Tiszatájonline | 2015. szeptember 29.

„korlátok közt nemesen kígyózni…”

REPÜLŐ SZŐNYEG – G. ISTVÁN LÁSZLÓ ÚJ KÖTETE
„korlátok közt nemesen kígyózni…” – mondta a beszélgetés kezdetén, mint egy ars poetica-ként G. István László a babitsi sorokat. A legújabb kötete ugyanis az időmértékes verselés előtt tiszteleg. Ennek kapcsán beszélgetett a költővel Krusovszky Dénes szeptember 15-én délután a Petőfi Irodalmi Múzeum X beszélget Y-al elnevezésű sorozatában […]

REPÜLŐ SZŐNYEG –
G. ISTVÁN LÁSZLÓ ÚJ KÖTETE

„korlátok közt nemesen kígyózni…” – mondta a beszélgetés kezdetén, mint egy ars poetica-ként G. István László a babitsi sorokat. A legújabb kötete ugyanis az időmértékes verselés előtt tiszteleg. Ennek kapcsán beszélgetett a költővel Krusovszky Dénes szeptember 15-én délután a Petőfi Irodalmi Múzeum X beszélget Y-al elnevezésű sorozatában. G. István László új kötete, ahogyan arra Krusovszky a beszélgetés indításában utalt teljesen különbözik az eddigi köteteitől, ezekben a versekben nem rajzolódik ki a költő alakja, ám G. István László azonnal hozzá tette, hogy itt nem a figurának, hanem a hangnak van „felismerhető íze”. A kötet érdekessége még, hogy egy időben keletkezett – azzal együtt, hogy nem csak új költemények kaptak helyet benne, hanem néhány régebbi művet is beválogattak – a Kandi-versekkel, amelyek köztudottan pszichológiai versek, s a gyászmunka áll a központjukban. Hangulatban ezzel szembe megy a Repülő szőnyeg, hiszen itt nem egy olyan homogén világ jön létre, ahol egy hangot ’kell’ követni, hanem heterogén a tér, amelyben sok szín elfér, mégis megképződik az egység. A munkafolyamat is úgy alakult, hogy a forma dominált, amin belül utat engedve a meditációs térnek megkereste a költő a szöveget.

Egy városi legenda szerint a kötet keletkezése szorosan kapcsolódik Szepes Erika és Szerdahelyi István Verstanához…

Egy városi legenda szerint – ahogy azt Krusovszky felhozta – a kötet keletkezése szorosan kapcsolódik Szepes Erika és Szerdahelyi István Verstanához, miszerint a költő végiglapozta és mindenre írt egy verset. Ha nem is ennyire sarkítva, mégis van igazság mindebben. A Repülő szőnyeg alapját valóban a már említett Verstan szolgáltatta, azonban az itt megjelenő formákon kívül is találunk verseket, főként a távol-keleti vonalat bővítette G. István László. Nem ez az egyetlen kötet, amivel rokonítható az idén megjelent könyv, hanem a Magyar etűdök is kapcsolatba hozható vele, olyan szempontból, hogy míg az az ütemhangsúlyos verselés tárházát mutatja be, addig a Repülő szőnyeg az időmértékes verseléssel teszi ugyan ezt. Felmerült a kötet tankönyv jellege is, ami már csak azért is kézenfekvő, mert a szerző verstan tanításával is foglalkozik. Erre a felvetésre G. István László egyértelmű igenlés mellett kiemelte, hogy elsősorban azonban verseskötet. A kapcsolódó könyvek sorából természetesen nem hiányozhat a kötet címére is rímelő – a versek között is találhatunk a Weöres-életmű előtt tisztelgő költeményeket – Rongyszőnyeg.

Fontos, hogy tárgyalóhelyzetben mit tesz az ember, mi marad utána, mit látnak belőle…

Eltávolodva az új kötettől a beszélgetés retrospektív irányt véve számot vetett az eddig megjelent kötetekkel, mint például az Amíg alszom, vigyázz magadrával, Homokfúgával, Választóvízzel vagy a Hármasoltárokkal. Az őket összekötő személyes hang, a szakrális tér került elő mígnem elértünk a készülő kötethez. A kéziratot, amelynek munkálatai már lezárultak több mint egy évvel ezelőtt, mégsem tudta a költő késznek nyilvánítani ez idáig. Az eredetileg Védőbeszédek munkacímet viselő kötet szintén a pszichológiai versek sorát erősíti. Szám szerint 74 ’védőbeszédet’ tartalmaz. Jelenleg a Fél, Kandi, fél munkacímet kapta ez a tetemrehívás – ahogy G. István László nyilatkozott róla. Fél, mint az egész egy része, illetve fél, mint ige. Egyszerre vádbeszéd és védőbeszéd. Fontos, hogy tárgyalóhelyzetben mit tesz az ember, mi marad utána, mit látnak belőle. Krusovszky Dénes a készülő kötet kapcsán a szigorú szerkezetet emelte ki, illetve a meglátása szerint az egyik legjobb, ha nem a legjobb anyaga G. István Lászlónak. Durva és kegyetlen, létösszegzés, szembenézés. A költő saját bevallása szerint hosszú idő óta először nem kötetet, hanem verseket írt. A kegyelem utáni tér jelenik meg, amit nem lehet berendezni, csak benne lenni.

A beszélgetés során töb részlet is elhangzott a fentebb említett kötetekből G. István László, illetve a beszélgetéssorozat szerkesztőjének, Havas Juditnak a tolmácsolásában.

Vagdalt Krisztina

repülő (1)G. István László: Repülő szőnyeg

Magvető Könyvkiadó

Budapest, 2015

184 oldal, 2990 Ft