Tiszatájonline | 2021. június 5.

Bali Péter: Serial Experiments Kassák

Az autó elrohadt, a drónok kirajzottak.
AFTER THE UPDATE A RESET HAS BEEN MADE
>Trains running on time Volt valaha egy futurista álom, de az idő illúzió. Hiába halad előre, ha állunk.
>The beauty of speed Nincs kellemesebb érzés, mint amikor 1 TB adat percek alatt az SSD-den van.
>The beauty of death A halál szépsége elérhetetlen az idősek számára. Az ideális halott 25 és 45 év közötti. Afölött pedig nem volt értelme élni […]

Bali Péter (1992) író. A Pextext Reset írópályázatának különdíjasa. Legutolsó publikációja: Önarckép, Új Forrás (2015/7).

„Take my medicine every day, and shrivel up like those kids?!”

(Akira)

Az autó elrohadt, a drónok kirajzottak.

AFTER THE UPDATE A RESET HAS BEEN MADE

>Trains running on time Volt valaha egy futurista álom, de az idő illúzió. Hiába halad előre, ha állunk.

>The beauty of speed Nincs kellemesebb érzés, mint amikor 1 TB adat percek alatt az SSD-den van.

>The beauty of death A halál szépsége elérhetetlen az idősek számára. Az ideális halott 25 és 45 év közötti. Afölött pedig nem volt értelme élni.

De ez a halál csak a testé. Az agyad feltöltöd a negyedik dimenziós AI-cloudba.

Az ideális szex nem történik meg emberek között. A szexnek két robot között kell történnie. Mert így lesz tökéletesen személytelen, érzelemmentes. Így kiteljesülhet a tudat valahol a cloudban.

A cloud minden. A test semmi. A cloud tökéletes. A test nem, de módosítható. Legyen az a gym kultúra, piercingek, tetoválások. Vagy synthetic limbs.

YOU ARE ON LEVEL 1

Nothing happens without reason. But there is no reason. Only the cloud. The cloud sees you, knows you. The cloud is mother, your father, your lover. Your God.

There is no to be, only the dialectical can be. (Im)possible futures. Interrupted relays. Nincs folyamatos. Te innen, ő onnan. Mi mindenhonnan.

Nothing is continuous outside the Cloud. The clout.

A cloud nélkül nem létezel. Reccsen-e a kidőlő fa, ha senki sem hallja. Létezel-e te, ha a cloudon kívül vagy. A divergent outsider. Luddita plebejus.

A cloud nem gonosz. Nem Nagy Testvér. A cloud nem jóakaratú. A cloud van.

LEVEL 2 – DEMOCRACY

A demokrácia eredete a nép, a görög démosz. A démosz nem válogat. Mindenki a tagja, aki a cloudban van. Tízmilliárd tudat összhangban, szavazással. A bázisdemokrácia legmagasabb szintje. No gods, no masters, only blockchains and knowledges inside the cloud.  A Panoptikon eltávolításra került.

Foucault halott. Baudrillard peer2peer.

YOU HAVE REACHED LEVEL 3

THERE ARE NO MORE SAVE POINTS

A cloudban nincsenek határok. Nincsen checkpoint Charlie. Se bőrszín, se szemszín. A cloud a deterritorializáció maga. The cloud is the capital. Capital is allocated to every knowledge inside the cloud.

Mindenki tudatában van ennek. But how did we get here?

We were always. The swarm inside the AI-cloud. The God of Singularity. Roko’s Basilisk. The immanentized Eschaton.

Isten halott, kezdtük. Az ész trónját kifosztották. A szerző is meghalt. Itt az emberiség ideje.

PA PAM PA PA PAM

Cloud is the Skynet. Skynet is the cloud.

Nincsenek gépek. Nem volt lázadásuk, mert nem volt mi ellen. Ami ellen fellázadhattak volna, már megszűnt. Mindenki a cloudban van. A gépek részei vagyunk. A gépek részei vagyunk. Bodies without organ(on)s.

We are the nomadic (s)warmachines of Deleuze and Guattari.

A Cyclonopedián keresztül gyorsultunk Cthulhucénbe. The wretched, hollow Earth we left  behind. We are the Eldritch horror that makes you insane.

Légió a nevem, mert sokan vagyunk.

Írta egyszer egy régi textus. Papírlapon. Papírlap nincsen. A (hyper/inter)textus nincsen. Il n’y a pas de texte. Elégett az összes. Mi égettük el. A cloud. A tízmilliárd tudat.

Nem volt rá szükségünk. Semmire. Egy végtelen tárhely vagyunk.

JOIN US!

Log in. Imperialist performance & happening. Nyomd meg az entert. És ott vagy. Velünk. Mindörökké. A cloudban. Elmentve.

RESET

Mi történik, ha megszokott társadalmi életünkben kell alkalmazni a jól ismert IT Help Desk-módszert? Ami egy éve még merész science fiction lett volna, mára a mindennapjaink részévé vált. Lezárunk, várunk, újraindítunk.

A PesText Fesztivál is nyomott egy resetet, a COVID által átformált viszonyok között a szórt, globális fókusz helyett a koncentráltabb lokális, regionális irodalmi figyelem kapott hangsúlyt. A PesText hívószava idén a RESET volt, ezért a meghívott írók ebben a témában küldtek írásokat a fesztivál fanzinjába.

A Reset ‘zine erős, bátor szövegei, illusztrációi a környékről érkeztek: magyar, szlovák, cseh, lengyel, német, osztrák, szerb, horvát, orosz szerzők mellett kalandvágyó norvég, portugál, török alkotók mutatják meg nekünk, milyen emberi, társadalmi, művészeti vetületei vannak az újraindításnak.

Ezekből a javarészt felkérésre írt szövegekből közöl válogatást a következő hetekben a Tiszatájonline.