Tamási Áron ma

BESZÉLGETÉS DR. FRIED ISTVÁN IRODALOMTÖRTÉNÉSSZEL ÉS MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR ÍRÓVAL

„az élethez holtig gyűjti a kedvet…”

A kortárs magyar irodalomtudomány doyenje, Fried István egyetemi professzor tart beszélgetéssel egybekötött előadást november 6-án, pénteken 18:00 órától a Pócsmegyer Rendezvényközpontban.

A lenyűgöző tudású, Herder-díjas irodalomtörténész 1934-ben született Budapesten. 1955-ben végzett az ELTE BTK-n. 1955–1973 között középiskolákban tanított. 1973–1984 között az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa. Az 1981–1982-es tanévben a szegedi József Attila Tudományegyetem összehasonlító irodalomtörténeti tanszékén adjunktus, a továbbiakban docens (1982–1988), majd tanszékvezető (1985–1999) egyetemi tanár. Több mint negyven kötet szerzője, számos magyar költő és író köszönheti neki indulását.

Az előadó professzor így vall az Ábel-trilógia szerzőjéről és beszélgetőtársáról:

„Tamási Áron pályája párhuzamosan futott a huszadik század irodalmi változásaival. Regionalitásával hozott újat, erdélyisége rokonul más európai irodalmi tájak íróinak jellegzetességeivel. Ezekben a földrajzilag elkülönülő irodalmakban a világ alapvető történései szemlélhetők. Mindehhez Tamási Áron meglelte azt a nyelvet, amely az egyetemes és az ezzel összefüggő székely problémákat képes közvetíteni. Ezért nevezhető klasszikusnak és modernnek.”

„Murányi Sándor Olivér nemcsak időszámítás szerint, hanem az egyre gyorsabb ütemben változó korszak kihívásait érteni próbálva, egy Tamási Áron utáni periódus elbeszélője. Legutóbbi kötete Medvenéző címmel jelent meg. Ez a rendkívül változatos tartalmú, a folyóiratokból és hetilapokból már jórészt ismert novellákat tartalmazó gyűjtemény, ebben a maga teremtette közegben, nemcsak tárgyválasztásánál fogva, mindenképpen megérdemli az olvasók figyelmét.”

Az eseményen a Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével eddig nem ismert vagy kevésbé ismert fényképek és filmek kerülnek bemutatásra Tamási Áronról. A rendezvény támogatója a Szépírók Társasága, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Pócsmegyeri Önkormányzat. Mindenkit szeretettel várnak.