Tiszatájonline | 2021. július 8.

Alföldi hozza létre Mária országát

TIZENNYOLC BEMUTATÓVAL VÁRJA VISSZA A NÉZŐKET A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 
Nyolc nagyszínházi és tíz kisszínházi bemutatóval várja a közönséget szeptemberben induló 2021/22-es évadában a Szegedi Nemzeti Színház. A műsortervet kedd este jelentették be a Dugonics téren, ahol a publikum zenés ízelítőt is kapott a következő szezon kínálatából. Alföldi Róbert nemcsak játszik majd Szegeden, újra felkérték rendezni is.

TIZENNYOLC BEMUTATÓVAL VÁRJA VISSZA A NÉZŐKET A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 

Nyolc nagyszínházi és tíz kisszínházi bemutatóval várja a közönséget szeptemberben induló 2021/22-es évadában a Szegedi Nemzeti Színház. A műsortervet kedd este jelentették be a Dugonics téren, ahol a publikum zenés ízelítőt is kapott a következő szezon kínálatából. Alföldi Róbert nemcsak játszik majd Szegeden, újra felkérték rendezni is.

Sokan kíváncsiak voltak a kánikula ellenére is a Szegedi Nemzeti Színház kedd esti évadbejelentő zenés programjára a Dugonics téren, ahol a teátrum művészei, Cseh Antal, Sziládi Hajna, Ferenczy Orsolya, Máthé Beáta, Károlyi Krisztián és Szívós László adtak ízelítőt a következő évad műsorából.

Nyolc nagyszínházi és tíz kisszínházi, azaz rekordnak számító, összesen tizennyolc bemutatóval várja a közönséget szeptembertől a dráma- és az operatagozat, valamint az alapítványi formában önállóan működő Szegedi Kortárs Balett társulata. A premierekről a két tagozatvezető, Horgas Ádám főrendező és az új zenei vezető, Dinyés Dániel beszélt. Az évad szeptemberben a tavalyi sikerprodukciókkal indul: az Orwell-regény alapján készült 1984-et a nagyszínházban, Csehov Sirályát a kisszínházban láthatja a publikum. Koprodukcióként kerül műsorra a Hat hét, hat tánc Fekete Gizi főszereplésével. Ezekre az előadásokra online már válthatók jegyek a szinhaz.szeged.hu oldalon.

A nagyszínházban láthatja a közönség Méhes László rendezésében Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter 9-től 99 éves korig ajánlott félig mese, félig musicaljét, A padlást. Puccini operája, a Bohémélet Göttinger Pál új elképzelési szerint tér vissza. John Buchan, Alfred Hitchcock és Patrick Barlow krimi vígjátékát, a 39 lépcsőfokot Horgas Ádám állítja színpadra. A Szegedi Kortárs Balett itthon is bemutatja a Bartók Béla Concerto című művére készült pantomim groteszket Juronics Tamás koreográfiájával. Újszeged után a kőszínházban is látható ugyancsak a Kossuth-díjas koreográfus rendezésében Mozart vígoperája, a Szöktetés a szerájból. Magyarországi ősbemutatóként koncertszerűen játsszák majd Donizetti egyik bel canto bravúroperáját, a Maria Stuardát többek között Kolonits Klárával. Egy másik Mozart-operát is műsorra tűznek majd: Horváth Csaba rendezésében a Don Giovannit. Juronics meglepetésre operettet is rendez: Kálmán Imre Marica grófnőjét.

A kisszínházban mutatja be a balett a The Black Paintings/Blue és a Danza című táncjátékokat, Szikszai Rémusz rendezésében Alföldi Róberttel Andersen szerepében Martin McDonagh Nagyon nagyon nagyon sötét dolog című fekete komédiáját. Benkó Bence és Fábián Péter állítja színpadra Peter Shaffer vígjátékát, a Black Comedyt. A kisszínházban Göttinger Pál két egyfelvonásos operát, Purcell Dido és Aeneasát és Tom Johnson Négyhangú operáját rendezi. Cédric Chapuis Élet – ritmusra című monodrámáját a zenei tehetségét, dobtudását is megcsillogtató Medveczky Balázs főszereplésével a fiatal rendező, Hojsza Henriette állítja színpadra. Závada Péter és Subicz Gábor Büchner nyomán írt zenés színpadi játékát, a Leonce és Lénát Barnák László rendezi. Horgas Ádám Én vagyok én, te vagy te című monodrámáját a szerző viszi színpadra. Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztoperájának főpróbáját épp egy nappal a színházak bezárása előtt tartották, a zenés krimiballada premierjét most remélhetőleg tényleg megtarthatják Keresztes Attila rendezésében. Alföldi Róbert nemcsak játszik Szegeden, hanem rendez is a következő szezonban, Székely Csaba izgalmas színművét, a Mária országát állítja színpadra.

Megszűnnek a korábbi bérletek, helyettük nyolc új bérletkonstrukcióból választhatnak a felnőtt, és három új variációból a fiatal nézők. A korábbi bérlettulajdonosok számára elővásárlási lehetőséget biztosítanak augusztus 9-e és 19-e között. Új bérletek váltására augusztus 23-a és október 15-e között lesz lehetőség. Továbbra is elérhetők a három, illetve öt előadást tartalmazó szabadbérletek, melyek az új évadtól online is vásárolhatók, és beválthatók a szegedinemzeti.jegy.hu oldalon.

– Az átoltottság szerencsére úgy alakult, hogy már védettségi igazolvány nélkül is látogathatók az ültetett kulturális rendezvények. Színházunkban is nagyon nagy az átoltottság, közelíti már a száz százalékot. Ugyanakkor félő, hogy megint úgy alakulhat a járványhelyzet, hogy újra korlátozásokra lehet szükség. Ez az egyik bizonytalansági tényező, amitől tartunk, a másik pedig a finanszírozás kérdése. Bár a Szegedi Nemzeti Színház egy közös működési megállapodásnak köszönhetően a kormányzat és a fenntartó önkormányzat támogatásával életben tudott maradni, valamint biztosítva volt az is, hogy tudjunk dolgozni és készülni a következő évadra, ugyanakkor nagyon fontosak azok a többlettámogatások is, amelyek a TAO utáni keretből biztosíthatnak támogatási lehetőséget az új bemutatók létrehozására, hiszen leszámítva az online előadásokból befolyó minimális jegyárat, már fél éve nem volt komolyabb saját bevételünk. Márpedig az új produkciók költségeit a jegy- és bérleteladásokból tudjuk fedezni. Ezért is fontos, hogy a következő évadra újra meghirdetjük a bérleteinket is – hangsúlyozta Barnák László.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a tiszatajonline.hu-nak elmondta, az új évadra tervezett tizennyolc bemutatójuk nagy része már elkészült, az elmúlt zárt kapus évadban ezekkel a produkciókkal eljutottak a főpróbáig. – Úgy is fogalmazhatnék, csak le kell ezeket az előadásokat venni a polcról, és fel kell melegíteni. Ebből a szempontból a tizennyolc premier nem jelent akkora terhelést, mintha ugyanennyi teljesen új produkciót kellene a semmiből létrehoznunk. Arra is számítunk, hogy a publikumot vissza kell csábítanunk, és nem biztos, hogy rögtön sikerül akkora látogatószám emelkedést elérnünk, mint a 2018/19-es évadban, amikor egyetlen szezonban 23 ezerrel nőtt a nézőszámunk. Most óvatosabban tervezünk, több bemutatóval, de az egész szezonra vonatkoztatva valószínűleg kevesebb előadással. A legfontosabbnak azt tartom, hogy találkozhassunk újra a nézőkkel, újra olyan telt házas előadásaink legyenek, mint a pandémia előtti időszakban. A dráma- és az operatagozat esetében is sok olyan darabbal készülünk, amit az országban sehol máshol nem lehet látni. Több olyan ősbemutatónk is lesz, amellyel kiemelkedünk a többi vidéki színház közül. Szegednek az operajátszás terén is komoly hagyományai vannak, Dinyés Dániel zenei vezetőnkkel arra készülünk, hogy most legalább öt új címet hozzunk az operabemutatók sorában, ami ugyancsak kiemelkedő kínálatnak számít összehasonlítva más vidéki nemzeti színházak repertoárjával.

H. Zs.

A szerző felvételei