Tiszatájonline | 2015. október 8.

Nem múló siker

KAISERS TV UNGARN
Szinte napra pontosan 4 éve, 2011. október 7-én mutatta be Pintér Béla és társulata a Kaisers TV Ungarn c. darabot. 2015.október 6-án fel-felhangzik a nézőtéren, hogy a nemzeti gyásznap megfelelő keretet biztosít Pintér darabjához, de senki ne gondolja, hogy szomorújátékot fog látni, ha nagyon nagy szerencsével hozzájut a Szkénében időnként látható darabhoz […]

PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: KAISERS TV UNGARN

Szinte napra pontosan 4 éve, 2011. október 7-én mutatta be Pintér Béla és társulata a Kaisers TV Ungarn c. darabot.

2015.október 6-án fel-felhangzik a nézőtéren, hogy a nemzeti gyásznap megfelelő keretet biztosít Pintér darabjához, de senki ne gondolja, hogy szomorújátékot fog látni, ha nagyon nagy szerencsével hozzájut a Szkénében időnként látható darabhoz. Hogy az eltelt évek alatt aktualitását nem veszítette a darab, az is mutatja, hogy cipőkanállal kellett betuszkolni a nézőket, hogy mindenki elférjen és még a színészeknek is maradjon játszótér.

Valódi harsány népszínmű, vásári komédia és akár kabarénak is nevezhetnénk. A négy év alatt még aktuálisabb lett. A darab mottóját kétszer is meghallgatja a közönség, hiszen személyesen neki szól. „Itt most bármi megtörténhet. Hiszel benne?” Az eltelt időszak bebizonyította, hogy hinnünk kell ebben, mert nap, mint nap így van. Pedig négy évvel ezelőtt még nem állt fel a köztévé, még nem volt szerencsénk végig asszisztálni a kirúgásokat, az új szakmailag teljesen kezdő, időnként teljesen alkalmatlan emberek megjelenését.

Már ekkor látnoki pontossággal érti Pintér Béla, hogy mi történik az országban, lecseréli a hazafiatlan Kaisers TV-t (ejtsd téfau), a sokkal „korszerűbb” Magyar Nemzeti Élőkép Vibránc-ra. Leng a nemzetiszín zászló, egyre több zászló leng, a mikrofon is nemzeti színbe öltözik. Hatalmas kokárda a korábbi főszerkesztő asszony ruháján, hátha sikerül visszakönyörögnie magát sok évtizedes munkahelyére. Persze érdemes gyorsan tisztázni valamit: Pintér Béla remek érzékkel véletlenül se a mában játszatja a történetet, 1848-ba és 1881-be teszi a színdarab történési idejét.

A szokásos abszurditás szinte a végletekig elmegy. Hipnózis, nagyon modern szerelmi szál, valós történeti szereplők (Petőfi és Kossuth) és kitalált személyek izgalmas elegye adja a színmű pergő esemény-sorát. A szerző érdekesen viszonyul a történeti hitelesség kérdéséhez, szabadon megváltoztatja a darab dramaturgiája érdekében a történelmi események menetét, de Kossuth személyiségét hitelesen deheroizálja.

Az előadás harsánysága és aktualizálása ellenére ízléses a humora, mértéktartó, olykor egészen zseniális a színészi játék, Pintér Béla megannyi leleménye teszi, hogy a mai napig nézők sokasága kíváncsi a Kaisers TV (téfau) Ungarn-ra. Mucsi Zoltán meghívott vendég-színészként nagyszerűen alakítja a Pákozdi Oroszlánt (eredetileg Sukorói volt, érthető módon változtatott Pintér a megnevezésen). Pintér Béla Petőfije, aki (nem) mellesleg erősen emlékeztet Magyarország vezető személyiségére, remek villanásokkal és utalásokkal hozza egyszerre a figura kettős karikatúraszerű vonásait. Enyedi Éva dramaturgként és főszereplőként is nagyon a helyén van. A kevés és praktikusan mozgatható díszlet elégséges és pontos.

Fürth Éva

Kép: Koncz Zsuzsa (www.pbest.hu)

5231Kaisers TV, Ungarn (Pintér Béla Társulata)     

Dramaturg: Enyedi Éva. Zene: Kéménczy Antal. Jelmez: Benedek Mari. Tér: Tamás Gábor. Fény: Vida Zoltán. Hang: Gresiczki Tamás.

Írta és rendezte: Pintér Béla.

Szereplők: Enyedi Éva, Mucsi Zoltán, Szamosi Zsófia, Friedenthal Zoltán, Hajdú Rozi, Szalontai Tünde, Stefanovits Angéla, Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla, Terhes Sándor, Quitt László, Kéménczy Antal.