Tiszatájonline | 2021. július 6.

Sosem felejtem, nyár van

A WAGNER UDVARBAN NYÍLT MEG SEJBEN LAJOS SZABADTÉRI TÁRLATA
Sosem felejtem, nyár van címmel augusztus 22-ig látható Szeged szívében, a Klauzál téri Wagner udvarban Sejben Lajos képzőművész szabadtéri tárlata, melyen huszonnégy izgalmas, progresszív, kortárs kisplasztikával találkozhat a közönség.

A WAGNER UDVARBAN NYÍLT MEG SEJBEN LAJOS SZABADTÉRI TÁRLATA

Sosem felejtem, nyár van címmel augusztus 22-ig látható Szeged szívében, a Klauzál téri Wagner udvarban Sejben Lajos képzőművész szabadtéri tárlata, melyen huszonnégy izgalmas, progresszív, kortárs kisplasztikával találkozhat a közönség.

– A Wagner udvar egy gyönyörű oázis a belváros szívében, amit nyár elejétől őszig ki kell használni. Sokat számított, hogy a kiállítást rendező régi barátom, Aranyi Sándor festőművész az egyes plasztikákat egymáshoz képest hogyan helyezte el, hogyan erősítik így fel egymást, hogyan élnek ebben a különleges térben. Sanyi bátran ki merte tenni akár az útba, középre is az egyes munkákat, és a tárlatot hatékonyan hirdető molinó is az ő ötlete volt – mondja Sejben Lajos, aki rengeteg szobra közül ezúttal úgy válogatott, hogy a viszonylag nagyobb alkotások ne vesszenek el a térben, álljanak meg a saját talpukon, mintha eleve oda készültek volna. A posztamensen állókat pedig igyekeztek meghökkentő módon elhelyezni, mint például a rozsdamentes acélból készült ritmusokat, finom reflexiókat.

Szeged egyik legzöldebb, legszebb mediterrán udvarán a Szegedért Alapítvány szervezésében 2017 óta rendeznek művészeti programokat, az idei sorozat nyitánya a kiállítás szombat délutáni megnyitója volt, melyen a Szeged folyóirat főszerkesztője, Bene Zoltán író mondott poétikus köszöntőt. A vernisszázs üde színfoltja volt a Samodai-Szives Duó fellépése. Kapás Ferenc, a programsorozatot szervező alapítvány elnöke úgy emlékezett, gyermekkora óta a város egyik olyan színtere a Wagner udvar, aminek mindig nyitva állt a kapuja, ma is tárt karokkal várja a művészetet szerető szegedieket és a vendégeket.

Sejben Lajos izgalmas kiállítása talán azért is kuriózum, mert a magyar közönség az utóbbi évtizedben túlnyomó többségében olyan új köztéri szobrokkal találkozhatott, amelyek nem progresszivitásuk, korszerűségük, ötletességük miatt váltak nevezetessé, hanem meglehetősen konzervatív, és szerencsésebb országokban már évtizedekkel ezelőtt maguk mögött hagyott művészi ízlést tükröznek. Nagyszerű írásokkal, tanulmányokkal hívta fel a figyelmet a sajnálatos jelenségre például Wehner Tibor művészettörténész. Paradigmaváltásra lenne szükség a köztéri szobrászatban, a lehetséges irányok egyike az is, amit Sejben Lajos művészete képvisel. Miközben manapság a legjobb köztéri szobrász sok településen az asztalos, a kopjafafaragó és a sírköves, ami persze a megbízó önkormányzatok felelősségét is felveti.

Sejben Lajos – akiről köztudott, hogy plasztikái készítésekor gyakran talált tárgyakat is felhasznál – tárlatvezetést is tartott az érdeklődőknek a szombati megnyitó után.

– A Zene című munkámhoz, ami majdnem olyan, mintha egy trombita egy darabját tartalmazná, egy rozsdamentes acélból ablakszerűen kivágott felületet és a fiam régi motorjának kipufogó csövét használtam fel. Ahogy megégett, a rozsdamentes acél a nikkel színhez képest finom kis árnyalatot kapott, amitől a keretbe illesztve, megfelelő helyen és szögben elvágva játékos kanyarulattal különleges hatást kelt. A Cloaca Maxima című munkám fő eleme egy régi szegedi polgári ház öntöttvas ereszcsatornájából származik, abba folyt össze az esővíz, és az vezette át a csatornába. Amikor megláttam ezt brutális méretű, nehéz, öntöttvas elemet, olyan volt, mint egy bástya. Ravennából hozott mozaikokkal raktam ki. A Római Birodalom csatornarendszerére, fürdőkultúrájára is emlékeztetett, és egy groteszk kiállításra adtam be ezzel a címmel – mesélte Sejben Lajos, aki mindig lefejti a talált  tárgyakról a felesleges részeket, amelyek nem szükségesek a koncepcióhoz.

A huszonnégy régebbi és új plasztikát bemutató kiállítás címét – Sosem felejtem, nyár van – Pilinszky János egyik verséből kölcsönözte az alkotó, aki maga is meglepődött, milyen sok turista tért be már vasárnap délelőtt a kamerákkal védett Wagner udvarba. Az augusztus 22-ig nyitva tartó tárlat normál rendben hétfőtől szombatig látható, de Sejben Lajos azt tervezi, amikor tudja, vasárnaponként néhány órára személyesen fogadja majd az érdeklődőket.

H. Zs.

A szerző fotói

 

A Wagner udvar idei programjai 

Július 8-án, csütörtökön 17 órakor Szecsődi Ferenc hegedűművész mutatkozik be tanítványaival.

Július 20-án, kedden a Szeged Táncegyüttes tart bemutatót, amit közös táncház követ. Július 28-án 17 órakor Pavlovits Dávid gitárművész erdélyi, brazil és mexikói ifjú gitáros tanítványaival lép fel.

Augusztus 11-én, szerdán 20 órakor Dusha Béla fotóművész zenei aláfestéssel színesített diaporáma esten mutatja be Szegedről készült fotóit.