04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>

Demus Gábor, Deres Kornélia, Fecske Csaba, Harcos Bálint, Jenei Gyula, Lackfi János, Szijj Ferenc, Tönköl József versei
Berta Ádám, Faludi Julianna, Szakács Réka, Szil Ágnes prózája
Beszélgetés Tüskés Gábor irodalomtörténésszel
György Péter, Kőbányai János, Lengyel András tanulmánya
Wehner Tibor és Sopotnik Zoltán Kammerlohr-Kováts László alkotásairól
Diákmelléklet – Boldog Zoltán: Az olvasás nélküli irodalom

>>>

MEGJELENT AZ ISKOLAKULTÚRA 2021/2. SZÁMA
A koronavírus-járvány következtében Magyarországon – ahogyan a világ jelentős részén – számos tanulónak kellett és kell otthonról tanulnia IKT-eszközök és az internet segítségével 2020 tavaszától hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Az ezzel kapcsolatos kihívások és lehetőségek áttekintése – akár még a hátralévő tanév szempontjából is –  hasznos lehet […]

>>>

Onagy Zoltán: Üzenet a Kis-Duna sétányról
2021.05.01 - tiszatáj

 

Füst

„Korán keltem, meg se mondom, milyen nagyon korán, meg azt se árulom el, hogy figyeltem, mikor zöldül a cseted, mert azonnal odamarsz, hogy nem kellene kamaszlányt játszani. Dehogy kellene. Nem is.”

„Ujjnyira nyitva a konyhaablak. Ülök, iszom a tegnapról maradt kávét, cigarettafüstöt érzek a teraszról. Nem az jut eszembe, hogy betörő, rabló ül kint a padon, hanem a füstöd érzem. Ezerből kiválasztom, egy dohányzó férfival teli futballstadionban megismerem, ha kell. Elég régen szívom a füstöd, mondjuk. Ki a teraszra, a Duna fölött világosodik, de kapcsolom az udvari villanyt, sehol nem vagy.”

„Az érzékszervek csalókák. A vágy átveri az embert.”

„Azt persze nem bánnám, ha végre elmagyaráznád úgy, hogy meg is értsem, karantén ide, karantén oda, hogy én mennyivel vagyok veszélyesebb Maránál, aki, mondja a barátnőm, minden nap járja a várost akár többször is, vásárol, látogatja a fiúkat, legalább kétnaponta megy az iskolába, locsolja a virágokat az osztályában, mi a ráció abban, hogy vele minden nap találkozol, velem heti egyszer – sem.”

 

Víz

„Fogom a tálkát, viszek tápot a kutyának. Most nem járna, este etetek, de hogy okom legyen boldoggá tenni egy élőlényt, hogy örüljön, amikor átsétálok hozzá és leakasztom a futóláncról. Majd elmesélem neked Gyula kertész kutyájának depressziós stációit, ha összeszedem a bátorságom. A kutya, aki hozzászokik gazdája, barátja, szövetségese, főnöke közelségéhez, de ha a körülmények megfosztják ettől, ugyanúgy merül a depresszióba, mint legjobb barátja, az ember. Egyszer csak éppen, mint az ember, reménytelennek találja az életet, úgy érzi, nincs mire várni. Annyit várt, többet nem várhat anélkül, hogy történjen valami.”

„Locsolni is kell (fűteni nem, automatikusan kapcsol), megkeresem hátul a szivattyú kapcsolóját, lámpával világítva választom ki a három kapcsolóállás közül a legalacsonyabb fokozatot, aztán hátra, ellenőrizni, csöpög-e. Gyula elképesztő technikát épített a zöldségsátorra. Gurul. Síneken guruló csövek. Ott áll meg egy-egy cső és locsol (csöpögtet), ahol zöldségtermelő gazdasszony akarja. Ha azt akarja, hogy a gurulók közül egyik csöpögjön, a következő ne, de az utána következő megint igen, a közbülsőt csappal elzárja, kész.”

„Ha ilyen locsolórendszert építettél volna nekem, karalábét, karfiolt, jégcsap retket termelnék egész évben, a borsót a borsóleveshez, hogy mindig ehess újborsó levest. Télen is. De te nem. De nincs. És nem is várhatok tőled bonyolult öntözőcsöveket.”

 

Kis-Duna sétány

„Elfogy az öreg gyógyszere, csak az egyik, telefon az orvosnak, e-patika, mennem kell. Két hónapra írja ki az adagot az asszisztens, számítógép adagolja, nem tudom, mit kevertek el, nem kérdezek rá, mi történt, a nő se kérdez rá. A Duna patikába – kora délelőtt.”

„Átmegyünk a hídon?, kérdezi Gazsi. Mellettem baktat a gyógyszertár felé a Kis-Duna sétányon. Kerülünk. Rá ne kérdezz, hogyan érjük el hidat, hogyan jutunk oda. Azért megyünk erre, mert erre megyünk, kész.”

„Nem a híd felé találjuk a patikát, mondom. De ő szeretne átmenni. Meg visszajönni. Jó, akkor menjünk erre. Teljes fegyverzetben baktat mellettem, fogja a kezem, csacsog, néha körülnéz, nem tudja, honnan, merről támad a vírus, de felkészült és óvatos, mint egy indián harcos. Kis kezén méretekkel nagyobb gumikesztyű, száján, orrán maszk. Élvezi. Beöltözve, a tűzoltók se jobban.”

„Végig a gáton, magasan a víz fölötti parton, a betonkorlát mellett, a platánok alatt. Amikor a ház elé érünk (a Ház elé), látom az ablakainkat. A márványmintás sötétítőfüggöny lila, műanyaghuzatú dróttal összefogatva. A lakás láthatóan üres. Lehet, főiskolások lakják most is, akiket hazaűzött a járvány.”

„Itt laktunk apáddal, mutatom Gazsinak. Én is, amikor még kicsi voltam? Nem, mondom neki, te még nem éltél. Néz, tanakodik néhány lépést, hova igazítsa az állítást, hogyan vegye, hiszen anyu, apa és ő, egy csomag. Nem találja a jó kérdést, lépkedünk. Még nem születtél meg, segítek. Láthatóan újabb problémakör. Erre nem számított. Születése előtt is volt valami. Házak, Kis-Duna, sétány. Meg anyu, apa.”

„A patika előtt öt vásárló laza sorban, másfél méteres sorközzel, betartva a vírusszabályt. Jó. Mi is jó messze az előttünk állótól. Ha a gyerek kérdez, kérdezzen. Válaszolok, ha van válasz.”

***


Címke: , ,
2021.05.09 - tiszatáj

Demus Gábor, Deres Kornélia, Fecske Csaba, Harcos Bálint, Jenei Gyula, Lackfi János, Szijj Ferenc, Tönköl József versei
Berta Ádám, Faludi Julianna, Szakács Réka, Szil Ágnes prózája
Beszélgetés Tüskés Gábor irodalomtörténésszel
György Péter, Kőbányai János, Lengyel András tanulmánya
Wehner Tibor és Sopotnik Zoltán Kammerlohr-Kováts László alkotásairól
Diákmelléklet – Boldog Zoltán: Az olvasás nélküli irodalom

Tovább olvasom >>>
2021.05.08 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A VACSORA ZSUZSIVAL ZENEKARRAL
Május 13-án jelenik meg a Vacsora Zsuzsival zenekar új EP-je Talán nincs baj címmel. A tagokkal 2020 szeptemberében a Gribedli stúdió udvarán, egy felvételszünetben beszélgettünk tagcserékről, koncertélményekről, és a már rögzített, de kiadatlan számok sorsáról… – SZUTORISZ SZABOLCS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.07 - tiszatáj

LÁNG ZSOLT:
BOLYAI – REGÉNY CSILLAGPORBÓL, FORRADALOMNYOMOKBÓL
Láng Zsolt új regénye a világhírű erdélyi matematikust, a nemeuklideszi geometria feltalálóját megidéző Esterházy Péter-idézettel nyit. A Bevezetés a szépirodalomba mottóként citált szöveghelye azért is fontos a 2019-es mű értelmezésében, mert több szempontból kijelöli azt a kontextust, azt a szöveghagyományt és prózapoétikát, azt az eredetet, amiből a Láng Zsolt-i textus megszülethetett, és azt a szerkezetet, amelyben az ő nemeuklideszi (?) tere működik… – BENCSIK ORSOLYA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.04 - tiszatáj

Jóllehet 1901-ben Párizsban modern esztétikai kurzusokon vett részt, a festészet és a művészettörténet területén Apollinaire autodidakta volt. Ám kitűnő ízléssel, ösztönösen ráérzett minden újra, azonnal meg tudta ítélni valamiről, hogy az valódi érték vagy sem. Úgy érezte, hogy küldetése van, támogatnia kell azokat a művészeket, akik egyfajta új esztétikát képviselnek a szokványos, idejét múlt festmények alkotóival szemben […]

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

A címmel kapcsolatban sok mindenre asszociálhat az ember. Többek között Szabó Magda Az ajtó c. regénye, illetve színpadi változata is eszünkbe juthat. A címbe emelt tárgy ráadásul ősi szimbólum is, és a mögötte meghúzódó valóság titkai mindig izgalmasak. Az ajtó mögött ott lehetnek a múlt emlékei, vagy éppen olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra. Gömöri György kötetcímadó verse is számos értéket rejt… – BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

GÖMÖRI GYÖRGY: ERDÉLYI ARCOK
Gömöri György hatvan év költői terméséből válogatta össze azt a három tucat verset, amelyek elszakíthatatlanok Erdélytől, pontosabban szólva Erdély atmoszférájától, történelmétől, a magyar szellemi életben betöltött szerepétől, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzetétől. A jól átgondolt kötetkompozíció kétséget sem hagy a költő személyes kötődése felől, ám nem csupán Gömöri Erdély-képét ismerhetjük meg a verseken keresztül… – BARÁTH TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.29 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÉTERFY GERGELLYEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Az Akadémiánk online folyóirata, a Felhő Café biztosít bemutatkozási, publikálási lehetőséget a hallgatóknak és a lap Facebook-oldala élő adásokhoz, beszélgetésekhez, felolvasásokhoz nyújt több tízezer olvasót elérő felületet. Rendszeres kapcsolatban vagyunk kiadókkal, a végzett hallgatóink köteteit kiajánljuk, több végzett hallgatónk kötete jelent már meg a Librinél, az Álomgyárnál és a Kalligramnál… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

AZ IFJÚ NYOMOZÓ
Amennyire könnyednek tűnik a plakát, netán a cím alapján, olyan megkapó és rejtett tartalékokkal bír Evan Morgan bűnügyi mozija, 2020 egyik legnagyobb meglepetéssikerét eredményezve… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő