01.12.
| Vers l’infini. Konok Tamás életmű-kiállítása (1930–2020) >>>
12.08.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
11.25.
| Sajtó és ideológia a hatvanas években >>>
NAPI TANDORI

12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>
10.15.
| Embertani érdekességek a Határtalan Régészet őszi számában >>>

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Liza hitet, reményt ad a nézőknek
2015.06.29 - tiszatáj

INTERJÚ BALSAI MÓNIVAL

Megállíthatatlan a Liza, a rókatündér sikere az európai filmfesztiválokon: Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország és Brazília után Amerikában is díjazták Ujj Mészáros Károly alkotását. Madridban a szakmai zsűri a Pesti Magyar Színház két művészének, Balsai Móninak és Bede-Fazekas Szabolcsnak odaítélte a legjobb alakításért járó díjat is. A Jászai Mari-díjas színésznővel Debrecenben, a Kölcsey Központban találkoztam.

– Amikor az interjúra érkeztem, egyik ismerősöm hívott telefonon és kérdezte, hogy mit csinálok. Meséltem neki, hogy Lizával, a rókatündérrel találkozom. Vigyázz magadra, nehogy bajod essen a találkozó után”  vágta rá gyorsan. Kicsit félve érkeztem, különösen a telefonbeszélgetés után…

– Csak életben maradsz… 🙂

– Mennyire vagy Liza?

– Sok közös vonás van bennünk, de van elég különböző is. Az egésznek a lelke, finomsága közel áll hozzám. Néha utálom is magamat amiatt, hogy olyan vagyok, mint egy lakmuszpapír, amely hártyavékony, ha valami rácseppen, azonnal átszíneződik, összegyűrődik. De biztosan ilyen a színészet. Ahhoz, hogy az ember sok mindent csináljon estéről estére, változnia kell, mint egy kaméleonnak.

– Ezt mostanában sok helyen olvastam rólad…

– Biztosan átveszik egymástól az újságírók. 🙂

– Miben vagy még lizás?

– Van a filmben olyan mondatrész, ami az én szavajárásom.

– Sokszor hallotta a párod, a film rendezője, Ujj Mészáros Károly?

– Megjegyezte magának, elraktározta. De engedélyt kért tőlem, hogy beleírják a filmbe.

 

Balsai_Moni

 

– Vezetsz valamiféle statisztikát arról, hol, milyen díjat nyert a film?

– Én nem vezetek statisztikát, de a minap hallottam a Filmteam-nél, hogy eddig 14 díjat nyert a film a nemzetközi fesztiválokon Európa-szerte, valamint Brazíliában, illetve számos országban bemutatták már világszerte.

Számomra is meglepő, hogy külföldön is ennyire szeretik a filmet, egy közép-európai történet eljut a világ számos pontjára, és láthatóan működik az egész. Boldog vagyok, hogy máshol is értékelik, meglátnak benne valamit, és kiderül, hogy ekkora távlatokban is az emberek lelke valahol közös.

– Mi lehet a siker titka? Gondolkodtál már ezen?

– A közönségtalálkozók alkalmával és a nekünk küldött levelekből is kiderült, hogy a film reményt, hitet ad, boldogságot sugároz az emberek felé. Többen boldogan, mosolyogva jöttek ki a moziból és ez nagyon jó érzés. Van mondanivalója, meg van a maga mélysége, egy bizonyos ponton pedig még világvége hangulat is uralkodik a filmben, mégis jóra fordul minden. Van egy belső igazsága…

– Mondjuk ki. Az őszinte szeretet, szerelem győzedelmeskedik a végén.

– Nagyon sok rétege van a Lizának, olyan, mint egy hagyma, több réteg héja van, és mindenki lehámozza, megtalálja azt, ami neki tetszik ebben a romantikus vígjátékban. Van, akinek a számos szóvicc vagy a rejtett képi humor tetszik, van, aki mélyebbre néz és felfedezi a 70-es évek kapitalizmusát.

A premier óta érzem azt, hogy a film megnyitott olyan dolgokat az emberekben, ami ma nem jellemző. Felhívnak, hogy szeretnének megosztani velem egy jó hírt, és hozzáteszik, hogy egyébként csak akkor beszélünk, találkozunk, ha rossz történik velünk, ha baj van. Jóérzés, hogy tudunk örülni a másik boldogságának…

– Nem volt könnyű az indulás.

– Nyolc évig készült a film. Iszonyú, hogy mennyi mindennel kellett megküzdenünk, és mégis pozitív maradt a hozzáállásunk, hittünk a filmben. Érdemes volt kitartani. Károly mondta mindig, hogy a Liza járja a maga útját. Semmi nem hullott az ölünkbe, minden másodpercért meg kellett harcolnunk, volt, amikor többször is. Annyira szerettük és akartuk az egészet.

– Ez érezhető is a filmben…

– Volt valami különös varázslat benne. Meseszerű, ugyanis átküzdve magunkat a tövises rózsabokrokon, végül csak bevettük a várat.

– Ez volt az első film, amely forrást kapott az új finanszírozási rendszerben. Rögös út vezetett a sikerig, akárcsak a Saul fia esetében.

– Mi is hasonlókat éltük át. Örülök annak, hogy a Filmalapnál láttak benne fantáziát és megtámogatták.

 

Liza_jelenet

 

– Egyébként láttad már a Saul fiát?

– Nem sok időm van moziba járni. Az évadban havonta 25-26 előadásom volt, 12 darabban játszottam. Most nyáron próbálunk a Pesti Magyar Színházban az őszi bemutatókra, illetve szerepelek a Játékszín és a Karinthy Színház egy-egy vígjátékában: a Legyen a feleségemben és az Olympiában, amely Molnár Ferenc írása. Ezek mellett pedig forgatok. Nagyon el vagyok maradva a magyar filmek tekintetében. A Saul fia mellett szeretném megnézni a VAN-t, az Utóéletet és a Fehér Istent is. Mindenképpen moziban, talán valamelyik művész mozi vetíti még a nyáron.

– Említetted, hogy forgatsz. Mesélj erről…

– Még sok mindent titok övez, de a nyár végén már többet tudhatunk a filmről. Annyit elárulok, hogy egy nem túl szimpatikus karaktert alakítok, nagyon távol áll tőlem… Még magam is birkózom vele. Érdekes lesz a Liza után.

– Elkészült Till Attila második játékfilmje, amelyben Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó mellett te is főszerepet kaptál.

– A Tiszta szívvel egy nagyon szép történet. Tavaly nyáron forgattuk és várhatóan ősszel kerül a mozikba.

– Mi vár rád ősztől a Pesti Magyar Színházban?

– Két darabban játszom majd. Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című komédiájában Luciettát alakítom, Arnold Wesker angol író A konyha című színművében pedig Monique leszek.

Tóth András Tozzi

 

liza filmes kep - fokepnekDíjözön a Lizának

A Liza, a rókatündér sikerszériája már márciusban elkezdődött: a Fantasporto filmfesztiválon, Portugáliában tartott nemzetközi premierjével azonnal felhívta magára a filmvilág figyelmét. Az eseményen a legjobb film és a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte, így a fesztivál 35 éves történetében először magyar film kapta a fődíjat, a Fantasporto Grand Prix-t.

A következő állomás Argentína volt, majd a rókatündérek hazájában, Japánban mutatták be a filmet, ahol az Oszakai Filmfesztiválra meghívott mindössze 12 alkotás között egyedüliként képviselte az öreg kontinenst. A dél-amerikai és ázsiai debütálást a prágai bemutatkozás, majd egy újabb európai siker követte: Amszterdamban az Imagine Filmfesztiválon a Liza Ezüst Méliès-díjas lett. A legjobb fantasztikus filmnek járó elismeréssel az alkotás egyúttal – további 22 díjnyertes filmmel együtt – esélyes az Arany Méliès-díjra is, amelyet az év végén Triesztben adnak át. A rókatündér Hollandiában a nézők szívébe is belopta magát: harmadik helyen végzett a közönségszavazáson.

Két nappal később Brüsszelben ismét megnyerte magának a zsűrit és a közönséget is, az Orbit nagyjátékfilmes díjjal és a Pegasus közönségdíjjal térhetett haza. A spanyol díjözön volt a hab a tortán, Madridban ugyanis az abszurd romantikus film minden kategóriában maga mögé utasította versenytársait, dacára annak, hogy a szekció hét másik alkotása mind-mind amerikai vagy ausztrál produkció volt. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vizuális effektek díjával is a magyar filmet, a legjobb alakítás díjával pedig a két főszereplőt, a Pesti Magyar Színház művészeit, Balsai Mónit és Bede-Fazekas Szabolcsot jutalmazták. Móni Brazíliából a Fantaspoa Fesztiválról szintén elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat.

Június elején Ujj Mészáros Károly első mozifilmje nyerte az Új rendezők versenyprogram nagydíját a 41. Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az abszurd romantikus filmet meghívta a június 17-én kezdődő Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál is.

Forrás: Magyar Filmunió, Pesti Magyar Színház

 

Fotók: Filmteam


Címke: , , , , ,
2021.01.18 - tiszatáj

BARTÓK IMRE: JERIKÓ ÉPÜL
Formabontó posztapokaliptikus-poszthumanista trilógiájának sokatmondóan vegyes fogadtatása után Bartók Imre az új keretek között sem hagyja el azokat a törekvéseket és irányvonalakat, amelyek előző köteteit vezették és meghatározták. A Jerikó épül családregény, fejlődésregény, de már összetettségét és merészségét tekintve is érdemes összevetni A Patkány évével kezdődő, nagyszabású, transzgresszív trilógiával… – VIDOSA ESZTER KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

Tovább olvasom >>>
2021.01.14 - tiszatáj

MÜLLER DEZSŐ:
ALÁMERÜL ATLANTISZOM
Indulás és érkezés, és ami közte van. Egy tartalmas életmű stációi sorakoznak Müller Dezső legújabb verseskötetében. Ahogy öregszik az ember, gondolatai egyre többször elidőznek a Máté Péter által megénekelt „lázas ifjúság”-nál… – FÁBIÁN TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

MAURER DÓRA IXEK 7-1 CÍMŰ TÁRLATA A VINTAGE GALÉRIÁBAN
Új, színpompás tárlatát tekinthetjük meg Maurer Dórának, a magyar avantgárd jeles képviselőjének, alkotójának. A Kossuth-díjas grafikus és festőművész IXEK 7-1 címet viselő munkái újdonsült szériájának, az IXEK 22-nek (2019-2020) válogatott darabjai. Három alapszínben: vörösben, sárgában, kékben „ragyogó” geometrikus alakzatok… – TAKÁTS FÁBIÁN ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

KONOK TAMÁSRA EMLÉKEZTEK A LUDWIG MÚZEUMBAN
z Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én… – GALAMBOS ÁDÁM BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.11 - tiszatáj

PIECES OF A WOMAN
Mundruczó régebben sem idegenkedett a melodrámától, ám némi kitérő után forgatott legújabb filmje mintha a zsáner legtisztább párlata lenne, kérdés, milyen végeredménnyel… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.08 - tiszatáj

MÁRTON LÁSZLÓ: KÉT OBELISZK
Márton László legújabb regénye, a Két obeliszk továbbhalad a szerző által már jól kikövezett poétikai úton: a fikcionalitás és a referencialitás dichotómikus rendszerének fel-, illetve megbontását tűzi ki célul. Ami azonban az előző két kötethez, A mi kis köztársaságunkhoz és a Hamis tanúhoz képest változott, az az, hogy ezúttal nem (csak) a magyar történelem egy jelentős eseménye (Vésztői köztársaság, tiszaeszlári vérvád) kerül a Márton-féle fikciós krónika középpontjába, hanem egy nemzeteken átívelő szerelmi történet… – KLAJKÓ DÁNIEL KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.06 - tiszatáj

MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK
Zenitjén már túljutott az egyik legünnepeltebb kortárs dán rendező, ettől függetlenül Thomas Vinterberg vígdrámája szoros kezekkel összetartott, potens szerzői teljesítmény, amely mindenképpen a pályakép jobban sikerült darabjai között foglal helyet… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.30 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS MILCHO MANCHEVSKI FILMRENDEZŐVEL
Legtöbben az Eső előtt rendezőjeként ismerjük, ám a macedón direktor az elmúlt közel 30 évben sem tétlenkedett. Miután Velencéből a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánnal távozott, öt újabb munkával jelentkezett: a hazai forgalmazásba is bekerült Árnyékok és Anyák után a Fűzfát is megtekinthették az érdeklődők, igaz, a pandémiára való tekintettel csak a Művész Távmoziban… – SZABÓ G. ÁDÁM INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő