08.04.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban – Negyedik epizód >>>
07.29.
| THEALTER 2021: fókuszban a színházi sokszínűség és a fiatal alkotók >>>
07.29.
| THEALTER 30(+1) színháztudományi konferencia >>>
07.28.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban – Harmadik epizód >>>
07.23.
| Legéndy Jácint performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious partisorozatán belül – Nightclub in the Sky >>>
07.22.
| Grand Café – Ráolvasás 07. – Halász Rita: Mély levegő >>>
07.10
| Héthatár: itt a környezettudatos művészeti fesztivál >>>
06.30.
| Grand Café – Gurubi Ágnes Szív utca című regényének bemutatója >>>
06.19.
| A Tricikli Fesztivál részletes programja >>>
06.09
| Grand Café – Ráolvasás 06. – Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok >>>
 TiszaLINE Szalon

07.22.
| Szeged középkori városmagját találták meg a Móra-múzeum régészei >>>
05.17.
| Középiskolások irodalomról – szóval, képpel >>>
06.03.
| Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.04.
| Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
| Tandori Dezső: Szellem és félálom >>>

Bék Timur, Horváth Eve, Juhász Róbert, Marczinka Csaba, Nagy Zalán, Tóth Réka Ágnes, Vasas Tamás versei
Abafáy-Deák Csillag, Szilágyi Zsófia Emma, Szilágyi-Nagy Ildikó, Totth Benedek prózája
Zalán Tibor drámája
Végel László naplórészletei
Fried István, Kovács Krisztina tanulmányai
Bazsányi Sándor, Urbanik Tímea Mészöly Miklósról

>>>

VERSENY A SZEGEDI EGYETEM FENNÁLLÁSÁNAK
100. ÉVFORDULÓJÁRA
Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola magyar nyelv és irodalom munkaközössége áprilisban irodalmi vetélkedővel ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem kettős – a szegedi egyetem létrejöttének 100 éves, illetve a szegedi „összegyetem” megalakulásának 20 éves – évfordulóját. Az eseményhez kapcsolódóan a gimnázium az elmúlt év őszén 3 fordulós irodalmi pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára […]

>>>

Alföldi hozza létre Mária országát
2021.07.08 - tiszatáj

TIZENNYOLC BEMUTATÓVAL VÁRJA VISSZA A NÉZŐKET A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 

Nyolc nagyszínházi és tíz kisszínházi bemutatóval várja a közönséget szeptemberben induló 2021/22-es évadában a Szegedi Nemzeti Színház. A műsortervet kedd este jelentették be a Dugonics téren, ahol a publikum zenés ízelítőt is kapott a következő szezon kínálatából. Alföldi Róbert nemcsak játszik majd Szegeden, újra felkérték rendezni is.

Sokan kíváncsiak voltak a kánikula ellenére is a Szegedi Nemzeti Színház kedd esti évadbejelentő zenés programjára a Dugonics téren, ahol a teátrum művészei, Cseh Antal, Sziládi Hajna, Ferenczy Orsolya, Máthé Beáta, Károlyi Krisztián és Szívós László adtak ízelítőt a következő évad műsorából.

Nyolc nagyszínházi és tíz kisszínházi, azaz rekordnak számító, összesen tizennyolc bemutatóval várja a közönséget szeptembertől a dráma- és az operatagozat, valamint az alapítványi formában önállóan működő Szegedi Kortárs Balett társulata. A premierekről a két tagozatvezető, Horgas Ádám főrendező és az új zenei vezető, Dinyés Dániel beszélt. Az évad szeptemberben a tavalyi sikerprodukciókkal indul: az Orwell-regény alapján készült 1984-et a nagyszínházban, Csehov Sirályát a kisszínházban láthatja a publikum. Koprodukcióként kerül műsorra a Hat hét, hat tánc Fekete Gizi főszereplésével. Ezekre az előadásokra online már válthatók jegyek a szinhaz.szeged.hu oldalon.

A nagyszínházban láthatja a közönség Méhes László rendezésében Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter 9-től 99 éves korig ajánlott félig mese, félig musicaljét, A padlást. Puccini operája, a Bohémélet Göttinger Pál új elképzelési szerint tér vissza. John Buchan, Alfred Hitchcock és Patrick Barlow krimi vígjátékát, a 39 lépcsőfokot Horgas Ádám állítja színpadra. A Szegedi Kortárs Balett itthon is bemutatja a Bartók Béla Concerto című művére készült pantomim groteszket Juronics Tamás koreográfiájával. Újszeged után a kőszínházban is látható ugyancsak a Kossuth-díjas koreográfus rendezésében Mozart vígoperája, a Szöktetés a szerájból. Magyarországi ősbemutatóként koncertszerűen játsszák majd Donizetti egyik bel canto bravúroperáját, a Maria Stuardát többek között Kolonits Klárával. Egy másik Mozart-operát is műsorra tűznek majd: Horváth Csaba rendezésében a Don Giovannit. Juronics meglepetésre operettet is rendez: Kálmán Imre Marica grófnőjét.

 

 

A kisszínházban mutatja be a balett a The Black Paintings/Blue és a Danza című táncjátékokat, Szikszai Rémusz rendezésében Alföldi Róberttel Andersen szerepében Martin McDonagh Nagyon nagyon nagyon sötét dolog című fekete komédiáját. Benkó Bence és Fábián Péter állítja színpadra Peter Shaffer vígjátékát, a Black Comedyt. A kisszínházban Göttinger Pál két egyfelvonásos operát, Purcell Dido és Aeneasát és Tom Johnson Négyhangú operáját rendezi. Cédric Chapuis Élet – ritmusra című monodrámáját a zenei tehetségét, dobtudását is megcsillogtató Medveczky Balázs főszereplésével a fiatal rendező, Hojsza Henriette állítja színpadra. Závada Péter és Subicz Gábor Büchner nyomán írt zenés színpadi játékát, a Leonce és Lénát Barnák László rendezi. Horgas Ádám Én vagyok én, te vagy te című monodrámáját a szerző viszi színpadra. Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztoperájának főpróbáját épp egy nappal a színházak bezárása előtt tartották, a zenés krimiballada premierjét most remélhetőleg tényleg megtarthatják Keresztes Attila rendezésében. Alföldi Róbert nemcsak játszik Szegeden, hanem rendez is a következő szezonban, Székely Csaba izgalmas színművét, a Mária országát állítja színpadra.

Megszűnnek a korábbi bérletek, helyettük nyolc új bérletkonstrukcióból választhatnak a felnőtt, és három új variációból a fiatal nézők. A korábbi bérlettulajdonosok számára elővásárlási lehetőséget biztosítanak augusztus 9-e és 19-e között. Új bérletek váltására augusztus 23-a és október 15-e között lesz lehetőség. Továbbra is elérhetők a három, illetve öt előadást tartalmazó szabadbérletek, melyek az új évadtól online is vásárolhatók, és beválthatók a szegedinemzeti.jegy.hu oldalon.

 

 

– Az átoltottság szerencsére úgy alakult, hogy már védettségi igazolvány nélkül is látogathatók az ültetett kulturális rendezvények. Színházunkban is nagyon nagy az átoltottság, közelíti már a száz százalékot. Ugyanakkor félő, hogy megint úgy alakulhat a járványhelyzet, hogy újra korlátozásokra lehet szükség. Ez az egyik bizonytalansági tényező, amitől tartunk, a másik pedig a finanszírozás kérdése. Bár a Szegedi Nemzeti Színház egy közös működési megállapodásnak köszönhetően a kormányzat és a fenntartó önkormányzat támogatásával életben tudott maradni, valamint biztosítva volt az is, hogy tudjunk dolgozni és készülni a következő évadra, ugyanakkor nagyon fontosak azok a többlettámogatások is, amelyek a TAO utáni keretből biztosíthatnak támogatási lehetőséget az új bemutatók létrehozására, hiszen leszámítva az online előadásokból befolyó minimális jegyárat, már fél éve nem volt komolyabb saját bevételünk. Márpedig az új produkciók költségeit a jegy- és bérleteladásokból tudjuk fedezni. Ezért is fontos, hogy a következő évadra újra meghirdetjük a bérleteinket is – hangsúlyozta Barnák László.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a tiszatajonline.hu-nak elmondta, az új évadra tervezett tizennyolc bemutatójuk nagy része már elkészült, az elmúlt zárt kapus évadban ezekkel a produkciókkal eljutottak a főpróbáig. – Úgy is fogalmazhatnék, csak le kell ezeket az előadásokat venni a polcról, és fel kell melegíteni. Ebből a szempontból a tizennyolc premier nem jelent akkora terhelést, mintha ugyanennyi teljesen új produkciót kellene a semmiből létrehoznunk. Arra is számítunk, hogy a publikumot vissza kell csábítanunk, és nem biztos, hogy rögtön sikerül akkora látogatószám emelkedést elérnünk, mint a 2018/19-es évadban, amikor egyetlen szezonban 23 ezerrel nőtt a nézőszámunk. Most óvatosabban tervezünk, több bemutatóval, de az egész szezonra vonatkoztatva valószínűleg kevesebb előadással. A legfontosabbnak azt tartom, hogy találkozhassunk újra a nézőkkel, újra olyan telt házas előadásaink legyenek, mint a pandémia előtti időszakban. A dráma- és az operatagozat esetében is sok olyan darabbal készülünk, amit az országban sehol máshol nem lehet látni. Több olyan ősbemutatónk is lesz, amellyel kiemelkedünk a többi vidéki színház közül. Szegednek az operajátszás terén is komoly hagyományai vannak, Dinyés Dániel zenei vezetőnkkel arra készülünk, hogy most legalább öt új címet hozzunk az operabemutatók sorában, ami ugyancsak kiemelkedő kínálatnak számít összehasonlítva más vidéki nemzeti színházak repertoárjával.

H. Zs.

 

A szerző felvételei 

 


Címke: , , , ,
2021.07.28 - tiszatáj

– MONDJA A SZÍNHÁZCSINÁLÓ
BALOG JÓZSEF
Annak ellenére meglepően sokszínű és gazdag az idei Thealter Fesztivál programja, hogy a szervezők harminc év óta először egyetlen fillér működési támogatást sem kaptak pályázatukra. A MASZK Egyesület nemrég Hevesi Sándor-díjjal elismert elnöke, a színészként az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Molière-bemutatóra készülő Balog József szerint a szakmai szolidaritásnak és a pandémia okozta lefojtottságnak is köszönhető, hogy minden meghívott társulat vállalta a fellépést Szegeden… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.28 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZKÁROSI ENDRÉVEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Szkárosi Endre József Attila- és Mészöly Miklós-díjas írót Pánczél András kérdezte a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Íróakadémián zajló irodalmi tehetséggondozásról […]

Tovább olvasom >>>
2021.07.28 - tiszatáj

BETTER DAYS
Húsbavágóan aktuális, sőt, régóta jelen lévő probléma az iskolai bántalmazás, mégis viszonylag kevés film (például a belga, mentális betegségekre szintén fókuszáló Ben X) helyezi érdeklődése homlokterébe. Noha a hongkongi születésű, de a szárazföldi Kína bizonyos relációit vizsgáló Derek Tsang végül nem alkot remekművet, drámája igen figyelemreméltó mű a témában… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.27 - tiszatáj

Bék Timur, Horváth Eve, Juhász Róbert, Marczinka Csaba, Nagy Zalán, Tóth Réka Ágnes, Vasas Tamás versei
Abafáy-Deák Csillag, Szilágyi Zsófia Emma, Szilágyi-Nagy Ildikó, Totth Benedek prózája
Zalán Tibor drámája
Végel László naplórészletei
Fried István, Kovács Krisztina tanulmányai
Bazsányi Sándor, Urbanik Tímea Mészöly Miklósról

Tovább olvasom >>>
2021.07.27 - tiszatáj

SIROKAI MÁTYÁS: LOMBOLDAL
A beat tanúinak könyvével elindult az antropocentrikus világot hátrahagyó utazás, amely A káprázatbeliekhez című második kötetben folytatódott a zöld álmokkal és az űr kozmikusságával. A Lomboldal visszatérés a földre, maga a zöld álmok megvalósulása, ahol beteljesedik a „növénylés”, és ahol a szilárd, ontológiai határok ugyanúgy elmosódnak, ahogy a korábbi könyvekben. Tematikusan tehát összekapcsolható a három kötet, mindben ott húzódik a növények megértésének vágya és azok szeretete, a mozgás, egy dehumanizált világ… – BORBÍRÓ ALETTA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.26 - tiszatáj

JURONICS TAMÁS SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL-RENDEZÉSE ÚJSZEGEDEN
Amióta száműzték az operát a Dóm térről, lassan már annak is örülni kell, hogy egyáltalán játszanak egy máshol bemutatott, újrahasznosított produkciót az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Juronics Tamás kortárs Mozart-rendezése, a Szöktetés a szerájból háromnegyed ház előtt tisztes sikert aratott… – HOLLÓSI ZSOLT KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.24 - tiszatáj

BRONKA NOWICKA:
MEGETETNI EGY KÖVET
Bronka Nowicka rendező, író, debütáló prózakötete 2016-ban elnyerte a lengyel Nike irodalmi díjat. Magyarul 2021-ben Sipos Tamás fordításában jelent meg Megetetni egy követ címmel. Ez a vékony kis könyv a tárgyak által előhívott emlékezet 44 rövid története. Ahogy a fülszöveg is ígéri, a kötet rálátást ad a lengyel falu, család, történelem egy-egy részletére is. Emellett létfilozófiai kérdéseket, és azok nyelvi leképezésének lehetőségeit is fejtegeti… – OLÁHNÉ KISPÁL ANITA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.23 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Jó és örömteli érzés ismételten jelen lenni a Vásárhelyi Őszi Tárlaton (VOT67). Tombol a nyár, idővel belefutunk az őszbe. Időzavar, a pandémia miatt. Jövőre tolódik a VOT68. Egyidőben vagyunk, vagy inkább párhuzamos időkben élünk?

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregékBakos András: Isteni testekSzathmári István: Spanyol reggeliSántha József: BörtönkarnagyNormal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattTandori Dezső: Nincs beszédülésPetőcz András: A visszaforgatott időLengyel András: Tömörkény-tanulmányokKálnay Adél: Szivárványország (Utazz velem!)Virág Zoltán (szerk.): Színkép, hangkép, összkép (Írások elméletről és gyakorlatról)Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Fried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházTandori Dezső: A szomszéd banánhalSeregi Tamás: Művészet és esztétikaÉszlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Zalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)„Ragyogó pusztulás” – kortárs osztrák irodalmi antológia (szerk.: Bombitz Attila)Lengyel András: Ellenkultúra, peremhelyzetben (Marginalitástörténeti vázlatok)Bíró-Balogh Tamás: Az irodalom személyességekabai lóránt: semmi színSzlováknak lenni csodás…Petőcz András: A megvénhedt IstenDemény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólTandori Dezső: Szellem és félálomKálnay Adél: Hamvadó időSzepesi Attila: IstenporPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Sághy Miklós: A fény retorikájaTandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézCsiki László: A kaptárBaka István: Műfordítások III.Jász Attila: Fürdőkádból a tengerTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaBíró-Balogh Tamás: TollvonásokFried István: Magyar irodalom(történet)