Tiszatájonline | 2012. december 8.

A legújabb medúzainvázió

MEDUSA FILMNAPOK SZABADKÁN

A MEDUSA Filmnapok az idén immár harmadízben kerül megrendezésre december 10-e és 15-e között két helyszínen Szabadkán, a Raktár Ifjúsági Klubban és a Lifka Sándor Art moziban, ezúttal is olyan filmekkel a kínálatában, amelyeket máshol nem tekinthetünk meg. Mint az előző években, úgy az idén is nagy hangsúlyt fektet a Medusa a rövid műfajú filmek bemutatására, így számos animációs-, kisjáték-, dokumentum, tánc, és kísérleti film kerül vászonra a Filmnapok öt napján.

A MEDUSA Filmnapok során bemutatott filmek tematikus és műfaji sokszínűségébe remekül illeszkednek a vajdasági filmesek alkotásai is. A MEDUSA abban a tekintetben folyamatjellegű rendezvény, hogy míg 2010-ben szót ejtett a vajdasági filmről, hovatovább feltette a kérdést, mi tesz vajdaságivá egy filmet, illetve mitől vajdasági egy film, addig 2011-ben kontextualizálta az itteni alkotásokat.

A MEDUSA Filmnapok tehát egyfajta dialóguskeresés is e kérdéskörben. A 2012-es válogatás tovább bonyolítja, vagy éppen teszi világosabbá ezt a képet. A Filmnapok szervezője ugyanis az idén nagy hangsúlyt fektet a társművészetek felvonultatására, kiállítások, installációk, performanszok, koncertek, kötetbemutatók is találhatóak a programban, amelyek nemcsak színesítik és/vagy gazdagítják a programot, hanem szoros és szerves összefüggésben állnak a vetített filmekkel. A Filmnapok alkalmával számos beszélgetésre is sor kerül majd. A teljesség igénye nélkül néhány érdekességet emelünk ki a programból. December 10-én az újvidéki fotóművész, Palásti Andrea installációkiállítását ,,élheti át” a közönség. Palásti performansszal és installációkkal egybekötött kiállításai minden alkalommal egyszeriek, egyediek és megismételhetetlenek. Jelenlegi projektjében két sorozatát kommunikáltatja egymással: a Strabismust, amely egy óriási metaforává duzzasztva Jugoszlávia szétesésére és Szerbia jelenlegi állapotaira reflektál, valamint a Balkan discót, ami egy olyan installációs térben lesz látható, ahova csak az juthat be, aki átment az útlevélvizsgálaton. A kiállításra ugyanis csak útlevéllel lehet belépni. A kiállítás megtekintése után bemutatásra kerül Palásti Vendégek című videoperformansza is, amit az alkotó előadása követ. Mindjárt másnap a világhírű Igor Lazin lesz a Filmnapok vendége, aki animációs filmkészítésen kívül több kisfilmet is rendezett, valamint képzőművészként és különféle installációk készítőjeként is ismert. Bestiák című animációs filmjét, amelyet Varga Csabával közösen készítettek 1993-ban Scorndorfban beválogatták a világ legfontosabb 40 filmje közé, majd 1994-ben Cannes-ban az év legjobb 20 videoklipje között szerepelt. Lazinnal Stephen Bozhen beszélget majd. Továbbá bemutatásra kerülnek Vicsek Károly korabeli betiltott rövidfilmjei, illetve a rendező életművéről készült kétnyelvű Fajkutyák ideje c. multimediális kötet. Vicsekkel Antal Attila, rendező, zenész beszélget majd. Szerbiában első ízben bemutatásra kerül Szász Csongor Pálinkafilmje, amit beszélgetés követ majd, valamint Bozsik Péter A pálinka dicsérete és más történetek c. könyvének bemutatója. 13-án a rövidfilmek szerelmesei igazán elégedettek lehetnek majd, hiszen 11 kisfilm kerül vászonra, többek között Antal László, Antal Attila, Lea Vidaković, Kovács Ákos, Urbán Anikó, Hoffmann Artúr munkái.

A programsorozat 15-én koncerttel zárul, a Filmnapok vendége a belgrádi Klopka za pionira együttes lesz, akik a koncert előtt vetített Beograd Underground c. film szereplői is egyben.

A Filmnapok igényes és sokszínű programja minimális költségvetésből, mintegy 100 000 dinárból valósul meg a Symposion LIFT programsorozat keretein belül. A rendezvény fő támogatója, és partnere a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. További támogatók pedig Szabadka város önkormányzata, a Szekeres László és a Danilo Kiš Alapítvány.

A Filmnapok szervezője Sirbik Attila, a Symposion c. folyóirat főszerkesztője.

Az érdeklődők minden programról, filmről és alkotóról részletesen olvashatnak a Filmnapok weboldalán: www.medusa.vmmi.org.