Tiszatájonline | 2015. október 10.

Igazi debreceni mítosz a színen

A MAGYAR FAUST
Orbán János Dénes A magyar Faust című tragikomédiájával ünnepli fennállásának 150 éves jubileumát a debreceni Csokonai Nemzeti Színház. A darab díszelőadását éppen a teátrum megalapításának napján, október 7-én tartották a cívisvárosban. Az előadás Debrecen méltán híres és neves professzorának, Hatvani Istvánnak állít emléket. Cíviseknek alapdarab […]

A MAGYAR FAUST

Orbán János Dénes A magyar Faust című tragikomédiájával ünnepli fennállásának 150 éves jubileumát a debreceni Csokonai Nemzeti Színház. A darab díszelőadását éppen a teátrum megalapításának napján, október 7-én tartották a cívisvárosban. Az előadás Debrecen méltán híres és neves professzorának, Hatvani Istvánnak állít emléket. Cíviseknek alapdarab.

A József Attila-díjas Orbán János Dénes az erdélyi irodalom fenegyerekeként vonult be a köztudatba. A negyvenes éveit taposó író és költő 2004-ben a magyar Nemzeti Színháztól kapott elismerést A magyar Faust című drámájáért. A Csokonai Színház jubileumi évadában éppen ennek a darabnak a színpadra vitelét tűzte ki célul, nem véletlenül: a mű Debrecen méltán híres és neves professzorának, Hatvani Istvánnak állít emléket. A fiatal alkotó alapos és pontos kutatómunkát végezve írta meg a szöveget, a Debreceni Református Kollégium 18. századi hagyományai és szokásai ugyanúgy fellelhetőek benne, mint Hatvani István életútjának különleges, már-már mesébe illő fordulatai.

Ki is volt Hatvani istván?

Amellett, hogy teológiát és orvostant tanult Bázelben, majd Leidenben, kiemelkedő matematikai és fizikai ismeretekkel rendelkezett. A tehetséges fiatal tudósnak professzori állást kínált fel több külföldi egyetem is, ő mégis a Debreceni Református Kollégium matematikai, fizikai és vegytani tanszékét választotta. A kísérleti oktatás egyik legjelentősebb hazai úttörője harminchét évig volt a neves debreceni intézmény tanára. Bemutatott kísérletei az újdonság erejével hatottak, sokan bűvészt is láttak benne.

Minden csak fikció?

Bár a Faust-monda nyomai Magyarországon már a 16. századtól felbukkannak a parasztság szájhagyományában, a „magyar Faust” elnevezés a debreceni professzor nevéhez kötődik. Röviddel halála után bűbájos tudományáról és az ördöggel kötött szerződéséről szóló anekdoták és ironikus történetek keringtek.

A darabban Hatvani professzor Kelet-Közép-Európa nagy tudású és sajátosan magyar stílű Faustjaként megköti ugyan az alkut Mefisztóval, de a lelkét nem adja el: „belévesztünk az emberi tudatba” – mondja Lucifer a darab végén.

Highway to Hell

Kimagasló alakítást nyújt Hatvani szerepében a nemrég Kaszás Attila-díjjal elismert Mészáros Tibor, a Lucifert megformáló Varga Klári pedig stílusosan magával ragadó. Az örök lázadó, de kellően érzékeny Pokol fejedelme a darab végét lezáró, koncerthangulatot idéző dalbetétben teljesedik ki igazán. Ritkán játszik gonoszt a Mefisztót életre keltő Mercs János, aki karakteres, emberi, szerethető.

Az Úr szerepében a 80. születésnapját ünneplő Miske László Jászai-díjas színművész látható, ajándékszerep a javából. Külön köszönet az aprócska angyalkáknak, akik e késői órán is fent maradtak szülői engedéllyel, hogy színre lépjenek.

plakat_A-magyar-Faust_k

Szereposztás:

Hatvani István
Mészáros Tibor

Az Úr
Miske László Jászai-díjas

Lucifer
Varga Klári

Mefisztó
Mercs János

Mária (Hatvani szerelme)
Szakács Hajnalka

Tök Ász
Jámbor József

Makk Ász
Garay Nagy Tamás

Veres Ász
Mészáros Ibolya e.h.

Zöld Ász
Bakota Árpád

Első garabonciás/Búbocska/Tessedik Sámuel
Papp István

Második garabonciás /Flóra/Naszályi
Pál Hunor

Harmadik garabonciás /Jobbffy/Fazekas Mihály
Janka Barnabás

Nátha, pokolfajzat
Nánási Brigitta e.h.

Rüh, pokolfajzat
Zeck Juli m.v.

Kankó, pokolfajzat
Szanyi Sarolta

Bernoulli professzor
Csikos Sándor Jászai-díjas, Érdemes Művész

Örzse, fogadósné / Bartháné
Majzik Edit Jászai-díjas

Bartha
Dánielfy Zsolt

Csatári István
Diószeghy Iván m.v.

Bóta deák/ Balffy/Pokolfajzat
Rózsa László e.h.

Debreceni polgár/Mária férje/Az Ember
Steuer Tibor

Gergőke, (Mária kisfia)
Danka Balázs

Debreceni polgárasszony/ Szép Heléna/ Pokolfajzat
Vékony Anna m.v.

Játékmester
Gáll Levente

Diák
Váradi Gergely

Debreceni polgár/Arkangyal
Nagy Olivér

Debreceni polgárasszonyok, Szép Helénák
Deák Emőke, Kuczmog Klaudia, Törő Ildikó, Nagy Kíra, Pintér Tímea

Debreceni polgárok
Kun Tibor, Udvarhelyi Péter, Kerékgyártó Csaba, Bene Koppány

A Református Kollégium diákjai
Kulcs Dávid, Tar Dániel, Oláh Béla, Varga Ádám, Váradi Gergely, Seprényi Ádám, Gáll Levente, Mercs Máté, Baditz Dávid, Tisza Lajos

Szellemek kara
A Csokonai Színház Énekkara
Karvezető: Gyülvészi Péter

Szólót énekel
Simon Erika

Angyalok kara
a Vox Iuventutis Gyermekkar 20 fős kórusa

Karnagy: Pallagi Etelka

Zenészek
Dargó Gergely, Áchim Tibor, Albert Szilárd, Bárándi András, Linzenbold Gábor, Ács Sándor

Szegedi diák is volt…Orbán János Dénes 1973. július 4-én született Brassóban. Kolozsváron szerzett magyar-angol szakos diplomát, majd Szegeden és Bécsben egészítette ki bölcsésztanulmányait. 1994–1998 között a Bretter György Irodalmi Kör elnöke. Egyetemi oktatói munkája mellett az Előretolt Helyőrség főszerkesztője (1995–2000), az Erdélyi Híradó Kiadó szerkesztő-ügyvezetője (1995–1998), majd 1998−2014 között igazgatója. 2003–2008 között az Irodalmi Jelen szerkesztője, 2006−2012 között az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke. A kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávézó alapítója (2002) és tulajdonosa 2014-ig. 1992 óta publikál, több műfajban: vers, próza, paródia, kritika, esszé, tanulmány, szín- és bábdarab, műfordítás (angol, spanyol és román nyelvből), publicisztika.Legfontosabb díjai:
József Attila-díj (2002), Székelyföld-díj (2006), A Romániai Írók Szövetségének Koós Károly-díja (2007), A Magyarország Babérkoszorúja díj (2014)

Fotó: Csokonai Nemzeti Színház/Máthé András

 Tóth András Tozzi