Tiszatájonline | 2015. szeptember 18.

Úgy érzem, jól sikerült a bemutató…

ESZENYI ENIKŐ A JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM CÍMŰ DARABRÓL
Szeptember 15-én volt Fejes Endre születésnapja, amelyet már nem élhetett meg, mint ahogyan a Pesti Színházban látható Jó estét nyár, jó estét szerelem bemutatóját sem. A Kossuth- és József Attila-díjas író felkavaró kisregényből készült darabját Presser Gábor páratlan zenéjével új hangszerelésben, új dalokkal, valamint eredeti dokumentumrészletekkel gazdagítva Szász János rendezte […]

ESZENYI ENIKŐT KÉRDEZTÜK FEJES ENDRÉRŐL, A JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM CÍMŰ DARABRÓL

Szeptember 15-én volt Fejes Endre születésnapja, amelyet már nem élhetett meg, mint ahogyan a Pesti Színházban látható Jó estét nyár, jó estét szerelem bemutatóját sem. A Kossuth- és József Attila-díjas író felkavaró kisregényből készült darabját Presser Gábor páratlan zenéjével új hangszerelésben, új dalokkal, valamint eredeti dokumentumrészletekkel gazdagítva Szász János rendezte.

– Fejes Endre sajnos már nem érhette meg az új bemutatót, mert augusztus 25-én, 92 évesen, hosszan tartó betegség után elhunyt. Az élet közbeszólt…

– Találkoztam Fejes Endrével, aki több éve ágyban fekvő beteg volt. Elmondtam neki, hogy szeretnénk újra bemutatni a darabját, és ő ennek nagyon örült. Azt terveztük, hogy viszünk neki felvételeket, képeket a bemutatóról, hogy lássa, de erre sajnos már nem volt lehetőség. Fejes Endre a 20. századi magyar irodalom egyik nagy alakja, őszinte hangú, érzékeny lelkű író volt. Emlékét őrizzük és őrizni fogjuk.

– Fejes Endre felkavaró kisregénye, az 1969-ben megjelent Jó estét nyár, jó estét szerelem egy 1962-ben történt különös bűnesetet dolgozott fel: egy fiatal segédmunkás magát görög diplomatának kiadva fiatal nőket csábított el, s a lelepleződéstől félve az egyik lányt megölte.

A fiú arcán megjelenik az a kegyetlen, ellenszenves vonás. Megfogja a borotvát. A lány szemén rémület…

A regényből később önálló, zenés színpadi változat jött létre szintén Fejes Endre tollából, Marton László rendezésében, az író dalszövegeivel, Presser Gábor zenéjével. Az 1977-es bemutató főszerepét Hegedűs D. Géza játszotta, nagyon fiatalon, szőke hajjal, csillogó szemekkel. A darabban Veronikát Kútvölgyi Erzsébet alakította, aki most az anyát játssza. A Pesti Színház előcsarnokában régi fotókból rendezett kiállítással emlékezik a társulat a bemutatóra, Fejes Endrére: a fiatal és csodálatos Halász Judit, Bánsági Ildikó, a főiskolás Hernádi Judit, Egri Márta és Kútvölgyi Erzsébet, valamint a főhős, a sötétruhás fiú, Hegedűs D. Géza látható a képeken.

joestetnyar_ea_01_domolky_daniel_WEB_012

Nézegettem a kiállításon a régi fényképeket, és feltűnt valami: a szőke, hosszú hajú Hegedűs D. Gézára emlékeztet a mostani főhős, a Pécsi Nemzeti Színházból érkezett fiatal tehetséges színész, Wunderlich József.

– Én is csodálattal néztem a régi fotókat. Nem ismertem akkoriban személyesen Gézát, de azóta többször játszottunk együtt a Vígben. Csodálatos ember, kiváló színész, a megjelenése, a kisugárzása pedig ma is lenyűgöző.

– Stohl András lett volna a darab főszereplője, de másképpen alakult…

– El kell oszlatni a félreértéseket. András egy nagyon tehetséges színész, most is játszom vele és Kern Andrással A testőrben. Nagyon komolyan vette a szerepét a Jó estét nyárban, de úgy érezte a próbák során, hogy ez a szerep már nem az ő korának megfelelő, ekkor teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy más fogja játszani a főszerepet.

– Wunderlich József egy egészen különleges fiatal tehetség, ahogy az ismertetőben olvastam (és tapasztaltam a premieren) titokzatos, vibráló, sármos, és nem mellékesen kiváló hangja van. A történet főszereplőjeként szüksége is van minden vonzerejére, hiszen a partnerei elképesztő színésznők: Tornyi Ildikó, Kiss Diána Magdolna, Járó Zsuzsa és Bata Éva, valamint ki kell emelnünk Börcsök Enikőt.

joestetnyar_ea_01_domolky_daniel_WEB_008

– Jóskát az egyetemen láttam egy vizsgaelőadásban, aztán felajánlottam neki, hogy szerződjön a Vígszínházba. Villányi srác, ott él a családja, így azt tervezte, hogy Pécsre megy, ha végez. Két évet töltött el a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol főszerepeket kapott, nagyon szerette a közönség. Többször találkoztunk, mindig mondtam neki, hogy most már sokat tanult, itt az ideje, hogy nálunk folytassa. Végül „elcsábítottam”, és úgy hozta a sors, hogy a Jó estét nyár… főszerepével indított.

Újra kell játszani azokat a darabokat, amelyek fontosak a számunkra, legyen az Shakespeare vagy más klasszikus, vagy éppen Fejes Endre színműve…

Örülök, hogy most 11 fiatal színész szerződött hozzánk, és még vannak egyetemisták is,akik nálunk kezdenek el dolgozni. Meg kell adni nekik a lehetőséget, fogni a kezüket és bevezetni őket ebbe a csodálatos világba, amit a Vígszínház jelent. Néhány ponton ez veszélyes is lehet, hiszen könnyen mondhatná a közönség, hogy ők ismeretlenek, nem látjuk őket sorozatokban, nem szerepelnek moziban, éppen ezért jobban oda kell figyelnünk a pályakezdőkre, több energiát kell befektetni a velük való munkába. Azt gondolom, hogy egy társulatban az a fantasztikus, amikor egy tapasztalt, tehetséges művész tanítása és a fiatalok energiája együtt tud működni.

Egy tehetséget felfedezni és felavatni, óriási ajándék…

  Tóth András Tozzi

Fotók: Dömölky Dániel/Vígszínház