08.04.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban – Negyedik epizód >>>
07.29.
| THEALTER 2021: fókuszban a színházi sokszínűség és a fiatal alkotók >>>
07.29.
| THEALTER 30(+1) színháztudományi konferencia >>>
07.28.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban – Harmadik epizód >>>
07.23.
| Legéndy Jácint performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious partisorozatán belül – Nightclub in the Sky >>>
07.22.
| Grand Café – Ráolvasás 07. – Halász Rita: Mély levegő >>>
07.10
| Héthatár: itt a környezettudatos művészeti fesztivál >>>
06.30.
| Grand Café – Gurubi Ágnes Szív utca című regényének bemutatója >>>
06.19.
| A Tricikli Fesztivál részletes programja >>>
06.09
| Grand Café – Ráolvasás 06. – Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok >>>
 TiszaLINE Szalon

07.22.
| Szeged középkori városmagját találták meg a Móra-múzeum régészei >>>
05.17.
| Középiskolások irodalomról – szóval, képpel >>>
06.03.
| Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.04.
| Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
| Tandori Dezső: Szellem és félálom >>>

Bék Timur, Horváth Eve, Juhász Róbert, Marczinka Csaba, Nagy Zalán, Tóth Réka Ágnes, Vasas Tamás versei
Abafáy-Deák Csillag, Szilágyi Zsófia Emma, Szilágyi-Nagy Ildikó, Totth Benedek prózája
Zalán Tibor drámája
Végel László naplórészletei
Fried István, Kovács Krisztina tanulmányai
Bazsányi Sándor, Urbanik Tímea Mészöly Miklósról

>>>

VERSENY A SZEGEDI EGYETEM FENNÁLLÁSÁNAK
100. ÉVFORDULÓJÁRA
Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola magyar nyelv és irodalom munkaközössége áprilisban irodalmi vetélkedővel ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem kettős – a szegedi egyetem létrejöttének 100 éves, illetve a szegedi „összegyetem” megalakulásának 20 éves – évfordulóját. Az eseményhez kapcsolódóan a gimnázium az elmúlt év őszén 3 fordulós irodalmi pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára […]

>>>

Elkezdődött a 28. Palicsi Európai Filmfesztivál
2021.07.21 - tiszatáj

Az EFF Palics gigantikus programkínálata a midcult és romcom filmektől, a rendszerint besorolhatatlan mozgóképeken és a különböző kategóriájú dokumentumfilmeken át, betekintést nyújt az elmúlt évek legfrissebb filmművészi remekműveibe. Az egy hétig tartó rendezvénysorozat alatt 15 válogatásban több mint 130 filmet láthatnak az érdeklődők.

A 28. Palicsi Európai Filmfesztivál, július 17. és 23. között látogatható palicsi és szabadkai helyszíneken. Köztük a palicsi Nyári szabadtéri Színpad és az Abazija Filmszínház, valamint a szabadkai Eurocinema és a Lifka Sándor Művész Mozi fogadja a vajdasági filmünnep közönségét. Sok európai film szerb és regionális bemutatója is itt valósul meg, de a szegedi Zsigmond Vilmos Fesztivál filmválasztéka, valamint az Európai Filmakadémia-díjra jelölt rövidfilmekből álló EFA Shorts válogatása is itt kerül bemutatásra. Az eklektikus mozgóképprogram mellett a közönség számtalan kísérő rendezvényt élvezhet. Idén is koncertek, kiállítások, beszélgetések, szakmai előadások és műhelymunkák telítik a kínálatot.

 

 

Főbb filmes kategóriák:

A HIVATALOS VERSENYPROGRAM olyan európai játékfilmeket szelektált, melyeknek témája a kulturálisan és antropológiailag sokszínű és gazdag történelmű Európa aktuális emberi sorskérdéseivel foglalkozik. Olyan friss hangvételű igazi moziélményt nyújtó alkotások ezek, melyek könnyedén lekötik a nézők figyelmét, miközben a derűsen vagy éppen szomorkásan borzongató hangulatukkal érzelmeket gerjesztenek. A sorozat felelőse és szelektora Nenad Dukić. A14 játékfilmből álló versenyprogramot öttagú nemzetközi zsűri bírálja el.

A PÁRHUZAMOK ÉS TALÁLKOZÁSOK fogalompárjával jelölt filmválogatás jelszava a tolerancia lehetne. Az itt megtekinthető játék- és dokumentumfilmek, a volt kelet-európai geopolitikai régió társadalmainak és politikai rendszereinek kritikusabb hangvételű vizsgálatára vállalkoztak. A kategória filmjeinek fő kérdésfeltevései között megtalálhatóak az etnikumok problémáit, az identitást, a toleranciát és szolidaritást, a józanságot és a humán értékek jelentőségét, a békét és az együttélés szükségességének fontosságát feszegető alkotások. A filmeket a három tagú FEDEORA JURY, a kiváló európai filmkritikusokból álló zsűri értékeli.

Az EURÓPA FIATAL SZELLEME programban olyan filmszerzők mutatkozhatnak be a palicsi Abazija Mozi Nyári Színpadán, akik különleges és bátor poétikájú filmnyelvet hoztak létre. Jellemzően itt láthatunk dokumentumfilmeket, rövidfilmeket, kísérleti, animációs és minden más elképzelhető filmformát bemutató, új filmművészeti kifejezésmódokat kereső alkotásokat. A kategória szelektora és visszatérő házigazdája Neil Young filmkritikus, az elismert The Hollywood Reporter, a nagy tradíciókkal bíró Sight & Sound és a Tribune publicistája.

Az ÚJ MAGYAR FILM hagyományos kategóriája nagyon fontos része az évente megtartott Palicsi Európai Filmfesztiválnak, hiszen a Szerbiában élő nagyszámú, magyar ajkú polgárság filmes művelődését és szórakoztatását hivatott kiszolgálni. Nem utolsósorban, a magyar filmkultúra iránt nagy érdeklődés mutatkozik a szerbiai lakosok és a hazai (szerbiai) és nemzetközi filmes szakemberek körében is. A program további jelentőségét gyarapítja, hogy Vajdaságban nincs rendszeres, magyar nyelvet és filmkultúrát ápoló filmszínházi közszolgáltatás. Az ilyen jellegű rendezvények, még az urbánusabb közegekben is túlzóan szerény lehetőségekkel rendelkeznek.

 

Hat friss magyar filmalkotást vetítenek a Palicsi Filmfesztiválon:

Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című többszörösen díjazott alkotása azon túl, hogy a még ma is aktuális, Kelet-Európát Nyugat-Európától elválasztó gazdasági különbségek keleti kulisszái között játszódik, bemutatja egy szerelmet találó negyvenes nő valóság és képzelet határán játszódó testi-lelki kálváriáját.

Hasonló témát feszeget Lakos Nóra játékfilmje, a Hab című retro hangulatot árasztó, romantikus vígjáték. Itt egy szenvedélyes, mindenre elszánt cukrászlány igyekszik sikeressé tenni üzletét, miközben a szerelem is megérinti. És ahogy lenni szokott egy félreértésekre és helyzetkomikumra építő habkönnyű sitcom esetében, hősnőnk különböző kacagtató szituációkba keveredik.

Gothár Péter: Hét kis véletlen című vigjáték-filmdrámájának szintén egy középkori éveinek elején járó, válságba került nő a központi figurája. A groteszk helyzeteket felvonultató realista színezetű film egy budapesti család különös hétköznapjait követi nyomon.

A fesztiválon látható lesz a Post Mortem című horrorfilm is, ahol a történet az első világháborút követő spanyolnátha járvány után játszódik. Az inkább B kategóriásra sikeredett, alapvetően szerényen kidolgozott horror, korrektül felvonultatja a zsáner speciális trükkjeit és túlcsavart hangeffektjeit. A rémesre sikeredett kísértethistória főhősei Tomás, a halottakat fotózó fényképész és egy rejtélyes kislány.

Szabó Győző színész önéletrajzi könyvén alapul a Toxikoma című alkotás. A drogfüggő beteg és pszichológusának ego harcát hitelesen bemutató könyv megjelenése után, kíváncsian várhatjuk Herendi Gábor rendező közönségfilmre adaptált verzióját.

Varsics Péter első mozifilmje, az Így vagy tökéletes szintén egy romantikus komédia, amely egy kiégett sznob író és egy spirituális bestseller regény talpraesett írónője között szövődő románc történetét járatja magas fordulatszámon. A vajdasági közönség számára azért is lehet érdekes ez az alkotás, mert a film főszereplője az a Béres Márta, aki néhány évvel ezelőtt, még aktív tagja volt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak.

A MOZI FÓKUSZBAN program bemutatja Európa legfontosabb és legérdekesebb filmprodukcióit. A vetítéssorozat 2012-óta, évről évre az utóbbi évtizedek nemzeti filmgyártását veszi górcső alá. Minden évben különböző európai országok, jellemzően közelmúltban készített filmalkotásainak reprezentánsaiból válogat. A Filmfesztivál ezidáig Svédország, Belgium, Norvégia, Finnország, Ausztria, Izrael, Oroszország, Csehország, Lengyelország, Törökország, Grúzia, Szlovákia, Görögország és Bulgária mozijait mutatta be.

ECO DOX dokumentumfilmjeinek történetei 2008-óta, rendre olyan miliőben játszódnak, amelyek az emberek által befolyásolt vagy tönkretett természeti világokat tárják elénk és Földünk ökológiai, környezetvédelmi állapotáról tanúskodnak. Ezek a súlyosan válságos környezeti helyzeteket bemutató és az emberi mulasztás tényeit józanul szemlélő, őszinte filmek rendszerint reflexióra és cselekvésre buzdítanak. Innovatív, tudatos és kompromisszum kész megoldásokat keresnek és kínálnak az emberi faj és a természet közötti béke érdekében. Idén hét ökológiai témájú filmet láthat a közönség. A vetítéseket izgalmas beszélgetések és tudományos konferencia követi.

Az ÚJ EURÓPAI DOKUMENTUMFILMEK, 2019-ben létrehozott szekciója öt művet ölelt fel Európából, melyeket szintén Igor Toholj, az ökológiai dokumentumfilmek koordinátora szelektált. Ez a fejlődőképes és divatos filmblokk, olyan egész estés dokumentumfilmeket értékel, melyekben jelentős a téma, a megközelítés és/vagy kifejezésmód filmes hatása.

A Filmfesztivál szervezői először idén hívták életre a MIOB (“Moving Images Open Borders”) workshopot bloggerek, vloggerek és influencerek számára. A EFF Palics (palicfilmfestival.com) ily módon igyekszik követni a modern trendeket, miközben megszólítja a fiatal közönséget is.

Szász Csongor


Címke: , , ,
2021.07.28 - tiszatáj

– MONDJA A SZÍNHÁZCSINÁLÓ
BALOG JÓZSEF
Annak ellenére meglepően sokszínű és gazdag az idei Thealter Fesztivál programja, hogy a szervezők harminc év óta először egyetlen fillér működési támogatást sem kaptak pályázatukra. A MASZK Egyesület nemrég Hevesi Sándor-díjjal elismert elnöke, a színészként az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Molière-bemutatóra készülő Balog József szerint a szakmai szolidaritásnak és a pandémia okozta lefojtottságnak is köszönhető, hogy minden meghívott társulat vállalta a fellépést Szegeden… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.28 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZKÁROSI ENDRÉVEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Szkárosi Endre József Attila- és Mészöly Miklós-díjas írót Pánczél András kérdezte a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Íróakadémián zajló irodalmi tehetséggondozásról […]

Tovább olvasom >>>
2021.07.28 - tiszatáj

BETTER DAYS
Húsbavágóan aktuális, sőt, régóta jelen lévő probléma az iskolai bántalmazás, mégis viszonylag kevés film (például a belga, mentális betegségekre szintén fókuszáló Ben X) helyezi érdeklődése homlokterébe. Noha a hongkongi születésű, de a szárazföldi Kína bizonyos relációit vizsgáló Derek Tsang végül nem alkot remekművet, drámája igen figyelemreméltó mű a témában… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.27 - tiszatáj

Bék Timur, Horváth Eve, Juhász Róbert, Marczinka Csaba, Nagy Zalán, Tóth Réka Ágnes, Vasas Tamás versei
Abafáy-Deák Csillag, Szilágyi Zsófia Emma, Szilágyi-Nagy Ildikó, Totth Benedek prózája
Zalán Tibor drámája
Végel László naplórészletei
Fried István, Kovács Krisztina tanulmányai
Bazsányi Sándor, Urbanik Tímea Mészöly Miklósról

Tovább olvasom >>>
2021.07.27 - tiszatáj

SIROKAI MÁTYÁS: LOMBOLDAL
A beat tanúinak könyvével elindult az antropocentrikus világot hátrahagyó utazás, amely A káprázatbeliekhez című második kötetben folytatódott a zöld álmokkal és az űr kozmikusságával. A Lomboldal visszatérés a földre, maga a zöld álmok megvalósulása, ahol beteljesedik a „növénylés”, és ahol a szilárd, ontológiai határok ugyanúgy elmosódnak, ahogy a korábbi könyvekben. Tematikusan tehát összekapcsolható a három kötet, mindben ott húzódik a növények megértésének vágya és azok szeretete, a mozgás, egy dehumanizált világ… – BORBÍRÓ ALETTA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.26 - tiszatáj

JURONICS TAMÁS SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL-RENDEZÉSE ÚJSZEGEDEN
Amióta száműzték az operát a Dóm térről, lassan már annak is örülni kell, hogy egyáltalán játszanak egy máshol bemutatott, újrahasznosított produkciót az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Juronics Tamás kortárs Mozart-rendezése, a Szöktetés a szerájból háromnegyed ház előtt tisztes sikert aratott… – HOLLÓSI ZSOLT KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.24 - tiszatáj

BRONKA NOWICKA:
MEGETETNI EGY KÖVET
Bronka Nowicka rendező, író, debütáló prózakötete 2016-ban elnyerte a lengyel Nike irodalmi díjat. Magyarul 2021-ben Sipos Tamás fordításában jelent meg Megetetni egy követ címmel. Ez a vékony kis könyv a tárgyak által előhívott emlékezet 44 rövid története. Ahogy a fülszöveg is ígéri, a kötet rálátást ad a lengyel falu, család, történelem egy-egy részletére is. Emellett létfilozófiai kérdéseket, és azok nyelvi leképezésének lehetőségeit is fejtegeti… – OLÁHNÉ KISPÁL ANITA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.23 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Jó és örömteli érzés ismételten jelen lenni a Vásárhelyi Őszi Tárlaton (VOT67). Tombol a nyár, idővel belefutunk az őszbe. Időzavar, a pandémia miatt. Jövőre tolódik a VOT68. Egyidőben vagyunk, vagy inkább párhuzamos időkben élünk?

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregékBakos András: Isteni testekSzathmári István: Spanyol reggeliSántha József: BörtönkarnagyNormal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattTandori Dezső: Nincs beszédülésPetőcz András: A visszaforgatott időLengyel András: Tömörkény-tanulmányokKálnay Adél: Szivárványország (Utazz velem!)Virág Zoltán (szerk.): Színkép, hangkép, összkép (Írások elméletről és gyakorlatról)Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Fried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházTandori Dezső: A szomszéd banánhalSeregi Tamás: Művészet és esztétikaÉszlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Zalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)„Ragyogó pusztulás” – kortárs osztrák irodalmi antológia (szerk.: Bombitz Attila)Lengyel András: Ellenkultúra, peremhelyzetben (Marginalitástörténeti vázlatok)Bíró-Balogh Tamás: Az irodalom személyességekabai lóránt: semmi színSzlováknak lenni csodás…Petőcz András: A megvénhedt IstenDemény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólTandori Dezső: Szellem és félálomKálnay Adél: Hamvadó időSzepesi Attila: IstenporPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Sághy Miklós: A fény retorikájaTandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézCsiki László: A kaptárBaka István: Műfordítások III.Jász Attila: Fürdőkádból a tengerTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaBíró-Balogh Tamás: TollvonásokFried István: Magyar irodalom(történet)