Februári új kiállítások, programok, események a Deák17 Galériában

Februárban tovább bővül a Deák17 Galéria online programkínálata. Emellett sor kerül két új, egyelőre virtuális formában megtekinthető, időszaki kiállítás online megnyitójára is. Az NDK művészcsoporttal közös Last Words és a diákalkotók munkáit bemutató Van Művészi Vénád? című tárlatok izgalmas és aktuális témákat vetnek fel: a biodiverzitás vészes csökkenésére, ennek beláthatatlan következményeire, illetve a bálványok, példaképek kultúránkban betöltött szerepére kérdeznek rá. A Világjáró Gyerekek Online családi matinéval ebben a hónapban spanyol karneváli hangulatba csöppenhetünk. A Galéria most induló interaktív pályaválasztási tanácsadója, a STARTart, a művészi pályára készülőknek szeretne segítséget nyújtani. Havonta egy fiatal, de már sikeres alkotóval folytatott beszélgetés keretében mutatják be, milyen lehetőségeket tartogatnak és milyen tipikus buktatókat rejtenek a művészeti pályák. Első alkalommal Deák Kristóf filmrendező, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm alkotója mesél majd a filmes pályája szépségeiről és nehézségeiről. Ha Szófiában járnak, akkor pedig ne hagyják ki a Galéria Én kicsi szörnyem című utazótárlatát, amely a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben kerül bemutatásra.

 

ONLINE KIÁLLÍTÁS// Last Words // 2021.02.06 – 04.01.

A kortárs művészek és diákalkotók közös tárlatának célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulására, a biodiverzitás aggasztó csökkenésére. A cím a kihalt vagy a kihalás szélére sodródott állatfajok elképzelt, haláluk előtti utolsó szavaira utal. A kiállítást megelőző alkotópályázatra közel 240 pályamű érkezett diákoktól, amelyből közel negyven a kiállításon is látható lesz.

Kiállító kortárs művészek: Baranyai b. András, Csernátony Lukács László, Dóczy Alpár, Éberling Anikó, Ef Zámbó István, Énzsöly Kinga, Gyarmati Zsolt, Horror Pisti (Máriás István), Horváth Lóczi Judit, Juhász Ernő, Kónya Ábel, Mónus Viktor, Pók Tímea, Stark Attila, Szabó-Lencz Péter (Petyka), Szentgyörgyi Erika, Tripsánszki Dávid, VOID, Zakar Antal

Online megnyitó: 2021. 02.05 17.00 // A kiállítást megnyitja: Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr Mozgalom alapítója// Együttműködő partner: NDK – Neue Debreczenische Kunst művészcsoport

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/683701242310651

ONLINE KIÁLLÍTÁS// Van Művészi Vénád? – Bálványok és példaképek // 2021.02.13. – 03. 13.

A „Van művészi vénád?” nemzetközi pályázat olyan középiskolásoknak kerül kiírásra, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt, és kedvük van próbára tenni saját kreativitásukat. A kiállításon bemutatásra kerülő munkák a pályázat idei témájára, a bálványok és példaképek kultúrákban betöltött szerepére reflektálnak. Online megnyitó: 2021.02.12. 16.00// A kiállítást megnyitja: Kukla Krisztián esztéta// Együttműködő partner: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/242289537344876 

ONLINE CSALÁDI MATINÉ// Világjáró Gyerekek Online – Spanyolország 2021.02.13. 10.00-11.00

Az év második hónapjában Spanyolországba látogat a Deák17 Galéria több éve futó családi matinéja. A Cervantes Intézettel és a Spanyol Nagykövetséggel közös programon számíthattok karneváli hangulatra, cirkuszra és sok-sok művészetre a klasszikusoktól a kortársakig. Az utazás során megismerhettek néhány izgalmas zsonglőr trükköt, amit saját készítésű zsonglőrlabdával tudtok majd gyakorolni, sőt néhány spanyol kifejezést is megtanulhattok! A Galéria munkatársai megmutatják majd, hogyan készíthettek otthon gitárt, spanyol népviseletbe öltözött babát, valamint a nevetek betűiből önarcképet. Az eseményt követhetitek élőben a Deák17 Galéria Facebook-oldalán, vagy visszanézhetitek a Galéria YouTube-csatornáján!

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1507634822760607

PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÁS MÁSKÉPP// STARTart // 2021.02.24.

Deák17 Galéria: STARTart programja azoknak szeretne segíteni, akik művészeti pályára lépnének, de úgy érzik, nem rendelkeznek elég információval a kiszemelt művészeti oktatásról vagy a szakmában rejlő lehetőségekről. Az online pályaorientációs beszélgetések során sikeres fiatal alkotók számolnak be saját eddigi munkásságukról, és megosztják tapasztalataikat szakmájuk szépségeiről és buktatóiról. Az online programon a közönségnek lesz lehetősége kérdéseit is feltenni. Az első alkalommal Deák Kristóf filmrendezőt kérdezi majd Kovács Andrea.

További információ: http://www.deak17galeria.hu/programok/startart/

UTAZÓTÁRLAT // Én kicsi szörnyem Szófiában // 2021. 02. 10. – 03.10  A Deák17 Galéria utazótárlata, az Én kicsi szörnyem – Szörnyek és képzeletbeli lények a gyerekkönyv-illusztrációban című kiállítás a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben kerül kiállításra. A tárlat középpontjában kortárs magyar grafikusok gyerekkönyvekhez készített szörnyképei állnak.

Kurátor: Révész Emese // Együttműködő partner: Szófiai Magyar Kulturális Intézet