Molnár T. Eszter új regényének és kollázsainak bemutatója a Grand Caféban

MOLNÁR T. ESZTER: TERÉZ, VAGY A TEST EMLÉKEZETE

Időpont: 2020. szeptember 10. 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Esemény >>>

Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regényének és die Schande – Szégyen című kollázssorozatának bemutatója.

Moderátor: Bencsik Orsolya

★★★

Teréz, vagy a test emlékezete (Prae Kiadó, 2019)

„Anyám már akkor tudta, amikor behúztam magam után a kaput. A kutya nyüszítéséből hallotta, vagy a nehéz lépteimben és a cipőm egyenetlen kopogásában ismerte fel. Mindig tudta, gyerekkorom óta, előtte a nagyanyám is, és korábban a dédi. Anyám volt az utolsó az anyák sorában. Ölükbe eresztették a stoppolt zoknit, letették a hámozókést, úgy füleltek, félrehajtott fejjel, aztán aprót bólintottak, csak úgy, maguknak.”

Teréz az idősgondozóként dolgozó egyedülálló anya, a falusi idillben élő kisgyerekes orvosnő és az egyetemi város magányos patológusa. Ő az, aki elhagyta az országot, ahol mindent jól ismert, hogy idegenek között keresse a szabadság és a felejtés lehetőségét. Három nyelven gondolkodik és hallgatja el a gyerekkor emlékeit. Teréz története töredékes és mégis univerzális elbeszélése egy trauma utóéletének.

Molnár T. Eszter (Budapest, 1976) író, biológus. Ifjúsági és gyerekeknek szóló regényeit a Pagony Kiadó, felnőtteknek írt könyveit a Prae Kiadó gondozza. Legutóbbi regénye: Teréz, vagy a test emlékezete (2019).

Bencsik Orsolya (1985, Topolya, Szerbia) író, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tanársegédje.

A könyv a helyszínen megvásárálható lesz.

★★★

die Schande – Szégyen kollázssorozat

„Amikor a Teréz, vagy a test emlékezete című könyvet írtam, azon gondolkodtam, milyen könnyű ítéletet formálni és címkéket aggatni valakire, akinek nem értjük a nyelvét és a szokásait. Eszembe jutott édesapám régi fotója, a kamerába alulról tekintő, rejtélyes mosolyú csíki kislány képe. Ennek a képnek és egy régi német-magyar szótárnak felhasználásával kollázsokat készítettem. A sorozat címe (die Schande – Szégyen) nőnemű. A Grand Caféban kiállított kollázsok segítségével egy interaktív projektre hívom a látogatókat. Írják, rajzolják, színezzék, ragasszák tovább!”
– Molnár. T Eszter

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.