Grand Café – Ráolvasás 03 – Orcsik Roland: Legalja

RÁOLVASÁS ★ ORCSIK ROLAND: LEGALJA

Helyszín: Grand Café Szeged,
Deák Ferenc u. 18.

Időpont: 2020. szeptember 30. szerda 19:00

Esemény >>>

RÁOLVASÁS zenés irodalmi sorozat 03.

Orcsik Roland Legalja című kötetének bemutatója.

Moderátor: Szutorisz Szabolcs
Zene: Kosmodrom

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

×××

Legalja (Forum-Kalligram, 2020)

Orcsik Roland ötödik verseskötete, akárcsak az ótestamentumi próféták könyvei, azt hirdeti, nincs lejjebb. Perspektívája a borítón látható „varangylemezé”, Nagy József Tisza-parton eltaposott békájáé, mely a vadgesztenye burkának tüskéiről elrugaszkodva emelinti lábát az ég felé. Vagy csap vele a homlokára. A Legalja szövegei a transzcendens etika és a profán liturgia közötti senki földjéről hangzanak fel, a hűtlen szavak vidékéről. Megszólaltatójuk „egy szerep és ária nélkül maradt operahős”, az őrült próféták kései rokona, aki tudatában van hivatásának anakronisztikus mivoltával: „Mégsem én leszek az, aki téged átvisz a túlsó partra, a magas fűzfák közé. Szóval ugorj egyedül a Tiszába, zsupsz, és úszd át. Esetleg tanulj meg evezni, jobban, mint én.”

×××

ORCSIK ROLAND 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén. 1992 óta Magyarországon, Szegeden él. Költeményeket, esszéket, tanulmányokat, kritikákat ír és délszláv nyelvekből fordít. Még mindig nincs honlapja.

SZUTORISZ SZABOLCS rendezvényszervező, a Törzsasztal Műhely alapítótagja.

A KOSMODROM otthoni unaloműzésből indult pár éve. Ez mára kb. semmit sem változott, csak annyit, hogy pár közreműködő is bekapcsolódott a dologba. A zenei világa valahol az indusztriál, a techno, és az ebm kereszteződése, nyakon öntve nyers, néhol kaotikus zajossággal. Dugd Fel A Békéd! címmel az idén jelent meg első “igazi” nagylemeze, mely két évnyi zajongás eredménye.”

×××

Plakát: Kicsi Tihamér / shed designs

Az eseményen becskassza működik.