08.04.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban – Negyedik epizód >>>
07.29.
| THEALTER 2021: fókuszban a színházi sokszínűség és a fiatal alkotók >>>
07.29.
| THEALTER 30(+1) színháztudományi konferencia >>>
07.28.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban – Harmadik epizód >>>
07.23.
| Legéndy Jácint performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious partisorozatán belül – Nightclub in the Sky >>>
07.22.
| Grand Café – Ráolvasás 07. – Halász Rita: Mély levegő >>>
07.10
| Héthatár: itt a környezettudatos művészeti fesztivál >>>
06.30.
| Grand Café – Gurubi Ágnes Szív utca című regényének bemutatója >>>
06.19.
| A Tricikli Fesztivál részletes programja >>>
06.09
| Grand Café – Ráolvasás 06. – Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok >>>
 TiszaLINE Szalon

07.22.
| Szeged középkori városmagját találták meg a Móra-múzeum régészei >>>
05.17.
| Középiskolások irodalomról – szóval, képpel >>>
06.03.
| Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.04.
| Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
| Tandori Dezső: Szellem és félálom >>>

Bék Timur, Horváth Eve, Juhász Róbert, Marczinka Csaba, Nagy Zalán, Tóth Réka Ágnes, Vasas Tamás versei
Abafáy-Deák Csillag, Szilágyi Zsófia Emma, Szilágyi-Nagy Ildikó, Totth Benedek prózája
Zalán Tibor drámája
Végel László naplórészletei
Fried István, Kovács Krisztina tanulmányai
Bazsányi Sándor, Urbanik Tímea Mészöly Miklósról

>>>

VERSENY A SZEGEDI EGYETEM FENNÁLLÁSÁNAK
100. ÉVFORDULÓJÁRA
Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola magyar nyelv és irodalom munkaközössége áprilisban irodalmi vetélkedővel ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem kettős – a szegedi egyetem létrejöttének 100 éves, illetve a szegedi „összegyetem” megalakulásának 20 éves – évfordulóját. Az eseményhez kapcsolódóan a gimnázium az elmúlt év őszén 3 fordulós irodalmi pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára […]

>>>

Road movie a Tiszán
2021.06.13 - tiszatáj

CULTCAP

2021. június 8-án tartották Szegeden, a Hági Udvarban a CULTCAP – Természeti és kulturális értékek megőrzése Szeged és Magyarkanizsa térségében elnevezésű projekt nyitó rendezvényét.

Mikola Gyöngyi a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az új projekt folytatja a korábban nagy sikerrel megrendezett CULTRAIL és CULTSTREAM határon átnyúló együttműködés keretében és az Európai Unió finanszírozásával létrejött projektumok munkáját, és sok tekintetben támaszkodik azok tapasztalataira. A partnerek ezúttal a szegedi Agora a Társadalomkutatásért Alapítvány és Magyarkanizsa Önkormányzata, futamideje 16 hónap. A munka már 2021. januárjában megkezdődött, ám a járványügyi korlátozások miatt csak most sikerült megrendezni a nyitó eseményt. Az új projekt a régió természeti kincseinek bemutatásán túl nagy hangsúlyt helyez a kulturális örökség lehető legkorszerűbb és legsokoldalúbb megjelenítésére, valamint ezen értékek oktatási és turisztikai célú közvetítését is célozza. A programok középpontjában a hajós és autóbuszos utazásokon túl ezúttal azok a kortárs művészeti törekvések állnak, amelyek ötvözik a performatív és a vizuális megjelenítést. Kitüntetett szerepet kap a film önmagában is komplex médiuma, valamint az új digitális eszközök és technológiák kreatív használata. A projekt célközönsége elsősorban a 16–24 éves korosztály, az ún. digitális bennszülöttek. Az előadó hangsúlyozta, hogy a projekt olyan kreatív készségeket szeretne fejleszteni, és olyan mintákat felmutatni, melyek révén a fiatal generáció az általa legkedveltebb médiumok segítségével fejezheti ki magát, egyúttal pedig új módon fedezheti fel szülőföldjét, szűkebb pátriáját mind fizikai, mind szellemi értelemben. A vizuális és performatív médiumok kevésbé nyelvhez kötöttek, általuk lehetőség nyílik a nyelvi korlátok leküzdésére és a kulturális tapasztalatok nemzetközi szintű közvetítésére is.

Füzi Izabella filmkutató, a Szegedi Egyetem Vizuális Kultúra tanszékének tanára bemutatta a projekt keretében végzett, a régió mozitörténetével kapcsolatos kutatásait, kiemelve, hogy a mozi előtörténetének elválaszthatatlan eleme a mozgás, a mobilitás, hiszen az első mozgóképeket vándormutatványosok mutatták be az érdeklődő közönségnek. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy mekkora árat fizet a mai emberiség azért a technológiáért, mely lehetővé teszi például a mozit napjainkban mindinkább felváltó, óriási adatigényű streaming szolgáltatások működését, és mennyire fontos lenne a természeti környezetre is tekintettel lévő, felelős magatartás a fenntarthatóság biztosítása érdekében.

Magyarkanizsa Önkormányzatának képviseletében Sarnyai Károly, a CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény megbízott igazgatója adott átfogó képet Magyarkanizsa és térsége kulturális életéről, és a projektben megvalósuló intézményi fejlesztésekről.

Iván Attila, a magyarkanizsai CINEMA Filmműhely alapítója és vezetője, az Info TV Magyarkanizsa munkatársa mozgóképes előadásban mutatta be a magyarkanizsai filmesek legújabb munkáit. Mint elmondta, a projektben három film készül majd el a szegedi diákok, tanárok és a kanizsai filmes mesterek együttműködésében: egy dokumentumfilm (Tiszai fahalászok-rendező: Iván Attila), egy kísérleti film (A táj apró rezdülései a természetben-rendező: Bicskei Zoltán) és egy kisjátékfilm (Csöndvárosi történet-rendező: Oláh Tamás)

Ezt követően Erdélyi Eszter, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára és diákjai, Beszédes Balázs, Császár Viola, Gabnai Máté, Hajdu Luca, Haraszti András Olivér, Makári Réka, Meggyes Lili, Szél Eszter Nóra 10. G. osztályos média szakos tanulók, valamint Bagi Eszter Virág, Boros Tímea Gabriella és Csomán Sándor tanár szakos egyetemi hallgatók Másnak e tájék/játék mit jelent? címmel beszéltek azokról az ötleteikről és terveikről, amelyeket a projekt keretében máris elkezdtek megvalósítani. Terveik között szerepel például egy áldokumentumfilm készítése Jókairól a Feszty-körkép kapcsán, a tükröződések megfigyelése a városokban vagy Szeged és Kanizsa képeinek, hangjainak montázsolása. A diákok lelkesedése, szakmai elkötelezettsége, ötletgazdagsága és jó előadói készsége nagy elismerést vívott ki a megjelentek körében.

A képi médiumok mellett a projektben a színházművészet is nagy szerephez jut: szeptember 30. és október 1. között rendezik meg Szegeden a Metanoia Fesztivált, ahol a Metanoia Színház előadásán kívül koncertre, kiállításra és kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül majd.

Erdély-Perovics Andrea és Perovics Zoltán, a szegedi Metanoia Színház művészei a rendezvényt záró előadásukban beszéltek azokról a katasztrofális körülményekről, amelyek napjainkban a független előadóművészeti szcénát sújtják, és amelyek súlyosan veszélyeztetik az egyébként korábban rendkívül jelentős hazai és nemzetközi sikereket felmutató különleges színházi közösség fennmaradását. A Metanoia Színház tervei között szerepel az Első Magyar Színházi Laboratórium megalapítása, amely lehetővé teszi, hogy a társulat állandó fellépő hellyel, kiállítótérrel és kísérleti színházi alkotóműhellyel rendelkezzen, ahol mindemellett a szakma legkiválóbb mestereitől tanulhatnak a régió fiatal művészei és a színház iránt érdeklődő fiatalok. A Metanoia Színház törekvéseinek megvalósításához nagyban hozzájárul a CULTCAP projekt is. A Metanoia Színház támogatói közösséget is létrehozott, melyhez az alábbi címen lehet csatlakozni: artopedlandia@gmail.com.

Bővebb információ a projektről és a tervezett rendezvényekről a www.cultcap.rs weboldalon és a https://www.facebook.com/filmezes.hatarok.nelkul  Facebook-oldalon érhető el.

 

Fotó: Nagy-Mikola Sándor

 


Címke: , , ,
2021.07.28 - tiszatáj

– MONDJA A SZÍNHÁZCSINÁLÓ
BALOG JÓZSEF
Annak ellenére meglepően sokszínű és gazdag az idei Thealter Fesztivál programja, hogy a szervezők harminc év óta először egyetlen fillér működési támogatást sem kaptak pályázatukra. A MASZK Egyesület nemrég Hevesi Sándor-díjjal elismert elnöke, a színészként az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Molière-bemutatóra készülő Balog József szerint a szakmai szolidaritásnak és a pandémia okozta lefojtottságnak is köszönhető, hogy minden meghívott társulat vállalta a fellépést Szegeden… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.28 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZKÁROSI ENDRÉVEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Szkárosi Endre József Attila- és Mészöly Miklós-díjas írót Pánczél András kérdezte a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Íróakadémián zajló irodalmi tehetséggondozásról […]

Tovább olvasom >>>
2021.07.28 - tiszatáj

BETTER DAYS
Húsbavágóan aktuális, sőt, régóta jelen lévő probléma az iskolai bántalmazás, mégis viszonylag kevés film (például a belga, mentális betegségekre szintén fókuszáló Ben X) helyezi érdeklődése homlokterébe. Noha a hongkongi születésű, de a szárazföldi Kína bizonyos relációit vizsgáló Derek Tsang végül nem alkot remekművet, drámája igen figyelemreméltó mű a témában… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.27 - tiszatáj

Bék Timur, Horváth Eve, Juhász Róbert, Marczinka Csaba, Nagy Zalán, Tóth Réka Ágnes, Vasas Tamás versei
Abafáy-Deák Csillag, Szilágyi Zsófia Emma, Szilágyi-Nagy Ildikó, Totth Benedek prózája
Zalán Tibor drámája
Végel László naplórészletei
Fried István, Kovács Krisztina tanulmányai
Bazsányi Sándor, Urbanik Tímea Mészöly Miklósról

Tovább olvasom >>>
2021.07.27 - tiszatáj

SIROKAI MÁTYÁS: LOMBOLDAL
A beat tanúinak könyvével elindult az antropocentrikus világot hátrahagyó utazás, amely A káprázatbeliekhez című második kötetben folytatódott a zöld álmokkal és az űr kozmikusságával. A Lomboldal visszatérés a földre, maga a zöld álmok megvalósulása, ahol beteljesedik a „növénylés”, és ahol a szilárd, ontológiai határok ugyanúgy elmosódnak, ahogy a korábbi könyvekben. Tematikusan tehát összekapcsolható a három kötet, mindben ott húzódik a növények megértésének vágya és azok szeretete, a mozgás, egy dehumanizált világ… – BORBÍRÓ ALETTA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.26 - tiszatáj

JURONICS TAMÁS SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL-RENDEZÉSE ÚJSZEGEDEN
Amióta száműzték az operát a Dóm térről, lassan már annak is örülni kell, hogy egyáltalán játszanak egy máshol bemutatott, újrahasznosított produkciót az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Juronics Tamás kortárs Mozart-rendezése, a Szöktetés a szerájból háromnegyed ház előtt tisztes sikert aratott… – HOLLÓSI ZSOLT KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.24 - tiszatáj

BRONKA NOWICKA:
MEGETETNI EGY KÖVET
Bronka Nowicka rendező, író, debütáló prózakötete 2016-ban elnyerte a lengyel Nike irodalmi díjat. Magyarul 2021-ben Sipos Tamás fordításában jelent meg Megetetni egy követ címmel. Ez a vékony kis könyv a tárgyak által előhívott emlékezet 44 rövid története. Ahogy a fülszöveg is ígéri, a kötet rálátást ad a lengyel falu, család, történelem egy-egy részletére is. Emellett létfilozófiai kérdéseket, és azok nyelvi leképezésének lehetőségeit is fejtegeti… – OLÁHNÉ KISPÁL ANITA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.07.23 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Jó és örömteli érzés ismételten jelen lenni a Vásárhelyi Őszi Tárlaton (VOT67). Tombol a nyár, idővel belefutunk az őszbe. Időzavar, a pandémia miatt. Jövőre tolódik a VOT68. Egyidőben vagyunk, vagy inkább párhuzamos időkben élünk?

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregékBakos András: Isteni testekSzathmári István: Spanyol reggeliSántha József: BörtönkarnagyNormal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattTandori Dezső: Nincs beszédülésPetőcz András: A visszaforgatott időLengyel András: Tömörkény-tanulmányokKálnay Adél: Szivárványország (Utazz velem!)Virág Zoltán (szerk.): Színkép, hangkép, összkép (Írások elméletről és gyakorlatról)Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Fried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházTandori Dezső: A szomszéd banánhalSeregi Tamás: Művészet és esztétikaÉszlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Zalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)„Ragyogó pusztulás” – kortárs osztrák irodalmi antológia (szerk.: Bombitz Attila)Lengyel András: Ellenkultúra, peremhelyzetben (Marginalitástörténeti vázlatok)Bíró-Balogh Tamás: Az irodalom személyességekabai lóránt: semmi színSzlováknak lenni csodás…Petőcz András: A megvénhedt IstenDemény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólTandori Dezső: Szellem és félálomKálnay Adél: Hamvadó időSzepesi Attila: IstenporPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Sághy Miklós: A fény retorikájaTandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézCsiki László: A kaptárBaka István: Műfordítások III.Jász Attila: Fürdőkádból a tengerTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaBíró-Balogh Tamás: TollvonásokFried István: Magyar irodalom(történet)