04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

>>>

MEGJELENT AZ ISKOLAKULTÚRA 2021/2. SZÁMA
A koronavírus-járvány következtében Magyarországon – ahogyan a világ jelentős részén – számos tanulónak kellett és kell otthonról tanulnia IKT-eszközök és az internet segítségével 2020 tavaszától hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Az ezzel kapcsolatos kihívások és lehetőségek áttekintése – akár még a hátralévő tanév szempontjából is –  hasznos lehet […]

>>>

Nem csak a harmincasoké a világ
2021.03.14 - tiszatáj

BRIDGET NAPLÓJA

Óriási független filmes diadal fűződik Alex Thompson rendező és élettársa, Kelly O’Sullivan író nevéhez: közös projektjük egy ritkán bemutatott generáció humoros, őszinte, valamint más irányba is kacsingató portréja.

Sehová nem tartó, egyre biztosabban unalomba fulladó beszélgetés egy fiatal nő és férfi között: az idén 2 éves, a magyar filmszínházakban a járvány július-októberi nyugalmi időszakában játszott fesztiválkedvenc rögtön átlagos szituációt vázol fel és játékideje során később sem merészkedik távolabb. Thompson és O’Sullivan duójánál gyorsan kiderül, mennyire jó szemük van az ilyen hétköznapi pillanatok megragadásához, illetve kommunikációs érzékükön túl gender-dinamikai ismereteik sem hagyják őket cserben – az össze-vissza beszélő, sörözgető férfit ugyanis alig méltatja szóra a fásultságába merevedett nő, hogy aztán feministaként eltűnjön a színről, ugyanakkor a female gaze-nél is egyérteleműbb, sem a férfi, sem a lány nem tudják, hogyan tovább.

Generációs körképként máris piszok erős darabbal találjuk szemben magunkat: a film címszereplője (a honi fordítás rá, míg az angol eredeti egy másik kulcsfigurára fektet hangsúlyt) ugyanis jócskán felnőttként, 34 évesen teng-leng, így a Bridget naplója nem a kallódó huszonévesekben érdekelt, hanem olyanokban, akik 10-20 éve még szülőkként, kenyérkeresőkként álltak a lábukon. Viccesen és melankolikusan szemléli az új felállást a készítőgárda, Bridget unott tekintettel lép egyik helyről a másikra, eleinte végtelenül passzív, mi több, sorsán változtatni nem kívánó főalak: jól elvan a mindennapok apróságaiban, de lényegesebb, hogy a felkínált babysitteri állást is csak az önfenntartásért vállalja, ugyanis kiderül, nincs oda a gyerekekért.

 

 

O’Sullivan – aki magát a főhőst is játssza, vagyis íróként-auteurként hozott tető alá egy elsőosztályú női filmet – leginkább a Noah Baumbach jegyezte Frances Ha, illetve a Lena Dunham-féle Csajok HBO-örököse, plusz lődörgése, egyszerre komoly és ironikus útkeresése Phoebe Waller-Bridge ugyancsak tévés Fleabagjét is eszünkbe juttathatják. Thompson és O’Sullivan okosabbak holmi klisék puffogtatásánál. Dedramatizált, jobbára epizodikus narratívájukban a szereplők a millienniálok élhetetlenségének terhét cipelik okostelefon lógással, velük egy fedél alatt élő, párkapcsolatba mégsem bonyolódó, „tedd ide, tedd oda”-mentalitású baráttal, barátnővel, videojátékozás közben üvöltő, antiszociális, de magát buddhistának tituláló haverfigurával. Még ennél is jobban böknek rá a tabukra: a Bridget naplója ugyanis nem a gyerekvállalást nevezi fordulópontnak, hanem az abortusz és a menstruáció kerülnek az érdeklődés homlokterébe, vagyis az USA-ban kényesen kezelt magzati élet megszakítása íródik felül, ám O’Sullivan és Thompson nem is álmodnak prédikációs szándékról, újfent a tragikomédiák édesbús nyelvén ösztönöznek empátiára, toleranciára.

Alkotásuk az anyaság és a barátság ősrégi dilemmaköreit is biztos kézzel fogalmazza újra: a 34 éves Bridget ugyanis a 6 éves Frances csőszeként kóstol bele az életbe, pontosabban válik anyává, társsá, mentorrá – O’Sullivanék azt vallják, egymás iránti, személyes viszonyaink, tanulási hajlandóságunk a női egyenjogúság (female empowerment) záloga, így a mozi újrahangolt, nőcentrikus buddy movie-ként egyenlő félként kezel 6 és 34 évest. Gyerek okul a felnőttől, mi több, az angol cím értelmében a kislány lesz Bridget profán, szent megmentője („Saint Frances”) bármilyen rendreutasító vagy cinikus gesztus nélkül, tehát miután Bridget lemond a tradicionális anyaszerepről, egy jóval nagyobb szabadságot kínáló viszonyban lel függetlenségre. Leharcolt tekintetének folyamatos kivirágzását, kezdeti csoszogásait átalakító izgését-mozgását remekül dokumentálja Nate Hurtsellers operatőr – ekképpen Bridget egy sajátos coming-of-age story keretein belül definiálható anyaként, pláne, hogy a fejlődéstörténet-szál a 6 éves Franny esetében rögtön adja magát. Optimizmusra tesznek szert, egymás felé fordulásuk ráadásul mások (egy játszótéri, bigott anya) szemében is példamutatóvá válhat, így a Bridget naplója a karakterorientált és a vígjátéki momentumok ügyes balanszírozásával lényegül egyszerre realista, valamint szellemes dramedyvé, bárminemű túlcsorduló giccs vagy könnyfakasztás nélkül.

 

 

Ramona Edith Williams ugyancsak hibátlannak bizonyul. Frances vékony hangú, de sosem idegesítő, hanem kíváncsian érdeklődő szavai, kérdései („Mi az a patriarchátus?”) akár a nevezett gyerekszínész mondatai is lehetnének, vagyis az aktor-karakter-azonosság ismét a pozitív hozzáállást nyomatékosítja. Érdemes szemlélődni, reflektálni a világra, amennyiben az rosszindulattól mentes, szeretetvágyban kivetülő magatartást jelent – olyannyira, hogy a csecsemőkorú öccsét gondozó Franny snittje már a gyerekszemszög ritkán tapasztalt csúcsra járatása. O’Sullivan forgatókönyve emellett a melegházasságot is szenzitíven kezeli: a kis Frances szülei egy latino és egy afroamerikai nőből tevődnek össze, tehát a Bridget naplója az etnikumok és a szexuális orientáció ábrázolása terén is felvilágosult („woke” – a néhány másodpercig látható „Black Lives Matter”-tábla és a haladó szemléletű 2010-es évek szembeállítása a reagani ’80-as dekáddal sem véletlenek), ugyanakkor nem áll meg itt. Szülés utáni depressziót, önbizonytalanságot villant fel az eszköztelen cselekmény, a látszólag utópikus anya-anya-reláció kételyekkel, olykor csendes dühvel, szomorúsággal is terhelt: a latin-amerikai Maya és a színes bőrű Annie egyik pillanatban határozottnak, majd tehetetlennek látszanak, vagyis a Bridget naplója nem színlel fals boldogságot. A szülői, gyermeki, baráti vidámság elnyeréséhez belső konfliktusokon át vezet az út, pontosan úgy, ahogy Bridget is tanul, fejlődik, ráismer baráti, szerelmi élete gyengeségére vagy felülemelkedik a menstruáció kínos intermezzóin.

A Bridget naplója sosem a családalapítás intézményét veti máglyára, sőt, e kifejezés túlságosan szigorú vele szemben. Úgy villant fel egy progresszív anya-lány-kapcsolatot, hogy a konvencionális, nukleáris családmodellt zárójelbe illeszti, de új irányt is képes mutatni. Ezúttal ugyanis egy család által felbérelt alkalmazott helyezkedik anyai szerepbe, rámutatva, amíg egy kívülálló nő bármit megtesz fogadott csemetéjéért, babysitter, vagyis bérmama helyett valóban méltó anyává formálódik, szemben a lányukat, fiukat hagyományra, dinasztiára, társadalomra hivatkozva világra hozókkal. (E rangban Maya és Annie leszbikus kapcsolata is gyengéd fityisz a heteroszexuális famíliák kizárólagosságának.) Kevés film állít ilyesmit ennyire hitelesen: senki ne döbbenjen meg, ha e barátsághoz, anyasághoz intézett óda megható fináléjára remegő ajkakkal, örömkönnyekkel csodálkozik rá.

Szabó G. Ádám

 

 

Saint Frances, 2019

Rendező: Alex Thompson

Szereplők: Kelly O’Sullivan, Ramona Edith Williams, Charin Alvarez, Lily Mojekwu, Max Lipchitz

 

 

 

 

 

 

 


Címke: , , ,
2021.05.07 - tiszatáj

LÁNG ZSOLT:
BOLYAI – REGÉNY CSILLAGPORBÓL, FORRADALOMNYOMOKBÓL
Láng Zsolt új regénye a világhírű erdélyi matematikust, a nemeuklideszi geometria feltalálóját megidéző Esterházy Péter-idézettel nyit. A Bevezetés a szépirodalomba mottóként citált szöveghelye azért is fontos a 2019-es mű értelmezésében, mert több szempontból kijelöli azt a kontextust, azt a szöveghagyományt és prózapoétikát, azt az eredetet, amiből a Láng Zsolt-i textus megszülethetett, és azt a szerkezetet, amelyben az ő nemeuklideszi (?) tere működik… – BENCSIK ORSOLYA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.04 - tiszatáj

Jóllehet 1901-ben Párizsban modern esztétikai kurzusokon vett részt, a festészet és a művészettörténet területén Apollinaire autodidakta volt. Ám kitűnő ízléssel, ösztönösen ráérzett minden újra, azonnal meg tudta ítélni valamiről, hogy az valódi érték vagy sem. Úgy érezte, hogy küldetése van, támogatnia kell azokat a művészeket, akik egyfajta új esztétikát képviselnek a szokványos, idejét múlt festmények alkotóival szemben […]

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

A címmel kapcsolatban sok mindenre asszociálhat az ember. Többek között Szabó Magda Az ajtó c. regénye, illetve színpadi változata is eszünkbe juthat. A címbe emelt tárgy ráadásul ősi szimbólum is, és a mögötte meghúzódó valóság titkai mindig izgalmasak. Az ajtó mögött ott lehetnek a múlt emlékei, vagy éppen olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra. Gömöri György kötetcímadó verse is számos értéket rejt… – BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

GÖMÖRI GYÖRGY: ERDÉLYI ARCOK
Gömöri György hatvan év költői terméséből válogatta össze azt a három tucat verset, amelyek elszakíthatatlanok Erdélytől, pontosabban szólva Erdély atmoszférájától, történelmétől, a magyar szellemi életben betöltött szerepétől, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzetétől. A jól átgondolt kötetkompozíció kétséget sem hagy a költő személyes kötődése felől, ám nem csupán Gömöri Erdély-képét ismerhetjük meg a verseken keresztül… – BARÁTH TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.29 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÉTERFY GERGELLYEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Az Akadémiánk online folyóirata, a Felhő Café biztosít bemutatkozási, publikálási lehetőséget a hallgatóknak és a lap Facebook-oldala élő adásokhoz, beszélgetésekhez, felolvasásokhoz nyújt több tízezer olvasót elérő felületet. Rendszeres kapcsolatban vagyunk kiadókkal, a végzett hallgatóink köteteit kiajánljuk, több végzett hallgatónk kötete jelent már meg a Librinél, az Álomgyárnál és a Kalligramnál… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.27 - tiszatáj

SZANISZLÓ JUDIT: LELI ÉLETE
A regény felütése úgy szól: „Egy fotó leírása következik”. De a fotók sokszor hiányoznak, a hangfelvételeket tartalmazó kazettákra pedig popslágereket vettek rá. Pontosan ez a nemrögzítettség, ez a hiány biztosítja a családregény megírásának lehetőségét: fotók és hangfelvételek véletlenszerű sorrendben, amelyek nem a referencialitásból merítik hitelüket, hanem abból, hogy az elbeszélő számára ugyanabban a „dobozban” foglalnak helyet, vagy foglalnának helyet, ha léteznének… – BOCSIK BALÁZS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

AZ IFJÚ NYOMOZÓ
Amennyire könnyednek tűnik a plakát, netán a cím alapján, olyan megkapó és rejtett tartalékokkal bír Evan Morgan bűnügyi mozija, 2020 egyik legnagyobb meglepetéssikerét eredményezve… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő