Tara Skurtu amerikai költőnő Budapesten és Szegeden

Tara Skurtu bostoni költőnő hosszú éveken keresztül próbált nem írni – sikertelenül. A Robert Pinsky ösztöndíjas versíró először látogat Budapestre. Műveit és őt magát szeptember 15-én egy beszélgetés-felolvasás keretében ismerheti meg a magyar közönség a RoHam Bárban.

Eredetileg bábának, majd orvosnak készült, első generációs értelmiségiként mindent megtett azért, nehogy költővé váljon. Egy komoly betegségből lábadozva, terápiás célból kezdett írni Tara Skurtu, akit azóta az Amerikai Költők Akadémiája is kitüntetett. Egyik írásában úgy fogalmazott: eredetileg prózát akart írni, de egy kis idő múlva minden verssé formálódott.

A 2013-ban Robert Pinsky ösztöndíjjal elismert költőnő jelenleg a Boston University-n tanít kreatív írást, emellett általános és középiskolások számára is rendszeresen tart irodalmi workshop-okat. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Csehországban, Kanadában és Romániában is publikált már elismert folyóiratokban, antológiákban (Poetry Review, Memorious, DMQ Review, The Dalhousie Review, B O D Y, The Los Angeles Review, Revista Accente, Poetry is Smart stb.).

Tara Skurtu jelenleg új kötetén, a The Amoeba Game-en dolgozik, amelynek egyes részletei hamarosan a Tiszatájban jelennek meg, Fenyvesi Orsolya fordításában.

Versei egy beszélgetéssel egybekötve saját előadásában, illetve magyarul is elhangzanak 2014. szeptember 15-én, hétfőn a RoHam Bárban (1074 Bp., Dohány u. 22), este 8 órakor. Az eseményen, amelynek támogatója a József Attila Kör (JAK), Fenyvesi Orsolya költő-műfordító és Orcsik Roland, a Tiszatáj szerkesztője is részt vesznek. Az estet követően az érdeklődők Tara Skurtu-val legközelebb szeptember 16-án, kedden a Szegedi Tudományegyetem tartott workshop-ján találkozhatnak.