04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

„Már a célegyenesbe kanyarodunk a hangfelvételekkel!”
2020.08.07 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A LB27 ZENEKAR TAGJAIVAL, BODNÁR TIBORRAL, LÁSZLÓ M. MIKSÁVAL ÉS HERTELENDI ANNÁVAL

A Ladánybene 27 zenekartól származik az első reggae, dub és riddim lemez Magyarországon. A zenekar 35 éve folyamatosan aktív, a nevéhez kötődik az LB27 Reggae Camp is, a hazai reggae élet legfontosabb eseménye. 2020-ban egy új nagylemezt terveznek kiadni és amint lehetséges, már pörgetnék is a reggae beatet a színpadokon!

2019 mozgalmas év volt a LB27 zenekar számára, sok koncert áll mögöttetek és még egy EP-t is felvettetek, amelyhez megjelent hivatalos videóklip is, a Zárd ki a világot című számhoz. Ehhez képest az idei év pihenős. Ez jó vagy hiányzik a pörgés?

Tibi: A három hónapos leállásnak voltak kellemes oldalai. Ahogy sokan mások én is megtanultam kenyeret sütni… Viccet félretéve, több idő jutott a családra, gyerekekre, gyakorlásra, kertrendezésre, a tavasz megélésére. A karantén időszak sok mindenre felnyitotta a szemem, amit a normál hétköznapokon észre sem veszek. Kicsit átrendeződtek az értékrendek, hogy mit és miért is csinál az ember… Természetesen hiányzott az együtt zenélés, a közönség energiája.

Miksa: Igen, 2019 nagy dobása az EP és az új tagjaink „bejátszása”, valamint a színvonalas koncertélmény kialakítása volt. Mint minden évben, a LB27 Reggae Camp körülötti tennivalók is szintén foglalkoztatják a zenekar tagjait egész évben, a Zárd Ki a Világot c. dal a Camp gyógyító hatásaival foglalkozik és próbálja átadni azt az élményt, ami ott vár mindenkit. Ami a hangszerelést illeti, némi elektronikával nyitottunk az „ernyőn”.

Furán néznék azokra a zenésztársaimra, akiknek nem hiányzik a pörgés, hiszen persze, hogy hiányzik! De, sokat tanultam ebből a helyzetből. Haladtak az új LB27 nagy album munkálatai is, valamint a Miksa produkció is kiadott két klippet, Van Hogy Fáj a Szó és Kérlek Oh Jah! címmel.

Ez a kis covid „kitérő” nagyon jó volt arra is, hogy közelebb kerülhettem a természethez. Sok séta, kutyázás volt,  illetve több időt tudtam szánni az engem mindig feszítő életfilozófiai kérdésekre, amiket több szövegben el is helyezgettem. Megszerettem ezt a létet.

A zenekar 35 éves pályafutása során volt már részetek hasonló jelenségben, mikor a zenei élet ennyire „kihalt”?

Tibi: Nem, ilyen még nem volt. 35 éves pályafutásunk alatt még betegség miatt sem mondtunk le koncertet. Néha az időjárás szórakozott velünk és elvétve egy-egy zsivány szervező. Pl. nem találtuk meg a fesztivált Miskolcon, ahol este játszottunk volna. Kiderült, nem is volt az a fesztivál… (utólag)

Miksa: Nem, azt hiszem nem volt még ilyen helyzet és sajnos a korom miatt már focista sem lehetek. Olyan volt már, hogy egy-két tag miatt leálltak a próbák akár évekre, de koncert még sosem maradt el, persze egy egy extra egészségügyi eseményt leszámítva.

– Az előző év folyamán három új taggal bővült a zenekar, Fűri Tamás (zongora), Hertelendi Anna (dob) és Péter Zoli (trombita) csatlakozott az LB27-hez. Hogyan hatott ez a zenekarra és a zenétekre?

Tibi: Az új tagok mindig új energiákat hoznak a vérkeringésünkbe. Anna mondhatni a Ladánybene 27-be született bele, mert már pocaklakóként velünk volt Olaszországban a Rototom Reggae Sunsplash fesztiválon. Az egész eddigi élete a LB27-tel közös háztartásban zajlott, úgyhogy nála autentikusabb dobost aligha találtunk volna. Fűri Tomi, azaz Lumbi ezer éves barátunk és nagy egymásra találás zajlik közöttünk. Ő az a fajta billentyűs, aki tud pontos és precíz lenni, de ha kell képes megőrülni is a hangszerén. Péter Zoli nem csak trombitásként, hanem az LB Brass vezetőjeként is működik. Én gitárosként nem pontosan tudom, mitől is szól igazán jól egy 3 tagú fúvós kórus, de Zolival megtaláltuk a sound-ot! Valamint, a szólói után általában meghajolunk a színpadon…J  Új szaxofonos kollégát is avattunk 1-2 koncerten még a Covid előtt, Ő Falaty Bence. Reméljük a fura kezdeti időszak után hosszú ideig együtt tudunk majd muzsikálni, mert az előbb említett Brass hangzásnak Ő az egyik kulcsfigurája.

Miksa: Több lelkesség költözött a zenekarba és minden új tagunknak van speciális tudása, amit nagyon lehet szeretni. Fűri gazdag billentyűjátéka és faviccei, Péter Zoli mindent tud a jazztrombitálásról és fantasztikus a technikája, Hertelendi Anna pedig rövid idő alatt a roots reggae szakértője lett és dobjátéka tele van remek ötletekkel. Az igazi puding próbája az idei szezon lett volna.

– Március 11-én „leállt” a zenekar, viszont készítettetek egy karantén klippet, a „Műanyag nyár” c. számhoz, stáb és külsősök nélkül. Ez milyen tapasztalat volt?

Miksa: Ez egy otthoni labormunka volt, amit nem szabad úgy nézni mint egy normál klippet. Arra viszont mindenképp jó volt, hogy meglássuk magunkat, zeneiségünket ebben a karantén szituban. Értem ezalatt például azt, hogyha nincs stúdiótechnika mögöttünk, milyen hatásokat fejt ki a zenénk. Láttam sokaktól sok ilyen klippet és megállapítottam, hogyha jó a muzsika, ezek a telefonfelvételek is okozhatnak örömöt a hallgatónak. Persze mi a jövőben továbbra is stúdióban toljuk a felvételeket, de „ízes” kitérő volt a részünkről.

Tibi: Én egy új stúdió programot tanultam kezelni és a karantén videó felvételei során nagyokat léptem előre. Később Annával és Miksával készítettünk a barátunknak egy Kell egy ház gitáros verziót, az is sokat segített. Visszatérve a kérdésre, jó volt újra része lenne a LB egésznek, de azért nem ugyanaz, mint egyszerre egyidőben és helyen élőben…

 

 

Januárban készültetek felvenni egy új albumot, de sajnos félbe kellett hagynotok a jelenlegi válsághelyzet miatt. Készül már az új hanganyag vagy vártok még a stúdiózással?

– Miksa: Igen, újraindult, készül. A munkánk az Origo Stúdió, Cserny „Bogi” Kálmán hangmérnök közreműködésével új lendületet kapott az utóbbi napokban. Maximum egy két tag a feljátszóban és szépen lassan kialakulnak a sávok.

– Tibi: Nehéz sorsa van ennek az új album projektnek, de talán éppen ezért nagyobb dög lesz benne. Egyébként készül az anyag és már-már a célegyenesbe kanyarodunk a felvételekkel! Utána egy nagyon komoly reggae hangmérnök-producer barátunkhoz, Vas Misihez kerülnek a sávok. Ez lesz az első közös munkánk, izgalommal várjuk a végeredményt!

Hertelendi Anna, te vagy a legfiatalabb tagja a zenekarnak, édesapád – Hertelendi Rasta István – pedig a zenekar basszusgitárosa. Már gyerekkorod óta tervezed, hogy a LB27-ben szeretnél zenélni vagy véletlenül alakult így? Milyen érzés színpadon állni (ülni) egy ilyen nagy múltú zenekarral, egyetlen női tagként, ráadásul a dobok mögött?

Hertelendi Anna: Három éves korom óta dobolok, a Ladánybene összes előző dobosától is tanultam, ezért amikor dobos váltásra került sor, adta magát helyzet, hogy én legyek az. Előtte többször voltam beugrós, néha csak egy buli erejéig, de volt olyan is, amikor 2-3 hónapig helyettesítettem. A zenekarban játszani nagyon jó érzés. Nagyon furcsa az, hogy eddig a közönségből néztem a nagy szülinapi koncerteket és közben gondoltam arra, hogy de jó lenne részt venni zenekartagként és ma viszont tényleg én játszok ezeken a koncerteken.

– Idén áprilisban nem került megrendezésre a LB27 Reggae Camp Fesztivál, viszont július 24-25 között rendeztetek egy  LB27 CAMPing – 2 nap Masszív Együttlétet Cegléden. Itt megtalálhattuk a zenekar tagjait is a strandon vagy a bogrács mellett?

– Tibi: Amikor le kellett mondanunk az idei Camp-et, hagytunk magunknak egy kis kaput, ha változna, enyhülne a helyzet.  Azokra a Camp lakókra számíthattunk, akiknek a Camp egy évenkénti találkozást is jelent. Hiszen az ország különböző pontjáról, sőt a határainkon túlról is érkeznek régi jó barátok, csapatok, akik csak nálunk, a Camp-en tudnak együtt lenni, megbeszélni a dolgokat és közösen lebegni… Mi most nem kis Reggae Camp-et szereveztünk, csak közös jelenlétet. Nappal a strandra kitettünk egy sound system-et és csak reggae-t hallgattunk, strandoltunk, beszélgettünk, majd ugyan ezt este a kempingben is folytattuk jammeléssel és tábortűzzel kiegészítve.

A Ladánybene 27 tagjai közül többen is jelen voltunk, de tartottuk magunkat a korábban közzétett álláspontunkhoz, mivel van köztünk néhány egészségügyi értelemben veszélyeztetett társ is, akikre vigyázván nem vállaltunk még teljes Ladánybenés együttlétet. A bográcsnál azért találkozhattatok néhányunkkal.

Miksa: Áprilisban a saját szervezésű Spring Reggae Jam-ről lemondani kényszerültünk, és így jártunk az LB27 Reggae Camp-pel is. Viszont, bioritmusunk hiányérzettel kűzdött, ezért szerveztük a laza együttlétet a Camp egyik helyszínén a ceglédi fürdői strandon.

– Hogy érzitek, a közeljövőben miként fog alakulni a zenei élet Magyarországon?

– Tibi: Azt gondolom, a kisebb formációk, 2-3 fős kamara zenekarok tudnak majd előrébb lépni, megerősödnek az 500 fő alatti klubok.

Reggae zenészként a pozitív hozzáállást kellene képviselni, de én egy kicsit szkeptikus vagyok. Most a járvány második hullámára figyelmeztetnek a híradások, ami térdre kényszeríthet rengeteg formációt, vállalkozást, céget. Nem csak a zenészekről beszélek, hanem a teljes zeneipari közösségről, hangosítókról, technikusokról, stb. A helyzetet tetézi, hogy a társadalomban egyre erősödik a feszültség és átértékelődik a központi támogatás megítélése. A zenész szakma létjogosultságát megkérdőjelező vélemények között nehéz fenntartani a lelkesedést, elszántságot. A Ladánybene 27 mögött is áll egy rendszer, aminek a működését alaposan át kell gondolni, mivel augusztus 15. után sem indulhatnak be a nagyobb rendezvények. Izgalmas szituáció, de reméljük a legjobbakat!

Miksa: Abban bízom, hogy ez a helyzet nem fog minket alapjainkban megrengetni. Persze, marha nehéz lelkileg és anyagilag is koncertek nélkül, de nekünk van mire készülnünk, vannak új dalaink és terveink. A háttérben frissül a koncertprogram és remélhetőleg hamar eldönti a világ körülöttünk, hogy mit akar és már indulunk is… amikor végre lehet!

Brestyánszki Bernadett

 

 

Zenekar tagok:

Hertelendi Anna – dobok, Bodnár Tibor – gitár, vokál, Bokó Zoltán – billentyűk, Fűri Lumbi Tomi – billentyűk, Hertelendi Rasta István – basszusgitár, László M. Miksa – ének, Kálmán András – billentyűk, vokál

LB27 Brass: Görögh Dani – trombita, Pásztor Ákos – szaxofon, Hegyi Viktor – harsona

 

Közösségi média:

Weboldal:  https://www.lb27.hu/

FB: https://www.facebook.com/Ladanybene27/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHhkGhnvbUOcjwnfPtUI0uw

Címke: , , ,
2021.04.21 - tiszatáj

TVERDOTA GYÖRGY: HAGYOMÁNY ÉS LELEMÉNY
Kiemelkedően fontos tanulmánykötet jelent meg éppen két éve. Nagy időhatárokat fog egybe, harminc év terméséből állt össze. Az esetleges rossz nyelvek igyekezetét állítsuk meg rögtön. A gyűjtemény nem egy egyébként létező – tipikus – igyekezet terméke, hogy egy szerzőnek legyen sok év után, akár régi szövegekből is, újból egy kötete. Az egész itt lényegesen nagyobbat ad ki, mint az egyes tanulmányok sejtetnék… – SZÉCHENYI ÁGNES KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.17 - tiszatáj

THE FATHER 
Mielőtt bárki kedvét szegné az esetleges teatralitás, nyugodtak lehetünk: Zeller színdarab-adaptációja nemcsak a formai gyerekbetegségektől szabadul meg, hanem egy tematikai irányzat kurrens csúcsdarabjává is avanzsál… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.16 - tiszatáj

Székely Örs szerény költő, még nincs Wikipédia-szócikke se, de pár adat összegyűjthető róla. 1992. május 7-én született Kolozsváron. Brassóban zeneiskolában tanult, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar-német tanári alapszakos hallgatója volt, a mesterképzést viszont már az ELTÉ-n végezte esztétikán. Jelenleg a doktori disszertációját írja. Tanulmányai mellett volt kántor, alkalmi tudósító vagy service desk agent, ez utóbbi akármit is jelentsen… – BÍRÓ-BALOGH TAMÁS LAUDÁCIÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.15 - tiszatáj

SYPORCA WHANDAL: VÁKUUM CÍMŰ TÁNC- ÉS PERFORMANCE FOTÓI KAPCSÁN
A szavak elmerültek benne… A bennfentes (mégis független) nézőpontok koncentrált köröket, spirális érzeteket gerjesztettek… A mozdulatok fázisai befelé szakadtak, tér-tágító gondolatokat teremtettek, változatosan és visszatérően sokszorozták önmagukat…

Tovább olvasom >>>
2021.04.15 - tiszatáj

SUSANNA CLARKE: PIRANESI
A regényben megjelenő belső és intertextuális utalások valójában már Piranesi nevében benne rejlenek. Nemcsak a Másik neve válik beszédessé, hanem a narrátoráé is, hiszen utal Giovanni Battista Piranesire, egy olasz építészre, rajzművészre, akinek rajzai hasonlóak a Clarke által megálmodott Csarnokokhoz, mindez pedig egy újabb külső referencia lehet az olvasók számára a kötet mélyebb megismeréséhez, értelmezéséhez… – BORBÍRÓ ALETTA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.14 - tiszatáj

DRY CLEANING: NEW LONG LEG
Kötelességemnek érzem azzal kezdeni, hogy annak, amit az angol Dry Cleaning zenekar csinál, tulajdonképpen nem kellene működnie – nem is úgy működik, ahogy a mezei zenehallgató azt megszokhatta kedvenc A- vagy épp Zs-listás Spotify-előadóitól. A londoni banda áprilisban megjelent debütáló albuma, a New Long Leg éppen azért érdekes annyira, mert az egyre görcsösebb pózokba merevedő gitározós-éneklős zenekarok világában egyszerre zavar össze, villanyoz fel, érint meg, és gondolkodtat el arról, milyen is a lesújtó mindennapok felemelő popzenéje 2021-ben… – NAGY AMBRUS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.12 - tiszatáj

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

Tovább olvasom >>>
2021.04.10 - tiszatáj

KARINTHY GÁBOR ÖSSZEGYŰJTÖTT VERSEI
Ha az olvasó egy olyan költő kötetét veszi a kezébe, amelyik harminc-negyven évvel ezelőtt bizonyos újdonsággal és máig érvényes hatással volt rá, akkor kétféle szempont érvényesül a versek olvasása közben. A félelem vagy csak óvatosság, hogy ennyi idő elteltével vajon ugyanazt az elragadtatást, ugyanazokat az érzelmeket éli újra át, vagy pedig a szöveg már nem talál benne olyan mély visszhangra, az irodalmi köznyelv, az olvasók ízlése megváltozott, és a relevancia helyett inkább irodalomtörténeti meghatározásra kényszerül… – SÁNTHA JÓZSEF KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő