Tiszatájonline | 2014. június 6.

A Szegedi Kortárs Balett Szegeden kívül is nagyon aktív

Gazdag évadot zárt a Szegedi Kortárs Balett. A társulat a most záruló szezonban összesen 73 előadást tartott, ebből 29-et Szegeden. A társulat vezetői ismét elmondták: nagy gondot jelent, hogy az előadó művészeti törvénybe nehéz besorolni a tánctársulatokat […]

Gazdag évadot zárt a Szegedi Kortárs Balett. A társulat a most záruló szezonban összesen 73 előadást tartott, ebből 29-et Szegeden. A társulat vezetői ismét elmondták: nagy gondot jelent, hogy az előadó művészeti törvénybe nehéz besorolni a tánctársulatokat.

A Kisszínházban Rítus, a Nagyszínházban Tavaszi áldozat és Mimikri címmel tartottak bemutatót. Ezen túl a Művészetek Palotája nagytermében a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen mutatták be Ravel Daphnis és Cloé című művét. Repertoárjukon maradt többek között a Carmina burana, a Stabat mater, a Diótörő és a Hattyúk tava. Juronics Tamás művészeti vezető nagyon sikeresnek tartja az évadot

„Született 2 olyan produkció, a Rítus és a Tavaszi áldozat, amely a társulat, a közösségi munka szempontjából nagyon fontos. Mindkettő szakmai sikert aratott és a közönség is nagyon örül neki. Az a munkafolyamat, amellyel létrejöttek, komoly kohéziót jelent ennek a társulatnak Nagyon szeretjük játszani ezeket a darabokat, sokszor táncoltuk el őket, és hát a repertoárunk is igen széles. Úgyhogy nagyon sok előadással és sok sikerrel telet az évad.”

A Kortárs Balett 73 előadását mintegy 25 ezer ember látta. A társulatnak mindössze 13 tagja van. Hozzájuk a nagyobb produkciókba külsősöket is hívnak, gyakran a társulat korábbi tagjait. Szegeden kívül rendszeresen föllépnek Budapesten a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Táncszínházban és az Erkel Színházban, valamint több fesztiválon. A Müpában a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Pécsett pedig a Pannon Szimfonikusokkal voltak közös produkcióik. Fölléptek Kassán is. Európa Kulturális Fővárosában a IX. szimfónia és a Testek filozófiája című darabjaikkal mutatkoztak be. Fesztivál-előadásokon is fölléptek Hévizen, Veszprémben és Győrben. A társulatnak kurzust tartott Michael Langeneckert és Kulcsár Noémi.

Több díjat is begyűjtöttek a társulat tagjai. Csetényi Vendelt a Magyar Táncművészek Szövetsége az évad legjobb férfitáncosának választotta, s ugyanebben a kategóriában ő kapta idén a Dömötör-díjat is. Juronics Tamás Seregi-díjban részesült, és ő is Dömötör–díjat kapott a Hoffmann meséi rendezéséért. A színház Imre Zoltán díját a társulat Csányi Ágnes öltöztetőnek ítélte oda titkos szavazással. Juronics Tamást a magyar Koreográfusok Társaságának elnökévé választották.

Az előadóművészeti törvény hatályba lépésekor a Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti Színház vezetői közösen úgy döntöttek, hogy a balett nem pályázza meg a kiemelt nemzeti intézmény státusát, a színház viszont igen, s ebbe beleírják az itteni táncprodukciókat. Pataki András igazgató szerint ez helyes döntés volt.

„Kiderült, hogy ez a cím csak rangot jelent. Többletkötelezettségeket ró az intézményre, de ehhez anyagi forrásokat nem rendel. A Szegedi Nemzeti Színház állami támogatása csökkent is. Ez volt az elsődleges ok. Ugyanakkor függetlenségünk, művészi szabadságunk így könnyebben garantálható” – mondta az igazgató.

Ugyanakkor a törvényben Pataki szerint a tánctársulatok státusa és finanszírozása továbbra is rendezetlen. Ha további forrásokhoz jutnának, több vendégkoreográfust tudnának hívni, és a további kurzusokat is szerveznének a tagoknak. A Kortárs Balett szervezetileg nem tartozik a Szegedi Nemzeti Színházhoz, de az épületeit infrastruktúráját használhatja, itt van balett-termük, és itt tartják előadásaik jó részét. Önkormányzati támogatásokat is a színházon keresztül kapják. Juronics és Pataki szerint gondot jelent, hogy szoros költségvetése miatt a teátrum sokszor csak késve utalja át a nekik járó apanázst.

Nyáron közreműködnek a Dóm téren a Háry Jánosban, a koreográfus Juronics Tamás lesz, ősszel pedig mexikói turnéra utazik a Kortárs balett. A tengerentúlon legalább 10 előadást tartanak. November 12-én és 13-dikán Richard Strauss egyetlen balettjét, a József legendáját mutatják be a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, Kocsis Zoltán vezényletével. A 2015-ös Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig a Dohnányi Zenekarral közösen Orff Catulli Carmináját mutatják be.

Márok Tamás

[nggallery id=369]