Tiszatájonline | 2015. december 2.

Kelda zenekar – Művházból a MÜPA-ba

A Művészetek Palotájában adott lemezbemutató koncertet november 10-én a szegedi Kelda zenekar. A magát „kulturális akusztikus könnyű zenei” műfajba soroló vidéki csapatot hivatásos klasszikus zenészek alkotják, akiknek származása felöleli a Duna–Tisza déli mentét – a határon túl is. Első nagylemezük a „Gondolathajó” címet viseli, mely a dalok szövegeit adó versek témakörének sokszínűségét is jelképezi […]

A Művészetek Palotájában adott lemezbemutató koncertet november 10-én a szegedi Kelda zenekar. A magát „kulturális akusztikus könnyű zenei” műfajba soroló vidéki csapatot hivatásos klasszikus zenészek alkotják, akiknek származása felöleli a Duna–Tisza déli mentét – a határon túl is. Első nagylemezük a „Gondolathajó” címet viseli, mely a dalok szövegeit adó versek témakörének sokszínűségét is jelképezi.

2012 februárjában hívta életre három egyetemista a Kelda zenekart Szegeden. Hivatásos klasszikus zenészek lévén (a helyi konzervatórium és Zeneművészeti Kar volt és jelenlegi diákjai) céljuk, hogy a könnyű zenét minőségi tartalommal töltsék meg: zenében és szövegben egyaránt. Az egyedi hangzásvilágú produkciónak (hegedű, nagybőgő, klasszikus gitár, ütőhangszerek) külön bájt kölcsönöz a tagok származása: a két vajdasági (Csóka, Muzslya) vonós mellett egy magyarországi délszláv falu (Dusnok) szülöttjét is megtaláljuk, kunszentmártoni dobossal.

A zenekar fennállásának 4 éve alatt összesen 46 koncertet adott (köztük 2 a MüPában, 1 a Székelyföldön és 5 a Vajdaságban, 21 különböző településen), három klipet és egy szöveges videót jelentetett meg a friss nagylemez előtt. A korong országos terjesztésben érhető el két nagy könyváruház polcain, valamint november 25-től az online zenei oldalakon, digitális zeneáruházakban is megjelenik. Az album saját dalokat tartalmaz, melynek szövegeit így jellemzik: „Tollból papírra, papírról hangszerre: emberről, életről, szerelemről és hazáról.” Zenéjükre nagy hatással vannak a klasszikus zenei és irodalmi szerzők, azonban egyértelmű a formáció könnyű zenei mivoltja. A jelenkorból saját ideáljuknak Ákost, a Ghymest és Glen Hansardot tartják. Fellépéseik helyszínéül előszeretettel választják az igényes kávézókat, a kulturális intézményeket, könyvtárakat is.

A zenekar 2016-ra egy 30-40 koncertből álló lemezbemutató turnét, új videoklipet, és új dalokat tervez. A Kelda zenekar célja, hogy a magyar nyelvű közösségek kulturális életének elsőszámú produkciójává váljon, s hogy a Kelda név szinonimája legyen a magas zenei minőség, a profizmus és az igényesség kifejezéseknek.