Tiszatájonline | 2014. január 21.

Mamma Mia évadnyitó

Elkezdődött a Mamma Mia-év. Több mint háromszázan jelentkeztek a világhírű musical főszerepére a Madách Színházban. Még húszan várnak a döntésre, hogy ki énekelheti magyarul az ABBA-dalokat augusztusban a szegedi szabadtérin, majd szeptemberben a Madáchban. A KIOSK-ban január 16-án rendezett esten a színészek már megmutattak a darabból néhány részletet […]

Elkezdődött a Mamma Mia-év. Több mint háromszázan jelentkeztek a világhírű musical főszerepére a Madách Színházban. Még húszan várnak a döntésre, hogy ki énekelheti magyarul az ABBA-dalokat augusztusban a szegedi szabadtérin, majd szeptemberben a Madáchban. A KIOSK-ban január 16-án rendezett esten a színészek már megmutattak a darabból néhány részletet.

A musicalt a világon ezidáig mindenhol és mindig Phyllida Lloyd rendezésében és Anthony Van Laast koreográfiájával láthatta a közönség. A Madách Színház tíz éve tárgyalt a darab jogairól, végig ragaszkodtak a non-replica változathoz. Tavaly októberben jelentették be, hogy a világon először Szirtes Tamás rendezheti meg az eredetitől eltérő darabot. A színházban már akkor munkához láttak.

Az est házigazdájaként Magyar Attila konferálta fel a vendégeket. Az érdeklődők Kocsis Dénes, Sánta László, Puskás Péter, Trecskó Zsófia, Simon Boglárka, Bori Réka, Tóth Angelika és Foki Veronika előadásában hallhattak néhány ABBA slágert.Ezek a fiatal előadók túljutottak a szereplőválogatás második fordulóján, ám a válogatásnak még nincsen vége.

Geszti Péter a legendás hírű ABBA együttes sikerének titkát próbálta megfejteni, Szirtes Tamás rendező és Herczeg Tamás fesztiváligazgató pedig elárult néhány apróságot az augusztus közepén a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatásra kerülő Mamma Mia musicalről.

Folytatjuk azt a sort, amit 2003ban Az Operaház fantomjával elkezdtünk. A Madách Színház e musicalhez hasonlóan a világon először rendezheti meg saját maga a Mamma Mia darabot is. Ez a világon egyedülálló és nagyon megtisztelő lehetőség, amelyre egyébként 10 éves előkészítő munka után került sor” – nyilatkozta Szirtes Tamás, aki néhány mondatban szólt arról is, hol tart a projekt jelenleg: „az előkészületek talán egyik legkényesebb szakaszában vagyunk. A szereposztás nagy dilemmája a szereplők életkora, ugyanis az énekeseket legtöbben a negyvenes éveikben járó színészek által megformálva képzelik el. Én viszont úgy gondolom, hogy egy tíz évvel idősebb művész is hitelesen meg tudja formálni a karaktert. A tervünk tehát az, hogy egy fiatalabb és egy idősebb szereposztást is igyekszünk megvalósítani. A végleges szereposztást várhatóan február közepén fogjuk nyilvánosságra hozni. A Madách Színház rendezőigazgatója elárulta: „Napsütötte darab lesz, amelyből árad az élet szeretete, a remény és a frissesség. Általa közvetített legfőbb célunk az életigenlés átadása.

Geszti Péter a dalok összetettségére figyelmeztetett: „Nem lesz egyszerű az énekesek munkája, mert az ABBA slágerek könnyűnek tűnnek, pedig egyáltalán nem azok. Sok vokál van benne, éppen ezért lesz nagy kihívás ezeket a dalokat jól elénekelni” – mondta a reklámszakember.

Időközben elkészült a modern, magyar Mamma Mia festői, görög szigetet megidéző díszlete, amely a darab rugalmasságát és látványosságát is kiszolgálja majd. A dalok fordítása ezekben a hónapokban zajlik, a próbák májusban kezdődnek, a bemutató a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 15, 16, 17, 19, 20án, a Madách Színházban pedig szeptemberben lesz. A Szegedi Szabadtérin öt előadás már teltházas, a hatalmas érdeklődést látva a menedzsment úgy döntött, hogy augusztus 22re egy hatodik, pluszelőadást is meghirdetnek. Herczeg Tamás a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója lelkesedéssel várja a premiert, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy a Madách Színház új bemutatóval vesz részt a játékokon. „A siker és az érdeklődés számokban is mérhető. 24 000 jegyből 23 000 nem egészen három hónap alatt kelt el” – nyilatkozta az igazgató.

 Jónás Ágnes 

[nggallery id=286]