MOME Kreatív Pakk gyerekeknek a nyári szünetre

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának legújabb fejlesztése egyszerre célozza azokat a családokat, akik inspirációt gyűjtenek a nyári szünet minél változatosabb eltöltéséhez, illetve azokat, akik erőforrásaikhoz mérten keresik az alternatív kreativitásfejlesztő megoldásokat gyermekeik számára.

A MOME Segítő Pakkok első darabja, a csecsemőgondozásra fókuszáló Baba Pakk, valamint az idősebb korosztálynak szóló Gondos Pakk után elkészült az általános iskolásoknak tervezett Kreatív Pakk. A Kreatív Pakk fókuszában a játszva tanulás élménye áll és a 8-12 éves korosztály fejlesztésére, támogatására koncentrál.

A távolságtartás időszakában a szülőket kihívások elé állította iskoláskorú gyerekeik figyelmének lekötése és kreativitásának fejlesztése a kötelező napi rutin és a tanulási kötelezettségek mellett. Az izolációt nehezítette a fizikai aktivitások  lehetőségének beszűkülése is. A most zajló enyhülési időszak és a nyári szünet bekövetkeztével az otthon tereiben eltöltött idő egyszerűbbé válik, de a nyári hónapok során felmerülhet az igény a szabadidő minél változatosabb eltöltésére.

A Kreatív Pakk egy olyan csomag, amely játékos alternatívát kínál az iskolai szünet napjainak kitöltésére. A csomagban háromféle játék található, amelyek főleg a finommotorikus képességeket, a kézügyességet, a téri gondolkodást, és a memóriát fejlesztik a 8-12 éves korosztály körében.

A MOME A/4 Építőjáték a kreatív építkezés fortélyaival ismerteti meg a gyerekeket, a papír, mint építőelem és pár egyszerű, otthon is megtalálható alapanyag felhasználásával, amelyek segítségével akár saját univerzumok is létrehozhatók. Emellett letölthető az A/4 Memória játék, amivel az állatvilággal kapcsolatos biológiai tudás és jártasság gyakorolható. Az A/4 Geometria játékkal pedig a térlátás, a térbeli alakzatok felismerése és formázása fejleszthető.

A csomagban található ötletek megvalósításához szükséges eszközök könnyen beszerezhetők, illetve a háztartások nagy részében fellelhetők. Az alábbi videó bemutatja, hogyan lehet elkészíteni egy izgalmas kocka világot a MOME A/4 Építőjáték segítségével.

 

MOME SEGÍTŐ PAKKOK IZOLÁCIÓRAA Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott MOME SEGÍTŐ PAKKOK IZOLÁCIÓRA olyan digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást, valamint fontos ismereteket, információkat biztosítanak – mindezzel segítséget nyújtva az izoláció időszakára.

A pakkok és a bennük található használati útmutatók szakemberek bevonásával készülnek. A csomagok know how-ja a benne lévő termékek listájától kezdve a kommunikációs anyagokon át a MOME kutatói által tervezett útmutatókig digitálisan letölthető formában elérhetők bárki számára, aki tenni szeretne embertársaiért. Így a segítő dobozokat akárki összerakhatja a közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is.

Weboldal:http://segitopakk.mome.hu/

MOME KREATÍV PAKK

Projektvezető: Fehér Bori
Tervezők, kutatók: Csernák Janka, Lipóczki Ákos, Bajzáth Angéla, Szerencsés Rita
Grafika: Csernák Janka és Réthi Gábor
Videó: Erdély Jakab
Fotók: Erdély Jakab