Grand Café – Ráolvasás 08. – Kállay Eszter: Kéz a levegőben

RÁOLVASÁS 08.
Időpont: 2021. szeptember 2. csütörtök 18:00

Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.

Esemény >>>

× × ×

Kállay Eszter Kéz a levegőben című verseskötetének bemutatója.

Moderátor: Ferencz Hedvig
Zene: Open Circus
A program a 92. Ünnepi Könyvhét keretein belül valósul meg.
× × ×
KÉZ A LEVEGŐBEN (Magvető, 2020)
Kállay Eszteré a most induló költőnemzedék egyik legeredetibb hangja. Halk és radikális líra ez, mintha éppen a csendekből, az alig hallható közlések élességéből fakadna radikalizmusa és ereje. Utazások és mozdulatlanságok, ismerős idegen nyelvek és ismeretlen hallgatások váltakoznak a kötet lapjain. Taxik és repülőterek, nyugat-európai külvárosok uszodái és budai zöldségesek – a Kéz a levegőben verseinek lírai alanya sokfelé jár, és mindenhol figyel; felidézi gyerekkorát, átgondolja családi és társas viszonyait, a gyász állomásait és a szerelem megállóit, közben önmagára pillant, saját testére és tudatára. Ironikus és kíváncsi. Kérdez, nem állít. A kötet egyik médiuma a nyelv, a saját nyelv és az idegen nyelv; másik fontos közege pedig a víz. Kállay versei távolról idézik Pilinszky János és Takács Zsuzsa líráját, de megoldásai és meglátásai, költői eszközei (fokozások, váltások, nagyítások) igazán egyedi poétikát hoznak létre.
× × ×
KÁLLAY ESZTER költő, fordító, szociális munkás, képzőművész, anya. 1994-ben született Budapesten. Hosszú távon a művészeti, kulturális munka és a közösségi, szociális munka összekötése érdekli.
FERENCZ HEDVIG (1998 Kézdivásárhely) jelenleg az alkalmazott irodalomtudomány mesterszakot végzi a Szegedi Tudományegyetemen, irodalmi és színikritikákat, valamint szépprózát ír. Mikor épp nem Erdélyben van, Szegeden él és biciklizik. A 20. századi és kortárs magyar irodalomról, erdélyi irodalomról és kortárs színházról gondolkodik, ebben pedig nemcsak tanulmányai, de a hosszú buszutak is segítik.
Az OPEN CIRUS a Grand Café és a szegedi Szabad Improvizációs Műhely összefonódásából létrejött kísérleti formáció.
Zenélnek: CSÁNYI ZOLTÁN, JENEI KORNÉL és SZVETNYIK MARGIT
× × ×
Borító- és plakátterv: Kicsi Tihamér / shed designs
Az eseményen becskassza működik.