Tiszatájonline | 2013. július 6.

Madách Imre/Kass János

ÚJ KIÁLLÍTÁS A SZEGEDI KASS GALÉRIÁBAN
Az elmúlt két évben már megszokottá vált – többek között a Hamlethez és a Kékszakállú herceg várához készült – Kass-művek helyét a művész Madách-illusztrációi vették át […]

ÚJ KIÁLLÍTÁS A SZEGEDI KASS GALÉRIÁBAN 

A Madách Imre/Kass János elnevezésű tárlatot július 4-én Fogas Ottó és dr. Csorba László nyitotta meg.

Az elmúlt két évben már megszokottá vált – többek között a Hamlethez és a Kékszakállú herceg várához készült – Kass-művek helyét a művész Madách-illusztrációi vették át. Az eddig látható, igazán változatos tárlattal szemben a mostaninál a tematikus egység dominál. A kiállítás elnevezése utal is erre: Madách Imre/Kass János. Ahogyan dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is kiemelte nyitóbeszédében, az, amit létrehoztak a Kass Galária ’Kass-termében’ már maga is műalkotás, egységes egész, ami eddig soha nem létezett, és a kiállítás megszűnése után sem lesz valószínűleg.

A kiállítás központi elemei Madách Imre nagysikerű alkotásaihoz: Az ember tragédiájához és a Mózeshez készült grafikák, amelyek mellett különböző vázlatok, vagy – például a középső paravánok egy részén – bélyegek tekinthetőek meg.

Az állandó tárlat megújításában vezető szerepet vállalt Kass János özvegye, Bánki Veronika is, akinek a munkája nélkül nem jöhetett volna létre az új kiállítás – emelte ki a megnyitó kezdetén Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója.

A megnyitó során dr. Csorba László felhívta a figyelmet a Kass-életmű utánozhatatlan nagyságára: nemcsak egy grafikusról van szó, hanem egy olyan humanista gondolkodóról, akire csak a legmagasabb jelzőket lehet használni. Az ő művei kulturális csúcstermékek: utánozhatatlan vonalakkal, alakokkal és kompozíciókkal találkozhatunk műveiben.

Kass János különösen nagy mestere volt az újragondolásnak, újraértelmezésnek. Így járt el Madách Imre, a 19. század egyik legnagyobb gondolkodója műveinek illusztrációja során is. Hidat épített a 19. század gondolkodója és a 21. század embere között, hogy értse, befogadja a mai kor embere is a madáchi műveket. Ami lényeges különbség a két művészben, az a nőkhöz való viszonyuk – világított rá a főigazgató -, hiszen, amíg Madách Imrének köztudottan ambivalens viszonya volt a gyengébbik nem képviselőivel – ennek nyoma műveiben is felfedezhető –, addig Kass János grafikáiban eszményi nőalakokkal találkozhatunk, minden bizonnyal az életét meghatározó nők ihletésére.

A művek mindegyikére jellemző, hogy beléjük lehet bújni – ahogy dr. Csorba László fogalmazott. Valódi világok, amelyeknek a legapróbb részleteiben is az egyetemesség, a tágasság, a világról való gondolkodás tükröződik.

Végezetül pedig annak a reményének adott hangot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, hogy ez a remek galéria még több évtizedig, évszázadig őrzi majd a zseni, Kass János emlékét.

A 28 éve működő galéria új állandó Kass-tárlatának július 4-i megnyitóját nagy érdeklődés övezte, olyannyira, hogy az esemény végén Szatmári Csilla, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa megjegyezte, hogy ez sokaság a régi időket: Kass János egykori érkezését idézi, majd egy közös fotóra is invitálta a megjelent ’Kass-barátokat’.

A mostani kiállítás december 15-ig lesz láthatóak a szegedi Kass Galériában, majd átadja helyét a grafikus életműve egy másik részletének.

Vagdalt Krisztina

[nggallery id=182]