06.30.
| Grand Café – Gurubi Ágnes Szív utca című regényének bemutatója >>>
06.19.
| A Tricikli Fesztivál részletes programja >>>
06.09
| Grand Café – Ráolvasás 06. – Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok >>>
06.08.
| A Szőke Óceán – Szépírók a Vígmatrózban >>>
05.27.
| Isteni testek – kötetbemutató >>>
05.17.
| Munkácsy-díjas festőművész kiállításával nyit újra a REÖK >>>
05.14.
| Online Túlélősóval jelentkezik Szegedről a MASZK Egyesület >>>
04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
 TiszaLINE Szalon

05.17.
| Középiskolások irodalomról – szóval, képpel >>>
06.03.
| Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.04.
| Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
| Tandori Dezső: Szellem és félálom >>>

Acsai Roland, Fenyvesi Orsolya, Lanczkor Gábor, László Liza, Maurits Ferenc, Németh Zoltán, Mary Oliver, Veszprémi Szilveszter versei
Molnár Lajos, Tarcsay Zoltán prózája
Tőzsér Árpád naplójegyzetei
Balázs Katalin, Balogh Gyula, Kelemen Zoltán, Milián Orsolya tanulmánya
Diákmelléklet: Gerencsér Péter a Jókai-regények filmes adap­tációiról

>>>

VERSENY A SZEGEDI EGYETEM FENNÁLLÁSÁNAK
100. ÉVFORDULÓJÁRA
Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola magyar nyelv és irodalom munkaközössége áprilisban irodalmi vetélkedővel ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem kettős – a szegedi egyetem létrejöttének 100 éves, illetve a szegedi „összegyetem” megalakulásának 20 éves – évfordulóját. Az eseményhez kapcsolódóan a gimnázium az elmúlt év őszén 3 fordulós irodalmi pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára […]

>>>

Online Túlélősóval jelentkezik Szegedről a MASZK Egyesület
2021.05.14 - tiszatáj

Május 14-én, pénteken kezdődött a szegedi MASZK Egyesület Tavaszi Kollekciója, melynek idei alcíme: Túlélősó. Az online elérhető programsorozatban az egyszeri, csak erre az alkalomra, a Régi Zsinagógában készült produkciók mellett színházi és zenei különlegességek is helyet kaptak, és a hagyományokhoz híven szegedi és szegedhez kötődő alkotókkal, jól ismert és pályakezdő művészekkel is találkozhatnak majd a nézők.

Május 14-én egy ősbemutatóval, Zsigó Anna és Szabó Zoltán Tiprás című darabjával indult a közvetítéssorozat. A MANNA és a FÜGE koprodukciójában készült előadás főszereplője egy harmincas értelmiségi, aki nem az otthonában, a családjával, hanem egy kocsmában éli az életét. Elszalasztott lehetőségek és megvalósult tervek, bizalom és felelősségvállalás magunkért és másokért, lépésről lépésre követett életterv vagy motiválatlanság – határhelyzetek és dilemmák a mai harmincasok életéből. A főszerepet az író-rendező Szabó Zoltán játssza, partnerei: Petrics Villő, Tóth Máté, Tóth József, Gigor Attila, Tánczos Adrienn.

Május 17-én egy Szegedhez sok szállal kötődő apa-fia produkciót kínálnak 2darvasi – Madárhegy címen. Darvasi László és Darvasi Áron közösen jegyzi a bemutatás előtt álló Madárhegy című drámát, egy költői köntösbe bújtatott maffiatörténetet, melyből Darvasi Áron színész olvas fel a Régi Zsinagógában.

A május 20-ai program is Szegedre fókuszál: a Fekete péntekzenei performansz – apokaliptikus operett Orcsik Roland Szegeden élő, számos irodalmi díjjal kitüntetett vajdasági költő, műfordító, irodalomtörténész Fekete péntek című poémáját ismerteti meg a nézőkkel, egy kicsit másképp: a vadonatúj szegedi zenei formáció, a Legaljas – azaz Erdei Lilla, Lengyel Zoltán, Orcsik Roland, Szatmári Gábor és Szokol Szilárd – rendhagyó és izgalmas interpretációjában.Május 23-án mutatják be a Mihaela-ügy című különleges produkciót: az SZFE hallgatói formájában és tartalmában is a szorongató jelenre reflektáló interaktív színházi társasjátékot készítettek Gianina Cărbunariu Tigris című drámája nyomán, melyből Komán Attila készített adaptációt. A Zoom felületen, élőben zajló események során egy elszökött tigrist keres egy kisváros lakossága (köztük a nézők), valamint a helyi média. Az alkotók – Berényi Nóra, Börcsök Olivér, Váradi Gergely, Ion Curteanu, Du Tianze, valamint a rendező Klaudia Gardenő és a filmrendező-fotós Berényi Andor – egy pörgős és vicces médiakurzust kínálnak a korlátozott számú résztvevőnek.

Május 25 is Szegedé és a fiatal alkotóké: a 2017-ben alakult Törzsasztal Műhely legújabb zenés felolvasóestjét kínálják, ezúttal a Régi Zsinagógából. Az arc holdfogyatkozásai című esten a szegedi íróműhely figyelemre méltó fiatal alkotói, Beretka Annamária, Borbíró Bíborka, Ferencz Hedvig, Fodor Barbara, Haller Zsanett, Kiss Lóránt, Szutorisz Szabolcs, Új Krisztina, Vajsenbek Péter és Veszprémi Szilveszter alkotásaiból kaphatnak ízelítőt a nézők, Héjja János zenél.

Május 28-án a Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozata – azaz Bánvölgyi Tamás, Tóth Ádám és Hajdú Róbert – mutatkozik be első előadásával, melyet a Posta című regény ihletett. A BukowsKick: Vissza a feladónak! – önéletrajzi roadmovie – stand-up című produkció elkészítésében Miklós Krisztián kreatív íróként, Czene Zoltán játékmesterként vett részt.

Május 29-én Gryllus Samu zeneszerző és Brina Stinehelfer rendező interaktív dokumentarista kamaraoperájának előadásán vehetnek részt – korlátozott számban – a nézők. A Túszopera Hatala Csenge Hírzárlat, A balassagyarmati túszdráma című dokumentumregénye (Athenaeum Kiadó, 2015) alapján készült, és az 1973-as események, illetve az akkori társadalmi reakciók viszonyát modellként használva járja körül a közösség szerepét a traumák kialakulásában és erejét azok feldolgozásában. Az öt nap és öt éjszaka eseményei egy különleges online felületen, egyedülálló módon, a nézők aktív részvételével zajlanak le: nem csak szemtanúi lesznek az eseményeknek, hanem az előadás különböző szakaszaiban más és más formában kerülhetnek közelebb a történésekhez, a zenéhez, az előadókhoz és alkotókhoz. A kamaraopera előadói: Tara Khozein, Josefa Beil, Rupert Bergmann, Dominik Förtsch és a Black Page Orchestra. Az előadás több nyelven zajlik – magyar és angol feliratozásának köszönhetően ezeken a nyelveken könnyen követhető és élvezhető. Az alkotók a kamaraopera után interaktív „kiállítással” és beszélgetéssel várják a nézőket. Az előadás a MuPATh, a Pro Progressione, a WUK Performing Arts és a Black Page Orchestra koprodukciójában született.

Június 2-án Az órák című monodrámát láthatják a nézők, amelyet Michael Cunningham azonos című regénye alapján a fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja, O. Horváth Sári állított színpadra, aki 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. Az előadás három nő összefonódó történetét mutatja be: bár különböző korokban élnek, mindhárom figura találkozik a halállal, az anyasággal, a rájuk ruházott, megöröklött társadalmi szerepekkel, és azzal a döntéssel, hogy kilépnek-e ezekből a szerepkörökből vagy benne élnek életük végéig. Erről az elkerülhetetlen szembesülésről és az élet szeretetéről, szépségéről beszél az előadás, melyben a három nő történetét a tehetséges fiatal színésznő, a szabadkai születésű Kónya Merlin Renáta eleveníti meg, aki 2018-ban végzett színművész szakon a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán, Uray Péter osztályában.

Június 4-én a Szegeden is jól ismert Andaxínház Alkotócsoport Arcból arcba – Petri György versek – Vers-robbanás című produkcióját mutatják be, melynek felolvasószínházi verzióját a 30. THEALTER fesztiválon láthatták a szegedi nézők. A Régi Zsinagógában rögzített költészeti akció résztvevői Hajduk Károly, Kalocsay Mercedes és Kárpáti Pál, nagybőgőn közreműködik Ajtai Péter, aki – Geltz Péter mellett – az előadás zenéjét is jegyzi. A Petri mélyen hiteles, kíméletlenül őszinte költészetének közvetlen megtapasztalását nyújtó előadás rendezője Zsalakovics Anikó.

Június 8-án a 2019 januárjában alakult szegedi Solis Consort Régizenei Műhely Vivaldi a köbön! című koncertjét mutatják be, amely különleges zenei csemegének ígérkezik, hiszen az elhangzó darabokat historikus hangszereken, eredeti hangolásban hallhatja a közönség. A koncerten három, merőben más karakterű mű hangzik el a barokk vonós kamarazene mesterétől, Antonio Vivalditól: a d-moll triószonáta olasz barokk opera világát idéző motívumait az egyházi tematikájú Stabat Mater követi, amely remek lehetőséget teremt a zenészek ötletességének és kreativitásának megcsillogtatására. A záró műsorszám Vivaldi egyik – Lars von Trier Dogville-je óta különösen – híres motettájából, a Nisi Dominusból való Gloria Patri tétel lesz. Az est közreműködő művészei: Haramza Klára – ének, Horváth-Tóth Viktória – barokk hegedű, viola d’amore, Szvetnyik Margit – barokk hegedű, Farkas Eszter – barokk brácsa, Czéh Ágnes – barokk cselló és Túri Péter – csembaló.

Június 11-én a Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség: Gyakorlatok a megsemmisülésre (Likvidátor előjáték) című produkciót láthatják a nézők. A budapesti alkotócsapat június 15-én mutatja be Budapesten a Likvidátor, a felszámoló című kortárs moralitásjátékot, a szegedi Régi Zsinagógában ennek az 5 és fél órás, tízszereplős gigamutatványnak a sosem látott és később sem látható előtanulmányait rögzítették. Az összművészeti performanszban közreműködik: Debreczeni Imre (fest), Hoppál Mihály BassPoetry (zenél) és Formanek Csaba (színházal).

A tavaszi online Túlélősó zárásaként június 14-én egy különleges, helyspecifikus performanszt láthatnak a nézők, amelyet Monokróm  – Performansz a Régi Zsinagóga terére címmel hoz létre Gergye Krisztián és Téri Gáspár.

 

A jegyértékesítés az előadásokra a https://tixa.hu/maszk oldalon megkezdődött, a jegyvásárlási tudnivalók megtalálhatóak itt és a MASZK Egyesület online felületein. A nézőknek lehetősége lesz támogatói jegyek vásárlására is, ezzel segíthetik a nehéz helyzetbe került Egyesület további programjainak megvalósítását.

 

 2021.06.15 - tiszatáj

CIROK SZABÓ ISTVÁN: AGANCSPARK
KORMÁNYOS ÁKOS: PARAVÁN
Írjuk le anyánk kezét, írjuk le partnerünk testét. Cirok Szabó István Agancspark című kötetében párhuzamként kínálkozik az erdő. A Paraván beszélője ezzel szemben próbálja analitikusan, anatómiai pontosságra törekedve leírni partnere testét, mégis csak az agytekervények közé jutva kiált fel: „Megtaláltalak. / Itt eredsz. / Itt vagy.” A szelíd Agancspark és a nyers Paraván eredője, a felismerés mégis ugyanaz: ember és természet csak együtt értelmezhetők […]

Tovább olvasom >>>
2021.06.15 - tiszatáj

DÓMKERTI ZENÉS ESTÉK
A „püspöki fészek” udvarán ezen a nyáron is megrendezik a Dómkerti Zenés Estéket, a következő évadban pedig világsztárok is fellépnek Szegeden a Filharmónia Magyarország koncertsorozatában, a Tisza bérletben […]

Tovább olvasom >>>
2021.06.14 - tiszatáj

CIROK SZABÓ ISTVÁN: AGANCSPARK
Az utóbbi időben számos fiatal költő figyelemre méltó kiadványát vehette kézbe az érdeklődő olvasó. Ezek egyike az Agancspark című verskötet volt, Cirok Szabó István tollából. A karcsú, mintegy hatvan oldalt kóstáló könyvecske három ciklusába – Lékhorgászat, Nem tapsol senki, A madarak már elmentek, most a halak vándorolnak – mindössze harminchárom verset gyűjtött össze a szerző… – BERETI GÁBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.06.12 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZABÓ IMOLA JULIANNÁVAL
Június 19-én Szabó Imola Julianna is vendége lesz a Tricikli Fesztiválnak. A Megálló Közösségi Házban a gyerekirodalom és illusztrációk viszonyáról beszélget majd Kollár Árpáddal, segít bemutatni Darvasi László Pálcika, a detektív című könyvét, és részt vesz a Grand Café Ráolvasás Extra elnevezésű zenés felolvasásán. A szegedi meghívás apropóján gyermekirodalmi-szépirodalmi-illusztrátori pozíciójáról, a 2020 decemberében megjelent Holtak aranya, holdak ezüstje című könyvéről, és a fesztivállal kapcsolatos várakozásairól, terveiről kérdeztük… – VESZPRÉMI SZILVESZTER INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.06.12 - tiszatáj

Acsai Roland, Fenyvesi Orsolya, Lanczkor Gábor, László Liza, Maurits Ferenc, Németh Zoltán, Mary Oliver, Veszprémi Szilveszter versei
Molnár Lajos, Tarcsay Zoltán prózája
Tőzsér Árpád naplójegyzetei
Balázs Katalin, Balogh Gyula, Kelemen Zoltán, Milián Orsolya tanulmánya
Diákmelléklet: Gerencsér Péter a Jókai-regények filmes adap­tációiról

Tovább olvasom >>>
2021.06.11 - tiszatáj

GUNDA
Növényi táplálkozást szorgalmaz, leölt állatok milliárdjai ellen szólal fel. Szerencsére azonban Viktor Kosszakovszkij nem nyílt propagandában érdekelt: a Gunda intim közelségből szemléli egy mikroközeg állatvilágát… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.06.09 - tiszatáj

OPERA ÚJRA ÉLŐBEN – ANDREA CHÉNIER
Az opera azért nagyszerű dolog! Különösen élőben, színpadon. Vagy 8 hónap után ismét élőben hallgatni operát – leírhatatlan mámor! Különösen, hogy az ember egyik kedvencét, a francia forradalom balladáját zúdítja rá a Magyar Állami Operaház amúgy nem létező társulata. Május 29-én Giordano szeszélyes remekének sodró dallamai csendültek föl az Erkel Színházban. Nehezen indul a történet […]

Tovább olvasom >>>
2021.06.08 - tiszatáj

GRÁF DÓRA: KÖRNYEZETISMERET
Az érzékiség halmozása érzéketlenséghez vezet – rendszerint ez a premisszája azoknak a történeteknek, amelyekben a főszereplő az egymást tételesen követő randevúiról, viszonyairól számol be. Monoton sorban felbukkanó és eltűnő (fél)idegenek, utánuk egyre nagyobb űr, elszakadás a valóságtól, stb. – gyakran találkozunk ennek a lélektani folyamatnak az ábrázolásával. Gráf Dóra Környezetismeret című, debütáló lírakötete először is azzal lep meg, hogy habár jelentős részben ilyen versszituációkból építkezik – a női beszélő férfiakkal találkozik, akik valamilyen benyomást tesznek rá, függetlenül attól, (kiderül-e,) mi történik köztük –, merőben szokatlan irányba futtatja ki a szövegeket. Ugyanis derű sugárzik belőlük… – PUROSZ LEONIDASZ KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.06.06 - tiszatáj

EGY LÉTKÖTÉLEN EGYENSÚLYOZÓ GONDOLATAI A TÚLSÓ PART FELÉ.
Nem kellett ehhez a rövid esszéhez címet keresnem. Maga a kötet fedőlapja annyira találó. Nem tudok jobbat. Emlékidő. Őszintén megvallva, nem az esztéta igényességével, hanem a személyes érintettség miatt olvastam el, szinte egy szuszra, a kötetet. Javíthatatlan individualistaként, mindig magamat, a saját életemet kerestem – és találtam meg – a versekben… – BOTOS KATALIN ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregékBakos András: Isteni testekSzathmári István: Spanyol reggeliSántha József: BörtönkarnagyNormal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattTandori Dezső: Nincs beszédülésPetőcz András: A visszaforgatott időLengyel András: Tömörkény-tanulmányokKálnay Adél: Szivárványország (Utazz velem!)Virág Zoltán (szerk.): Színkép, hangkép, összkép (Írások elméletről és gyakorlatról)Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Fried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházTandori Dezső: A szomszéd banánhalSeregi Tamás: Művészet és esztétikaÉszlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Zalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)„Ragyogó pusztulás” – kortárs osztrák irodalmi antológia (szerk.: Bombitz Attila)Lengyel András: Ellenkultúra, peremhelyzetben (Marginalitástörténeti vázlatok)Bíró-Balogh Tamás: Az irodalom személyességekabai lóránt: semmi színSzlováknak lenni csodás…Petőcz András: A megvénhedt IstenDemény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólTandori Dezső: Szellem és félálomKálnay Adél: Hamvadó időSzepesi Attila: IstenporPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Sághy Miklós: A fény retorikájaTandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézCsiki László: A kaptárBaka István: Műfordítások III.Jász Attila: Fürdőkádból a tengerTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaBíró-Balogh Tamás: TollvonásokFried István: Magyar irodalom(történet)