Összeolvasott vulkánok

A Ramones és az első bácskai vulkanikus villanytelep: Fenyvesi Ottó intermediális estje zEntán
Urbán Anikó beszámolója.
Hosszú (tá) és rövid (ti) közül most a megkurtított verseké lett a főszerep Fenyvesi Ottó multimediálisan tördelt költői (péntek) estjén, Zentán […]

A Ramones és az első bácskai vulkanikus villanytelep: Fenyvesi Ottó intermediális estje zEntán – Urbán Anikó beszámolója.

Hosszú (tá) és rövid (ti) közül most a megkurtított verseké lett a főszerep Fenyvesi Ottó multimediálisan tördelt költői (péntek) estjén, Zentán. Míg a zEtna vulkánja őt hozta vendégül, addig a magára „első bácskai vulkanikus villanytelepként” hivatkozó költő Csáthtól indulva a The Ramones-ig léptette fel világának szereplőit. A felolvasás keretét a Halott vajdaságiakat olvasva című kötet huszonkét már megjelent, és huszonkét készülő művészről/től írott vers jelentette, ha néhol ki is lógott az est ebből a rámából.

Danyi Magdolna bevezetőjében kiemelte a Halott Vajdaságiakat olvasva különlegesen bátor koncepcióját, ami intertextuális viszonyt hoz létre, parafrázisok, metaforák, poétikai és élőnyelvi formák használata által, nagyon különböző életművek között. Általánosságban azonban kollégája és barátja költészetének sajátosságairól ejtett szót. Erről szóló tanulmányának egy részletét felolvasva, stilisztikai, poétikai elemek mellett a hosszú verseket hangsúlyozta.

Jelenből a múlt felé haladva, kanyargós utakon az aktualitásba jutó hallgatóságnak először a Rövidre vágva című „újrahasznosított” verset olvasta fel a költő. Mivel hosszú verssel untatni a közönséget nem lehet – egyrészt, mert már nem soronként fizetik a költeményeket, (mint korábban, ha kifizették,) másrészt, mert túlfeszítik a közönség türelmét – ez a megkurtított változat szerepelt nyitányként. Majd az Új Symposionnál töltött évektől jutottunk el egy szempillantásra az elmúlt nyár szigligeti JAK tábor beszélgetésihez. Az 1970-es évek Új Symposionja nem maradt le sem az őt megelőző, sem az utána következő évtizedtől, mégis érdemes lenne ezzel a szakasszal is többet foglalkozni. A következő jobbkanyarnál halott vajdaságiak találkoztak Antonionival a topolyai moziban, a Zabriskie point záró képei a kollázsokkal, és Pink Floyd az újvidéki rádió lemezlovasával. Párban vagy hármasával hallhatunk a 2009-ben már megjelent, és a még megjelenésre váró vajdasági költők, írók, irodalomtörténészek, festők ihlette verseket. Lámpaoltás, intermezzo, filmvetítés, zenehallgatás: The Ramones koncertfelvétel. Live fast and die young, de a magyar dobosuk azért köszöni, jól van.

Egyenes az út a zenéről való gondolkodáshoz – vajon képes erre ma egy fiatal? Az Újvidéki Egyetem BTK-ján kerül közel a punkhoz, a rádiózáshoz. A hasonszőrűek barátsága Bada Dadát is a stúdióba sodorja. Az est résztvevőit pedig a róla („rajszög és picasso”) illetve Szilágyi László punk festőművészről („punks not dead/oi, oi, oi”) írt versekhez. Olvassa össze, aki meri! 1991-től veszprémi magány, verselés pálinkafőzéssel elegyítve, földiknek és külföldiknek sutyiban. Poétikájában fragmentált, töredékes és hiányban tobzódó,– élőbeszédszerűségét emeli ki Danyi Magdolna bevezetőjében. „Mi az, hogy tobzódó?” – kisfiú a hátsó sorból. Továbbra is intertextualitás, metaforák és punk. Villany fel, élő kollázsban Fenyvesi Ottó mint önmaga, Topolyán, Újvidéken, Veszprémben és Zentán.

Urbán Anikó

[nggallery id=12]