02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
02.15.
| Plakátkiállítás a Visegrádi csoport 30. évfordulója alkalmából >>>
02.15.
| A Magyar Művészeti Akadémia Elfolyó idő c. tárlata a Pesti Vigadóban >>>
02.13.
| Csáth és démonai bemutató a Vígstreamházban >>>
02.11.
| Egy nő filmvetítés ingyenes · Online esemény >>>
02.06.
| Februári új kiállítások, programok, események a Deák17 Galériában >>>
02.06.
| Otthonába költözik a színház! – indulnak a Miskolci Nemzeti Színház online közvetítései >>>
 TiszaLINE Szalon

02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>

Quan Barry, Báthori Csaba, Becsy András, Csehy Zoltán, Alan Dugan, G. István László, Németh András, Radnai István, Vas Máté versei

Mátyás Győző, Petőcz András prózája

Mítoszok, mesék, testamentumok – Margaret Atwood szövegvilágairól (Benczik Vera, Kérchy Anna, Kovács Fruzsina, Kürtösi Katalin, Martonyi Éva, Sághy Miklós tanulmányai)

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Virrasztás Ady Endréért és a magyar kultúráért
2013.12.02 - tiszatáj

Ady Endre születésének évfordulója alkalmából egész estés megemlékezést tartott a Medve Társulat 2013. november 25-én a Fészek Művészklubban. A programokban és meghitt hangulatban gazdag virrasztás este 6 órakor vette kezdetét, és tartott egészen hajnali 1 óráig.

Az Ady szülőhelyéről, Érmindszentről két éve elindított virrasztást másodszor rendezte meg a társulat, 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum volt a helyszín. A színházi társulatot a sikeres Ady-estek és az előadásokkal kapcsolatos pozitív tapasztalatok motiválták, amikor úgy döntöttek, hogy a költő 135. születési évfordulóján 2013-ban ismét előadásokkal, gyertyagyújtással, felolvasással és irodalomtörténeti előadással emlékeznek meg a nyugatos költőlegendáról. Túlzás nélkül állítható, hogy a Fészek Művészklubban olyan eseményre került sor, amely egyedülálló és megismételhetetlen.

Talán maga a rendező, Halmy György, a Medve Társulat vezető-rendezője és lelke sem számított annyi érdeklődőre, mint ahányan ellátogattak a vigília helyszínére. Megtelt a terem, de kint rekedtek, kíváncsiskodók és később csatlakozók is akadtak szép számmal. Gyászos melankólia helyett csendes, figyelmes érdeklődés jellemezte az estét.

A hajnalig tartó megemlékezés a színművészeket – akiknek alázatos munkája és profizmusa nagyban hozzájárult az előadássorozat sikeréhez – komoly munka elé állította. Az est gyertyagyújtással, Baranyi Zoltán hegedűjátékával, Tóth Ildikó, Kakasy Dóra és Álmosd Phaedra által előadott versekkel indult.

A zenés irodalmi-színházi est gerincét az Ady-trilógia képezte, egymást követte három nagysikerű Ady-est: Az Óperenciás tengeren – a táltos költő Ady Endre Györfi Anna színművésznő és Csuja Imre Jászai-díjas érdemes művész szereplésével, a Csodálatos képes rettenetek Csuja Imre és Legerszki Krisztina színművésznő előadásában, illetve Dankó Pista – az örök Ady-rege (Kékkovács Mara, Kecskés Karina). A trilógia első két részének zenéjét Balázs Barnabás szerezte, amelyet Sárközi Dávid és Baranyi Zoltán tolmácsolásában élvezhetett a közönség, míg a harmadik, késő esti előadáson ezúttal egy vendégművész, Rossa László zeneszerző emelte részvételével a megemlékezés misztikus, meghitt hangulatát.

A halál utáni lét kérdéseit felvető Táltos költőben előadott versek színházszerű jelenetekbe ágyazódtak, amelyek során különböző Ady- személyiségek vitatkoztak, dacoltak, figyeltek, bölcselkedtek és harcoltak egymással az Ady testamentumtól kezdve egészen az Elhagyott a félelemig. Gondolati erőfeszítések, a halál problémájával való megbékélés, az élet misztériumának kutatása zajlott a pódiumon. A rendhagyó megközelítés és előadásmód által egy teljesebb, erősebb költőkép, halál-és istenes versek kérdései néztek farkasszemet a nézőkkel. Öröm és élvezet, beteljesedés és alkotó erő, a jövővel kapcsolatos aggodalmak, veszteségtől és elmúlástól való félelem éppúgy tárultak elénk az este folyamán, mint kint a való életben. „Most már rosszabb vagyok, veszendőbb, / Mint elcipelt halott./ Jaj, jaj, nem érzem, hogy élek már, / Mert a félelem elhagyott.”

Két Ady-előadás között képeztek hidat Tóth Ildikó, Rusznák András, Szarvas Attila, Álmosd Phaedra által szavalt Ady versek, Baranyi Zoltán hegedű improvizációi, Kocsik Tekla versei, illetve Galambos Tibor, a Fészek Művészklub igazgatójának Ady Endre és Kodály Zoltán művein alapuló táncfilmje. A József Attiladíjas irodalomtörténész és kritikus, Agárdi Péter Ady világképe egykor és ma címmel tartott előadást, amelynek során terítékre kerültek az Ady-életmű mai aktualitásai is.

A trilógia második része az egyesülés vágyával, a teljes eggyé válás lehetetlenségével, a vonzás és taszítás kettősségével, valamint az individuumokra szétesett közösség létért folytatott egyéni küzdelmével szembesítette a hallgatóságot.

Csuja Imre nem sokkal éjjel egy óra után szavalta el a Feltámadás Szomorúsága című Ady-verset,  majd elfújta az Ady-kép előtt egész este pislákoló gyertyát.

 Jónás Ágnes

virrasztásx

Kép forrása: www.malnaevo.hu

 

Kiemelt kép: Melocco Miklós: Ady Endre, 1977 (Debrecen, a szobor részlete) Bócsi Krisztián fényképe


Címke: , , , , ,
2021.02.24 - tiszatáj

TÉREY JÁNOS: NAGY TERVEKKEL JÖTTEM ROSMERSHOLMBA
Térey János egész lírai életművét áthatja a nagyság igénye. Már az első kötetekben feltűnő volt a beszélő erőteljes hangja, a megszólalás provokatív élessége, a sokat emlegetett természetes arrogancia. A nagyság itt leginkább a gyengeség (és gyengédség) hiányában, a kíméletlen határozottságban, illetve a nyelvi eredetiségben, elevenségben, pezsgésben érvényesült…. – GÖRFÖL BALÁZS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.24 - tiszatáj

A Magyar Széppróza Napja 2021. évi online programsorozatából ajánljuk a Magyar Írószövetség Arany János alapítványa és a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) programját: Hansági Ágnes irodalomtörténésszel, Jókai-kutatóval Kiss A. Kriszta irodalmár készített interjút.

Tovább olvasom >>>
2021.02.23 - tiszatáj

GURUBI ÁGNES: SZÍV UTCA
„Szétcincálom, apró darabokra szedem, elemzem, megmagyarázom, bizonyítékokkal alátámasztom” (132) – elemzi a párkapcsolati konfliktusban a másik felé tett gesztusait Anna, a Szív utca énelbeszélője, az analitikus szemlélet pedig nem csupán tematikai, de metanarratív szinten is központi kérdéssé válik a regényben. A negyvenes, kétgyermekes nő az életén át- meg áthömpölygő problémák eredőit kutatja: azt, hogy hogyan váltak időről időre működésképtelenné a párkapcsolatai, mi okozhatja kamasz lánya, Zsófi autoimmun betegségét, mivel magyarázhatók a szüleiről alkotott sztereotípiái, vagy hogy milyen titkok húzódtak megtört nagyanyja, Bergman Bella konok hallgatása mögött… – FERENCZ-FEHÉR DOROTTYA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.22 - tiszatáj

A Magyar Széppróza Napja 2021. évi online programsorozatából ajánljuk: Tallinán Mariann színésszel, íróval, a Mesék az Operából sorozatban megjelent Tűzmadár című könyv szerzőjével Erős Kinga kritikus beszélget.

Tovább olvasom >>>
2021.02.22 - tiszatáj

A Magyar Széppróza Napja 2021. évi online programsorozatából ajánljuk: Terék Anna, költővel, drámaíróval Kiss A. Kriszta irodalmár készített interjút a vajdasági prózáról.

Tovább olvasom >>>
2021.02.21 - tiszatáj

A Magyar Széppróza Napja 2021. évi online programsorozatából ajánljuk: Mirtse Zsuzsa íróval, a Tizenhárom bűvös tükör – Mesék felnőtteknek című könyv szerzőjével Erős Kinga kritikus beszélget.

Tovább olvasom >>>
2021.02.19 - tiszatáj

A Magyar Széppróza Napja 2021. évi online programsorozatából ajánljuk: Balázs Attila íróval Csepregi János készített interjút.

Tovább olvasom >>>
2021.02.19 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS WEINER SENNYEY TIBORRAL
Weiner Sennyey Tibor költő, író, a DRÓT főszerkesztője, a Rajk Szakkollégium művésztanára beszél irodalmi tehetséggondozásról, az általa vezetett irodalmi műhely tapasztalatairól… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.19 - tiszatáj

A Magyar Széppróza Napja 2021. évi online programsorozatából ajánljuk: Nyulász Péter íróval, a kiskamaszok körében nagyon népszerű Helka-trilógia szerzőjével Erős Kinga kritikus beszélget.

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő