Bemutatták az újvidéki Forum Könyvkiadó új köteteit

Számos újdonsággal érkezett a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra az újvidéki Forum Könyvkiadó, amelynek köteteit pénteken mutatták be a Millenárison.

Virág Gábor, a kiadó igazgatója, főszerkesztője az eseményen elmondta: a közintézményként működő Forum Könyvkiadó helyzete jogi státuszának köszönhetően elég stabil és perspektivikus. Az utóbbi időben újabb arculatváltáson esett át a kiadó és sikerült olyan szerzőket megszólítaniuk és megjelentetniük, akiknek köszönhetően a kiadó a régió egyik meghatározó elemévé válhat.

Kiemelte, hogy minden olyan témát, amely érinti a Vajdaságot, a Délvidéket, valamint az ottani eseményeket, igyekeznek felvonultatni kínálatukban. A kiadói tervbe belefért a Svédországban élő Domonkos István összegyűjtött verseinek, a Leányfalun élő Patak Márta újvidéki témákkal foglalkozó regényének vagy a szegedi Hász Róbert művének kiadása is.

Sági Varga Kinga szerkesztő Bányai János Író(k), könyv(ek), prózá(k) című, két kötetben megjelent munkájáról elmondta: összesen 320 kritikát tartalmaz az elmúlt 10-15 év vajdasági és magyarországi prózáiról. Mint hangsúlyozta, Bányai János meghatározó egyéniség nemcsak a vajdasági kritikai irodalomtudományi gondolkodásban, hanem szélesebb körben, a magyarországiban is, és a kötet híven tükrözi a szemléletét.

Az elsőkönyves Csorba Zoltán Homéroszi kapocs című művét úgy jellemezte, mint szórakoztató, izgalmas, titkokkal és rejtélyekkel teli művet, amelynek központi alakja Saint-Germain gróf. A bemutatón Csorba László elmondta: a regény címe arra utal, hogy három kapocs köti össze a könyvet. Az első, hogy az egész kötetet átszövik a Homérosztól, főként az Iliászból vett idézetek. A másik kapocs, hogy a nyugati civilizáció, irodalom első személyisége Homérosz, és az összes többi alkotó tőle lefelé kötődik bizonyos kapcsokkal. A harmadik jelentés a fejezetek egymáshoz kapcsolódására utal.

A kiadónál jelent meg Szombathy Bálint író, képzőművész YU retorika című műve is. Az alkotó kiemelte, hogy részben dokumentumkönyvről van szó, részben pedig olyan munkákat tartalmaz, amelyek képzőművészeti alkotásként is megállják a helyüket. Mint mondta, műfajilag gazdag a kötet, a szövegek szerbül és magyarul is olvashatók, az előszó és a képaláírások magyarul szerepelnek benne. Hozzátette: a következő kötete küldemény- és pecsétművészeti munkáiból ad majd válogatást.

A kiadó igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy szombaton mutatják be Hász Róbert Ígéretföld című utópiaregényét, Patak Márta A test mindent tud című művét és a Domonkos István összegyűjtött verseit tartalmazó kötetet.

Címkék: