Grand Café – 2008–2018: Válság és hegemónia Magyarországon

2020. szeptember 17. 19.00 – Grand Café

Az Orbán-rezsim gazdaságtana és ideológiája – a Fordulat társadalomelméleti folyóirat és a Helyzet Műhely 2008–2018: Válság és hegemónia Magyarországon lapszámának bemutatója.

Szerzők: Barna Emília, Csányi Gergely, Nagy Kristóf.

Moderátor: Kékesi Márk Zoltán

Mi a helyzet Magyarországon? Hogyan működik az Orbán-rezsim és miért? A Fordulat társadalomelméleti folyóirat legújabb lapszáma a jelenlegi magyar politikai, gazdasági, társadalmi folyamatokat elemzi.

E lapszám egyedi hozzájárulása, hogy szerzői az Orbán-rezsimet nem mint egy pusztán önmagából megérthető rendszert vizsgálják, hanem egy tágabb történeti, politikai gazdaságtani perspektívából nézik a rendszer kulturális és genderviszonyait is. A beszélgetés elsősorban a „nőpolitikára”, genderrezsimre és az Orbán-rezsim kultúrpolitikájára fókuszál majd. Olyan kérdésekre térünk majd ki, hogy mi köze a Családok évének vagy az abortusz szabályozásának a kapitalizmus működéséhez? Ki hogyan profitál vagy lesz kizsákmányolva a magyar társadalomban a NER-ben? Mi köze a magyarországi kultúrharcnak a globális gazdasági folyamatokhoz?

A bemutatóhoz hozzászól: Kékesi Márk Zoltán szociológus, civil aktivista. A szerzők részéről Barna Emília, Csányi Gergely és Nagy Kristóf mutatja be a lapszámot.

A Fordulat a Társadalomelméleti Kollégium folyóirata. Legújabb, most bemutatandó száma már elérhető a honlapon, nyomtatott példányokat pedig a rendezvény helyszínén lehet vásárolni. http://fordulat.net 

A Helyzet Műhely egy társadalomelméleti kutatóműhely, amely azért alakult, hogy a mai magyar helyzetet a mai magyar társadalomtudományban kevéssé jelen lévő baloldali kritikai szempontok bevonásával elemezze. https://helyzet.wordpress.com