Tiszatájonline | 2013. szeptember 9.

Rappelt Lúdas Matyi

BESZÉLGETÉS JANIK LÁSZLÓVAL
Az elmúlt évtizedekben volt alkalmunk megismerni Janik László színészi játékát, írói vénáját és rendezői tehetségét. A Szegedi Ifjúsági Napokon most mind a három énje sűrűsödött össze egy előadásban. Megyeri Zoltánnal Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeményét adták elő, egy kicsit másként, mint ahogy azt eddig megszokhattuk […]

BESZÉLGETÉS JANIK LÁSZLÓVAL

Janik László a szegedi művészélet meghatározó figurája. Az elmúlt évtizedekben volt alkalmunk megismerni a színészi játékát, írói vénáját és rendezői tehetségét. A Szegedi Ifjúsági Napokon most mind a három énje sűrűsödött össze egy előadásban. Megyeri Zoltánnal Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeményét adták elő, egy kicsit másként, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. Volt benne egy kicsi rap, egy kicsi archaizmus és jó sok humor. A művész úrral a Lúdas Matyi akkor és most című előadás után beszélgettünk.

Honnan jött a rappelt Lúdas Matyi ötlete?

Tulajdonképpen ezt az egészet Megyeri Zoli kollégám találta ki. Amikor megkeresett, ő már a Lúdas Matyi szövegét nagyjából tudta, mert volt vele már régebben munkája. Azt szerette volna, hogy miközben ő a művet felolvassa, mögé grafikusok által elkészített képeket vetítsünk. Majd ezek után lett egy még jobb ötlete, mégpedig, hogy ezt a szöveget valaki inkább rappelje le. Felkért erre profi rappereket, akik infarktust kaptak tőle, és ezt mondták, hogy egy-egy számot esetleg megcsinálnak, de az egészet nem. Akkor szólt nekem, hogy a helyzet az, hogy ezt ő nagyon szeretné megcsinálni és nekem meg kellene írnom hozzá a szöveget. Tehát a rap és a műválasztás ötlete teljesen az övé.

Nekem voltak már ilyen rapbe hajló megnyilvánulásaim, de ilyen mennyiségű nem. Így hát elővettük, átolvastam és másnap hoztam neki egy-két beszólást, meg hogy mit kellene, lehetne ezzel az egésszel csinálni. Akkor már én is biztos voltam benne, hogy a vetítés is kell hozzá. Ebben az előadásban a rap és a vetítés együtt alkotják a poént.

Melyik korosztályt kívánják megcélozni az előadással?

Mi azért hoztuk létre ezt az előadást, mert az eredeti Lúdas Matyi egy nagyon kedves és remek anyag, de nem igazán lehet már érteni az eredeti szöveget. Iskolai körülmények között – vagy akár otthon – nagyon nehéz olvasni, értelmezni, mivel olyan szavakkal van tele, amelyeken ma már nem értenek a gyerekek. Ezért jött az ötlet, hogy akkor „fordítsuk le” Fazekas művét magyarról magyarra. Ennek okán teleraktuk a szöveget rap szlengekkel, amiket mindenki ért, ezáltal válik még mulatságosabbá az egyébként is mulatságos anyag. Először azt gondoltuk, hogy a megcélzott korosztály elsősorban az általános iskola felső tagozata, vagy középiskola alja. Mi ezt gondoltuk az előadás korosztályának, de nagyon furcsa dolog történt velünk. Amikor az első nagy előadásunkat csináltuk, a közönség főleg egyetemistákból állt, akik majd’ szétverték a házat. Ettől a ponttól kezdve – a pedagógusok is – egy rajongói körbe kerültek bele. Van úgy, hogy a kicsit megszeppent, beültetett diákság addig nem mer felszabadulni, csak amikor látja, hogy a pedagógus a térdét csapkodva nevet. Akkor már nekik is kicsit jobban elszalad a ló. Tehát nem tudok mondani konkrét célközönséget. Pillanatnyilag azt tapasztalom, hogy nyugdíjas rajongónk is van. Célközönség persze van; akik most tanulják a Lúdas Matyit az iskolában. Így szeretnénk nekik segíteni. Ettől függetlenül játszottuk már családi napon, ahol a három éves gyerektől a szülőkig mindenki élvezte. Fesztiválon viszont most voltunk vele először, de úgy éreztük, hogy ez a közönség is vette a lapot.

A Lúdas Matyiban mint író, rendező és színész van jelen. Hogyan tudja ezt a három fázist összhangba hozni?

Ez egy közös előadás, így különösebb rendezésről nem is beszélhetünk. Általában, amikor össze kell hozni ezeket a dolgokat, akkor nagyon tematikus vagyok és mindennek megadom a maga idejét. Tehát az írásnak van saját ideje, utána a rendező átveszi a dolgot, majd a rendező összevész az íróval, majd utána a színész összevész a rendezővel és az íróval bennem. Elég nehéz, senkinek sem ajánlom, hogy ezt rendszeresen csinálja, hogy egyszerre három dologban van benne. Mégis arra vagyunk kényszerítve, hogy ez így végezzük. Nagyon nehéz és nem egészséges. Nekem az a szerencsém ebből a szempontból, hogy vannak olyan barátaim, akikkel együtt dolgozom, akik ránéznek az egész tevékenységemre és segítenek. Ez a Lúdas Matyi éppen ezért volt izgalmas és első percétől felemelő munka, mert ez nem úgy történt, hogy leültem és megírtam, hanem nap mint nap találkoztunk Zolival, egyeztettünk róla; ő is mindig hozott új ötleteket. Most gyakorlatilag a harmadik változatot játsszuk. Mindig jött egy újabb ötlet, hogy mit mivel kellene kibővíteni, hova kellene még beleírni, miben kellene változtatni a szövegen, hogy ritmusában, tempójában is megfelelő legyen. Zoli is egy gyakorlott színész, rendező, író kolléga, tehát volt hozzá érzéke, így neki is mindig nagyon jó ötletei voltak. Ekképpen tudott ez így összeállni, és olyan lenni, mint a mostani, végleges formája. Többek között ezért szerettük és szeretjük ezt az előadást csinálni.

Milyen munkái vannak mostanság?

Jelenleg egy borvacsorát írok egy cég megrendelésére, illetve készítem elő a következő monodrámámat. Most ez egy kicsit viccesebb lesz, mint az előző, amely inkább könnyfakasztó volt. Valamint pontosan a Lúdas továbbélése miatt, elkezdtük beszélni a Zolival, hogy ezúttal inkább történelmi irányt véve, egy hasonlót szeretnénk csinálni a Gesta Hungarorumból.

Az Árnyszínház nevű saját társulatának mely előadásaival járják az országot?

A már említett korábbi monodrámám, a vilagvege.hu, meg ez, a Lúdas Matyi. A többi előadásunkat most egy kicsit jegeltük.

Mikor láthatunk legközelebb munkáját Szegeden?

Nem tudom megmondani, hogy nézők elé kerülő munkám mikor lesz itt. Nagyon bízom benne, hogy az Őszi Kulturális Fesztiválra elkészül a monodrámám. Közben van egy erős feladatom, ez a borvacsora, amelyet csinálok. Ez sajnos kívülállók nem láthatják, mert megrendelésre készül és zártkörű rendezvényeken lesz csak látható, három vagy négy alkalommal. Így leginkább azt tudom mondani, hogy akkor láthatnak a nézők legközelebb, amikor a már meglévő produkcióinkat, különös tekintettel a Lúdasra, meghívja valaki…

Köszönjük az interjút!

 Klatka Eszter