Ukrán nemzetiségi programok Szegeden

UKRÁN NEMZETISÉGI PROGRAMOK

2021. augusztus 31 ‒ szeptember 30-ig, a Somogyi-könyvtár központi épületében és a Gyermekkönyvtárban, a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban, valamint a 92. Ünnepi Könyvhét idején a Dugonics téren.

Ukrán nemzetiségi programok a Somogyi-könyvtárral együttműködésben

 A Somogyi-könyvtár a nemzetiségek számára hosszú évek óta nyújt bemutatkozási lehetőséget. Idén északkeleti szomszédaink, az ukránok kulturális kincseit ismerhetik meg az érdeklődők. A Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, a Csongrád-Csanád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége, valamint a Somogyi-könyvtár együttműködésében egy egész hónapot szentelnek az ukrán nemzetiség tradícióinak, irodalmának, előadóművészetének, gasztronómiájának, valamint történelmének bemutatására. A programok több helyszínen, így a Somogyi-könyvtár központi épületében, a Gyermekkönyvtárban, a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban, valamint a 92. Ünnepi Könyvhét idején a Dugonics téren valósulnak meg.

A Részletes program:

A Somogyi-könyvtár központi épületében:

2021. augusztus 30-tól szeptember 14-ig – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér – Vyshavanka és Petrakivka – az ukrán népművészet remekei kiállítás

Ünnepélyes megnyitó: 2021. augusztus 30. (hétfő) 14.00

A kiállítást megnyitja: dr. Sajtos-Zapotocsna Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke

A rendezvény az Ukrán nemzetiségi hónap programsorozat része.

2021. szeptember 4. (szombat) 11.00–13.00 – Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár – Motanka-baba készítése

2021. szeptember 4. (szombat) 12.00 – Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár – Ukrán gyermekkönyv-bemutató – Júlia Drahun A bölcsesség magvai (Herendi 2004 Kiadó) című, meséket és elbeszéléseket tartalmazó kötetének bemutatója. Közreműködik: Vihula Mihajlo (gitár)

A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban:

2021. augusztus 31. (kedd) 16.30 ‒ Velünk élő hagyományok, vagyis mit ünnepelnek a szomszédok és mikor?

2021. szeptember 10. (péntek) 16.30 ‒ Ősz a gasztronómiában – ételbemutatóval egybekötött kóstoló

A kijevi csirke igen közismert, hazánkban is előszeretettel tűzik étlapjukra az éttermek. De hallott-e már a borscsról, vagy a spékelt marhahúsról, amelyet céklával kínálnak? A programon résztvevők megismerkedhetnek az ukrán konyha különleges ételkompozícióival, gasztronómiai szokásaival, sőt, még meg is ízlelhetik a legfinomabb falatokat.

2021. szeptember 15. (szerda) 16.30 ‒ Nőiség Ukrajnában Előadó: Dr. Sajtos-Zapotocsna Natália, a szegedi ukrán önkormányzat elnöke

2021. szeptember 13-30-ig ‒ Bölcs Jaroszlav: Diplomácia a házasságokon keresztül – kiállítás

Az ukrán történelem a Kijivi Rusz kora óta szorosan összefonódik más európai országok históriájával. Ennek a történelemnek az egyik legfényesebb oldala Jaroszláv kijivi nagyfejedelem uralkodása a XI. század elején, akinek külpolitikájában igen hangsúlyosak voltak a dinasztikus házasságok. Bölcs Jaroszláv középkori rutén államát széleskörű nemzetközi elismerés övezte. A nagyfejedelmet joggal nevezték „Európa apósának”. A kiállítás a Rurik-dinasztia aranykorát elhozó Bölcs Jaroszláv életébe enged betekintést, tizenkét nagy méretű fotón mutatja be az uralkodóhoz kötődő kulturális emlékeket.

A 92. Ünnepi Könyvhét idején a Dugonics téren:

2021. szeptember 2. 17.15 – Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselőinek köszöntője az ukrán nemzetiségi hónap nyitórendezvényén

2021. szeptember 2. 17.30 – Tradicionális ukrán előadóművészet az Ünnepi Könyvhét színpadán: A lvivi 8. sz. állami zeneiskola bandurásegyüttesének műsora

Az együttes idén a lvivi terület „Dalolj, bandurám” elnevezésű zenei iskolai fesztivál egyik díjazottja volt. Vezetője 2017-től Jakimovics VitalijaIhorivna, aki a Mikola Liszenko lvivi nemzeti zenei akadémián végzett.

2021. szeptember 5. 10.00–19.00 – Vendégsátorban a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Csongrád-Csanád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete. A látogatók az ukrán kultúráról kapnak hasznos és praktikus információkat. A délután folyamán kézműves ötletekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, amelyet a helyszínen ki is próbálhatnak. Ismerje meg szomszédaink kulturális kincseit!

“Ezeréves hagyományra tekint vissza, hogy ukrán asszonyok úgynevezett motánka babákat készítenek. Ezek a babák az évszakoknak megfelelően különböző díszítést, mintázatot kaphatnak, eltérő jelentéssel bírhatnak. Közös bennük a kereszt motívum megjelenítése és az, hogy nincs arcuk, mivel a szemek a népi hagyomány szerint mágikus erőt hordoznak. A babáknak védelmező erőt tulajdonítanak, azok pozitív érzéseket hordoznak, a női bölcsességet jelképezik.” ‒ olvasható a Nemzetiségek Háza Szeged közösségi oldalán.

„Még a pogány időkből származik a keleti szlávoknál Szent Iván ünnepe. Július 6-7-re virradó éjjel Szent Iván misztikus és titokzatos, de ugyanakkor vidám és kicsapongó ünnepét minden szláv megünnepelte. Szent Iván napjához számos szokás és rituálé kapcsolódik. Például a Szent Iván napi fürdőzés egy össznépi szokás, azonban egyes régi népek azt hitték, hogy az ilyen fürdőzés veszélyes lehet, mert az ünnepelt, Ivan Kupala vogyanoj (rosszindulatú és kegyetlen vízi szellem), aki nem szereti, ha az ő királyságába kívülállók tolakodnak be, és kész vízbe fojtani mindenkit, aki nem elég óvatos. De a Szentivánéj fő elemét a tisztító tüzek képezik, amelyeken át kell ugrálni annak érdekében, hogy sikeresebbek és boldogabbak legyünk. Volt, hogy a Szentivánéji tűzön egy egész csorda házi jószágot hajtottak át, így akarva megvédeni a jószágot a járványoktól és egyéb betegségektől.” ­– olvasható a Nemzetiségek Háza Szeged közösségi oldalán.

Többek között ilyen és ehhez hasonló népszokásokra és hagyományokra, az ukrán nemzetiség hétköznapjaiból származó érdekességekre is fény derülhet az ukrán nemzetiségi hónap keretében. A programsorozaton több helyszínen, augusztus utolsó napján, valamint szeptemberben több ízben is várják az érdeklődőket.