04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>

Demus Gábor, Deres Kornélia, Fecske Csaba, Harcos Bálint, Jenei Gyula, Lackfi János, Szijj Ferenc, Tönköl József versei
Berta Ádám, Faludi Julianna, Szakács Réka, Szil Ágnes prózája
Beszélgetés Tüskés Gábor irodalomtörténésszel
György Péter, Kőbányai János, Lengyel András tanulmánya
Wehner Tibor és Sopotnik Zoltán Kammerlohr-Kováts László alkotásairól
Diákmelléklet – Boldog Zoltán: Az olvasás nélküli irodalom

>>>

MEGJELENT AZ ISKOLAKULTÚRA 2021/2. SZÁMA
A koronavírus-járvány következtében Magyarországon – ahogyan a világ jelentős részén – számos tanulónak kellett és kell otthonról tanulnia IKT-eszközök és az internet segítségével 2020 tavaszától hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Az ezzel kapcsolatos kihívások és lehetőségek áttekintése – akár még a hátralévő tanév szempontjából is –  hasznos lehet […]

>>>

Kreatív vágyak*
2013.07.15 - tiszatáj

DOMBOSI TÖRTÉNETEK – REMIX IRODALMI TÁBOR 4.NAP

Egyszer sem fordult még elő Xenaval, hogy leesett volna róla a lánc. A fekete bicikli kerekei az ég felé meredtek, ülése belefúródott a porba, én a pajeszomat tekergettem a mutatóujjam köré, mikor ideges vagyok. Kapkodtam, káromkodtam, összeolajoztam a kezemet. Késésben voltam. Lidike ugatása alapján csak néhány utcára voltam a Király kocsmától. Az ok, amiért hang alapján tájékozódom, mindössze annyi, hogy útközben belebotlottam egy régi ismerősbe, aki rám akaszkodott és hosszasan hadonászott a kezével, míg beszélt, amiből minden második mondatot tudtam dekódolni. Nem a beszédhibája gátolt a megértésben, sokkal inkább az, hogy szövegelése olyan sűrű és átláthatatlan volt, mint egy jól elkészített svargli vagyis disznósajt. Minduntalan visszatért a kedvenc sorozatához, amit első hallásra nem értettem meg, Kobla 11. Nem vagyok jártas a mai kereskedelmi televíziók délutáni műsorai közt, de biztosra vettem volna, hogy aligha adnak irodalmi vonatkozású címet egy sorozatnak.

– Pityu, sietnem kell, majd halljuk egymást!

– Jó, jó, szesz.

Faképnél hagyott, nyeregbe zörrentem, néhány körkörös lábmozdulat után gurulásra bírtam Xenat, bedöcögtem a helyszínre. Horváth Viktorral eljutottunk a trobar összeomlásáig. A trubadúrok egyrészt szétrajzottak Nyugat-Európában, másrészt meghaltak. Ezek után kobla derivátumokkal foglalkoztunk. Villont vesézte a csoportvezető, majd egy fatrast írtak meg a szeminárium résztvevői. Szegő János vette át Csobánka Zsuzsa és Sirbik Attila csoportjait, a délelőtt folyamán kerekasztal-beszélgetés keretein belül vetettek fel olyan témákat, mint a kortárs irodalom, annak recepciója, önrecepciója, kánonok, azok formálódásai, kik s hogyan teremtik meg azt, marketing, milyen módszerekkel érhető el a célközönség.

A délutáni melegben a pozsonyi Irodalmi Szemlét az összegyűlteknek Barlog Károly mutatta be. A folyóiratot a főszerkesztő, Szalay Zoltán prezentálta, elmondta a lap történetét ötvennyolctól haladva, elérve a jelenig, ami gyökeres változást hozott a periódikum életében. Továbbiakban a moderátor az iránt érdeklődőtt, hogyan tudja figyelemmel kísérni a többségi nemzet a kisebbségi nemzet irodalmát, valamint milyen fogadtatásra talált a szlovák nyelvterületen az újjávarázsolt folyóirat. Szalay Zoltán úgy látta mindkét kérdés esetében, pozitív mutatókat sikerült felmutatniuk. Barlog Károly Gyenes Gáborhoz, a lap grafikai szerkesztőjéhez, fordult, aki elmondta, milyen belső – és külső illusztrációkkal dolgozik, ha a  Szemlének tervez. Gyenes végigvette minden szám illusztrációit, hangsúlyozta, hogy külső illusztrátorral dolgoznak, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy bizonyos nyomdai megkötéseknek érvényt kell, hogy szerezzen, amikor az illusztrációk megvalósíthatóságát veszi figyelembe. Egy szerző is érkezett a szerkesztőpárossal, Csanda Máté személyében, aki a többségi nemzet képzőművészetének figyelemmel kísérésének fontosságáról és a Kassaboys munkáiról beszélt.

A Fiatal Írók Szövetségétől idén ketten érkeztek a Dombos Remixre, Pál Dániel Levente és Korpa Tamás. A moderátori szerepet Berényi Emőke töltötte be. Először Pál Dániel Levente magyarázta új kötetének – Hogy éltünk, nem hiába – parodisztikus borítóját. Emőke arról kérdezte őt, mennyire tekinti terápiának az írás. Később a költő a szabadságról egy saját életéből vett anekdotát mesélt el, kiderült, hogy mostanában ez is foglalkoztatja. A beszélgetés alatt sajátos szabadságértelmezéséről is meggyőződhetett a közönség. Korpa Tamás Egy híd térfogatáról című kötete esetében a beszélgetés vezetője úgy írta le a kötetben szereplő írásokat, mint amik nagyon alaposak és struktúráltak. A költő elmondta, hogy őt az elvarratlan szálak érdeklik. Emőke szóba hozta még az elődök kérdését, azonban a költő nem nevezett meg egy erőteljes, mindent elsöprő hatást, ennek ellenére felbukkant Térey János, Borbély Szilárd és Szilágyi Domokos neve.

Az Ex-Symposion emberkoszorúja az új számmal, az Exjugó Lexikonnal kapcsolatban tartott nyitott szerkesztőségi ülést. Mesés Péter rámutatott rögtön az elején, hogy létezik egy urszöveg is,  amiről Balázs Attila is ír a Litera-n, miszerint „lapszámunk ötletét egy vaskos kötet, a Leksikon yu mitologije („A jugó mitológia lexikona”) adta”. Mesés hozzáteszi, hogy számára az Ex-Sympo ezen száma kiegészítés ehhez a lexikonhoz. Mesés Péter bepelinkovacoztatta a közönség, majd Bencsik Orsolya Danilo Kišről olvasott, Szerbhorváth György a lakodalmas rockról értekezett, Pató Attila a jugoszláv közterek elnevezéseit vette górcső alá, majd Szegő János írása következett Sárszegről, a felolvasást Pályi Márk sárszegi tó szócikke zárta.

Cserna-Szabó Andrással Barlog Károly ült le a díványra. A jótollú – és fakanalú író az új kötetének címével való problémákat taglalta, beszámolt a Szálinger Balázzsal újjáalakult hévízi Hévíz folyóiratról, aminek már több, mint egy teljes évfolyama van. Örült, mert azon igyekezetük, hogy egy ne szakmának szóló kiadványt szerkesszenek, meglátása szerint, megvalósult. Kiemelte a helyiek közreműködő-készségét és büszkeségét a lapra. Néhányszor rá kellett néznie vacsorára, a kondérba oldalas és káposzta került a vendégeknek.

Grendel Lajos hosszasan ecsetelte a kérdezőnek, Patócs Lászlónak, hogyan függ össze a perspektívaváltás nemzedékváltással, miért írt irodalomtörténetet, miként értelmezi a kisebbségi létet. Patócs László az irodalomtörténettel kapcsolatban azt kérdezte még, mi az oka annak, hogy a magyar irodalmat középhatalomnak nevezi. Grendel Lajos válaszában kitért arra, hogy ő egyáltalán nem tartja pejoratívnak ezt a jelzőt, megfogalmazásakor az járt a fejében, hogy a magyar irodalom nem adott világirodalmi mintákat, ez alól két embert mentett fel, Szentkuthy Miklóst és Weöres Sándort.

Az este irodalmi részét Oláh Gergely Máté fotókiállításának megnyitója képezte, a megnyitószöveget Czinki Ferenc intézett a kíváncsiakhoz, majd fényképvetítés, felolvasás, halk gitárszó andalíthatott el. Az udvar sötétebb sarkában a táborozók egy gyéren megvilágított asztalnál ültek, élcelődtek, húzták egymást. Feladjuk a leckét, mert látjuk, unatkozol, mondják az újságírónak. Öt szót be kell tenned a következő beszámolóba, folytatták. Ha ezért nem rúgnak ki, akkor semmiért, feleli az újságíró.

Fekete I. Alfonz

[nggallery id=193]* Domonkos István interjúban elhangzott terminus technikusként értelmezhető szókapcsolat


Címke: , , ,
2021.05.09 - tiszatáj

Demus Gábor, Deres Kornélia, Fecske Csaba, Harcos Bálint, Jenei Gyula, Lackfi János, Szijj Ferenc, Tönköl József versei
Berta Ádám, Faludi Julianna, Szakács Réka, Szil Ágnes prózája
Beszélgetés Tüskés Gábor irodalomtörténésszel
György Péter, Kőbányai János, Lengyel András tanulmánya
Wehner Tibor és Sopotnik Zoltán Kammerlohr-Kováts László alkotásairól
Diákmelléklet – Boldog Zoltán: Az olvasás nélküli irodalom

Tovább olvasom >>>
2021.05.08 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A VACSORA ZSUZSIVAL ZENEKARRAL
Május 13-án jelenik meg a Vacsora Zsuzsival zenekar új EP-je Talán nincs baj címmel. A tagokkal 2020 szeptemberében a Gribedli stúdió udvarán, egy felvételszünetben beszélgettünk tagcserékről, koncertélményekről, és a már rögzített, de kiadatlan számok sorsáról… – SZUTORISZ SZABOLCS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.07 - tiszatáj

LÁNG ZSOLT:
BOLYAI – REGÉNY CSILLAGPORBÓL, FORRADALOMNYOMOKBÓL
Láng Zsolt új regénye a világhírű erdélyi matematikust, a nemeuklideszi geometria feltalálóját megidéző Esterházy Péter-idézettel nyit. A Bevezetés a szépirodalomba mottóként citált szöveghelye azért is fontos a 2019-es mű értelmezésében, mert több szempontból kijelöli azt a kontextust, azt a szöveghagyományt és prózapoétikát, azt az eredetet, amiből a Láng Zsolt-i textus megszülethetett, és azt a szerkezetet, amelyben az ő nemeuklideszi (?) tere működik… – BENCSIK ORSOLYA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.04 - tiszatáj

Jóllehet 1901-ben Párizsban modern esztétikai kurzusokon vett részt, a festészet és a művészettörténet területén Apollinaire autodidakta volt. Ám kitűnő ízléssel, ösztönösen ráérzett minden újra, azonnal meg tudta ítélni valamiről, hogy az valódi érték vagy sem. Úgy érezte, hogy küldetése van, támogatnia kell azokat a művészeket, akik egyfajta új esztétikát képviselnek a szokványos, idejét múlt festmények alkotóival szemben […]

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

A címmel kapcsolatban sok mindenre asszociálhat az ember. Többek között Szabó Magda Az ajtó c. regénye, illetve színpadi változata is eszünkbe juthat. A címbe emelt tárgy ráadásul ősi szimbólum is, és a mögötte meghúzódó valóság titkai mindig izgalmasak. Az ajtó mögött ott lehetnek a múlt emlékei, vagy éppen olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra. Gömöri György kötetcímadó verse is számos értéket rejt… – BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

GÖMÖRI GYÖRGY: ERDÉLYI ARCOK
Gömöri György hatvan év költői terméséből válogatta össze azt a három tucat verset, amelyek elszakíthatatlanok Erdélytől, pontosabban szólva Erdély atmoszférájától, történelmétől, a magyar szellemi életben betöltött szerepétől, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzetétől. A jól átgondolt kötetkompozíció kétséget sem hagy a költő személyes kötődése felől, ám nem csupán Gömöri Erdély-képét ismerhetjük meg a verseken keresztül… – BARÁTH TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.29 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÉTERFY GERGELLYEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Az Akadémiánk online folyóirata, a Felhő Café biztosít bemutatkozási, publikálási lehetőséget a hallgatóknak és a lap Facebook-oldala élő adásokhoz, beszélgetésekhez, felolvasásokhoz nyújt több tízezer olvasót elérő felületet. Rendszeres kapcsolatban vagyunk kiadókkal, a végzett hallgatóink köteteit kiajánljuk, több végzett hallgatónk kötete jelent már meg a Librinél, az Álomgyárnál és a Kalligramnál… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

AZ IFJÚ NYOMOZÓ
Amennyire könnyednek tűnik a plakát, netán a cím alapján, olyan megkapó és rejtett tartalékokkal bír Evan Morgan bűnügyi mozija, 2020 egyik legnagyobb meglepetéssikerét eredményezve… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő