Petőfin lehet nevetni

ÁTADTÁK A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGÁNAK 2012-ÉVI DÍJAIT
Az idei Szépíró Díjat Csaplár Vilmos távozó elnök adta át PIM Lotz teremében. A díjazottak: Bodor Ádám író, Villányi László költő és Margócsy István irodalomtörténész […]

ÁTADTÁK A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGÁNAK 2012-ÉVI DÍJAIT

Az idei Szépíró Díjat Csaplár Vilmos távozó elnök adta át PIM Lotz teremében. A díjazottak: Bodor Ádám író, Villányi László költő és Margócsy István irodalomtörténész.

Csaplár Vilmos rövid megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Szépíró Díj egy páratlan hazai szakmai díj, melyet immáron 12 éve adnak át. Most is háromtagú kuratórium döntött a díjak sorsáról, ez alkalommal Selyem Zsuzsa és Tarján Tamás irodalomtörténészek, továbbá Tábor Ádám költő, író.

Villányi László az Orpheusz Kiadónál megjelent Ámulat című kötetéért vehette át a díjat, a laudációt Tábor Ádám tartotta. A méltatásban Tábor elmondta, hogy nem különálló versekről, hanem nagyon jól szerkesztett, egységes kötetről van szó. Témája a férfikorban megtalált boldog szerelem, de nem csak a plátói, a testi szerelem is megjelenik benne. A győri költő végül fel is olvasott kötetéből.

A próza kategóriát Bodor Ádám Verhovina madarai című kötete nyerte el, mely a Magvető kiadó gondozásában jelent meg. Selyem Zsuzsa luadációjában elhangzott a könyv rövid ismertetője, kiragadott rengeteg jelenetet, karaktert és motívumot, bemutatva, mennyire gazdag Bodor írói világa és fantáziája. Véleménye szerint Bodor Ádám nélkül sivárabb lenne a magyar irodalom. Csaplár a díj átadásakor faggatta Bodort az elmúlt tízévnyi hallgatásról. Az író bevallotta, hogy igazából nyolc évig nem nagyon csinált semmit, és csak az elmúlt két év telt a Verhovina madaraival. Elmondta, hogy ő is bizonytalan, próbál ez ellen küzdeni, de nem is jó a túlzott önbizalom az íráskor.

Esszé, tanulmány kategóriában idén Margócsy István Petőfi-kísérletek című tanulmánykötetéért kapta az elismerést, melyet a Kalligram Kiadó adott ki. Margócsy elmondta a kötetről, hogy az első fele már tíz éve megvolt, ezeken a tanulmányokon csak keveset változtatott. Újraolvasta a szakirodalmat, és ez alapján kicsit kiegészítette a meglévő anyagot. Véleménye szerint Petőfi még mindig izgalmas, még mindig mutat új dolgokat. Ahogy Tarján Tamás is elmondta a laudációban, Margócsy mindig elmondja diákjainak, hogy ne válasszák témának Petőfit, csak próbálják meg más szemszögből, más kontextusban vizsgálni, mint ahogy azt a középiskolában tették. Margócsyt bosszantja, hogy mindenki csak egy Petőfit ismer, és Petőfiről csak közhelyek jutnak eszünkbe. Holott Petőfi érdekes, „lehet rajta nevetni”.

Németh Dorka

Címkék: ,