robot stewardess kudarcot vallanak.

Míg azonban a nagy elődök filmjei kivétel nélkül egy-egy konkrét műfajt parodizáltak (az Airplane! például katasztrófafilm), Az utaskísérő már inkább csak egy retró paródia-koppintás. Egy paródiánál nem hátrány az eredeti cselekmény hiánya (mivel a műfaj klasszikusok és friss sikerfilmek átköltéseiből áll össze), de egy hagyományosabb vígjátékba drámai szál is kell, ami elkélt volna Sam Friedlander rendezésébe is. A Zucker–Abrahams trió annak idején kiparodizálhatta a teljes addigi filmművészetet (és éltek a lehetőséggel), a klisék viszont azóta nem is változtak annyit, hogy sikeres új paródiákat termeljenek ki. Jó paródia nem készült a Horrorra akadva óta (ami pedig a Student Bodies koppintása volt), és ezt az átkot Az utaskísérő sem töri meg, épp ellenkezőleg, a paródia műfaj tetszhalott állapotáról inkább árulkodik.

3143-600x323

Míg a Zucker–Abrahams filmek alacsony korhatárt kaptak, addig Az utaskísérő R (felnőtt) besorolású, és fő komikumforrása a szex témájú prosztó humor. A film alkotói nem minőségben, hanem mennyiségben igyekeztek nagyot alkotni, amit a hosszú cím is példáz. Munkájukat minden ízében viccesnek szánták, non-stop gegparádét készítettek, a gond csak az, hogy a poénok java fantáziátlan. Így aztán ez a film kizárólag unintentional comedy-ként, azaz „annyira rossz, hogy már jó” trashfilmként működik olajozottan. Az egyetlen igazán betaláló poén ebben a filmben az, hogy az alkotói bevállalták ezt a színvonalat 2015-ben. Viszont ha úgy vesszük, öröm az ürömben, hogy trashfilmet igen ritkán látni a honi mozikban, de most erről a bizarr élményről sem marad le a hazai publikum.

Csiger Ádám

52376-Az-utaskisero---Senkit-nem-hagy-kielegitetlenul-2015-magyar-plakatAz utaskísérő – Senkit nem hagy kielégítetlenül! (Larry Gaye: Renegade Male Flight Attendant)
Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 99 perc, 2015

Rendező: Sam Friedlander
Forgatókönyvíró: Mike Sikowitz
Operatőr: Elisha Christian
Zene: Michael Cohen
Producer: Mark Feuerstein, Sam Friedlander, Michael Roiff
Vágó: Sam Restivo

Szereplők: Mark Feuerstein, Rebecca Romijn, Patrick Warburton, Jayma Mays

Bemutató dátuma: 2015. október 29.