Tiszatájonline | 2021. április 28.

PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat

A PesText 2021-es írópályázatának hívószava: buborék

Nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál. A pályázat hívószava a „buborék”, műfaji megkötése nincs, egy szerző viszont csak egy, másutt még nem publikált alkotással nevezhet. A nevezés jeligés.

A nyári szellőben szappanbuborékot eregető kisgyerek. Buborékok a strandbüfé frissen csapolt sörében. Eközben az elmúlt években a buborék szóhoz újabb jelentésrétegek tapadtak: véleménybuborékokba zárt, önismétlő közösségi médiás bejegyzések, buborékokban megrendezett sportesemények, a karantén bubija… Ez lett a biztonság és a bezártság szimbóluma, a burok, amin keresztül megszűrt információkhoz jutunk, a keret, ami megvéd minket a nekünk nem tetsző véleményektől – vagy épp a vírusoktól. Miért csak a mások vallási, politikai, erkölcsi buborékja tűnik bármikor szétpattanó illúziónak, míg a miénk racionalitásnak? Mi történik, ha a saját burkaink repednek meg? Mi szivárog át? Mi látszik belőlünk a buborékon túl, mire megyünk a buborék nélkül?

Kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várjuk maximum 6000 leütés terjedelemben buborék témakörében. A pályázat zsűrizése két körben zajlik. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű kerül az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. Idén Szabó T. Anna, Mécs Anna és Dániel András dönt a szakmai díjról!

A shortlistre került írások közül egy elnyeri a zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angolra, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel harmadik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében. Az esemény tervezett időpontja: 2021. szeptember 22-26.

A közönségdíjra bárki szavazhat 2021.07.13. és 2021.08.10. éjfél között.

Az írásokat a [email protected] címre várjuk BUBORÉK tárgymegjelöléssel!

Beküldési határidő: 2021.06.01.

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző (alkotónként egy-egy művel lehet pályázni).

Szakmai zsűri által megítélt fődíj összege: 200 000 HUF

Közönségdíj összege: 200 000 HUF

A pályamunkákat műfaji megkötés nélkül, e-mailben, csatolmányként várjuk (word vagy pdf formátumban). A pályázatra kizárólag olyan művek nevezhetők, melyek sem online, sem nyomtatott formában nem jelentek meg, megjelenésük jelenleg nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható.

FIGYELEM! Kizárólag jeligés pályázatot fogadunk el, a beérkezett dokumentumon nem szerepelhet a szerző neve. Az e-mailben szerepeljen a szerző neve, viszont a csatolt word vagy pdf dokumentumban csak a jeligét kérjük feltüntetni a pályamunka bal felső sarkán! A jelige minimum nyolc karakterből álljon, lehetőleg tartalmazzon betűket és számokat is.

Az adatkezeléssel kapcsolatos részletek a PesText weboldalán olvashatók: https://pestextfestival.hu/palyazati-felhivas-2021/

A PesText és a pályázat további híreiért kövessétek a fesztivál Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/pestext.festival/

Támogatók: PIM, NKA, Visegrad Fund