01.12.
| Vers l’infini. Konok Tamás életmű-kiállítása (1930–2020) >>>
12.08.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
NAPI TANDORI

12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat
2020.03.26 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A NUNKI BAY STARSHIP TAGJAIVAL

A budapesti űrpop zenével foglalkozó Nunki Bay Starship új zenei világba utaztatja hallgatóit, hiszen nemigen találkozhatunk hasonló fúziós zenei műfajjal a környéken. Neo-pop-funk-soul? Legyen multidimenzionális brainpop! A kvartett már fellépett az Akvárium Klubban, az A38 és legutóbb a Trafó House-ban, valamint már néhány fesztiválon is bizonyították, eklektikus hangzásuk érdemes a figyelemre, hiszen irtóra eredeti! A zenekar tagjai Tóth Dorothy (ének, hegedű), Várnai Szilvia (billentyű, vokál), Pesti Mátyás (basszusgitár), Huszár Ákos (dob).

Multidimenzionális brainpop. Megfogalmazásotok szerint ez a műfaji meghatározása annak a zenének, amit játszatok. Új irányzatot teremtetek?

– Legalább annyira próbálunk irányzatot teremteni, mint az előző műfaji meghatározásunkkal, a feel-good soul-hoppal, bár nem tudjuk, hogy mennyire lehet 100%-os komolysággal irányzatot teremteni egy nyári napon a budafoki úti Burger King teraszán ülve egy órás brainstroming után. Az a bizonyos brainstorming arról szólt, hogy milyen hangzatos műfaji meghatározást találjunk ki arra, amiről valójában fogalmunk sincs, hogy mi, nem is tudjuk behatárolni, és egyelőre talán nem is akarjuk.

Az első nagylemezetek 2019-ben jelent meg, Sigma Sagittarii néven. Az egyik slágerszámotok a Laura, mesélnétek Laura Palmer (Twin Peaks) és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjairól?

– Igazából a Twin Peaks és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjai kimerülnek három dologban: egyrészt Dóri évek óta cseszteti a többieket, hogy nézzenek Twin Peakst; másrészt amikor koncerten megkérdezzük, hogy ki szereti a Twin Peakst, legalább hárman felteszik a kezüket; valamint a harmadik az, hogy a zenekar fele elment megnézni a David Lynch-kiállítást, ami nagyon jó volt. Egyébként Dóri nagy tisztelője Lynch munkásságának, és például ez a dal is hirtelen felindulásból született rövid idő alatt, ami jellemző volt az alkotói folyamatainkra a zenekar megalakulásának kezdetén.

 

 

A csillagászat szerves része a zenekarnak, vagy egy titkos hobbi, amiről mindenki tud?

– Inkább egy titkos hobbi, amiről még egyikünk sem tud. Ilyen létezik? Egyébként a SkyView alkalmazásnak köszönhetjük az egészet, lehettünk volna valamelyik mitológiai lény után is elnevezve, az is opció volt, akkor most lehet, hogy az ókori görögökről szólna ez a kérdés. Végül valamiért mégis az űrös opció mellett döntöttünk, a többi pedig szinte jött magától.

Egy komoly management-váltáson vagytok túl. Milyen együtt dolgozni a Grapefruit Moon Records hangfelvétel-kiadó megalapítójával, Bánki Nikolettával?

Dóri: – Nikit először megkeresni olyan volt, mint amikor tiniként randira hívsz valakit, akiről kiderül, hogy már tök régóta szeretné, hogy randira hívd. Sosem felejtem el azt a két mondatot, ami az első telefonbeszélgetésünk alatt elhangzott: „Az van, hogy nagyon tele vagyok mostanában… Ráértek a héten találkozni?”

Hazudtam, igazából a teljes telefonbeszélgetést soha nem fogom elfelejteni, annyira színarany volt minden benne. Azóta is tökéletes az összhang, Niki és Domi (Szabó Domokos Balázs) is családtagnak számít a Nunkiban.

 

 

Hogyan képzeljünk el titeket a próbateremben? Miként zajlik az alkotás, közösen írjátok a dalaitokat?

– Jelenleg mi is kísérletezünk azzal, hogy melyik alkotási folyamatban érezzük magunkat a leginkább produktívnak, de próbálkozunk párhuzamosan mindennel, a közös elvonulástól elkezdve a közös Google Drive mappákba feltöltött sávokig. Igazából nem is biztos, hogy van egy tutibiztos formula, és nem is biztos, hogy szükséges, így ebben sem skatulyázzuk be magunkat, hogy „márpedig mindenképpen úgy kell dalt írni, hogy”. Van, hogy háromnegyed óra alatt kipörög egy szinte kész dal a próbateremben, de van, hogy hosszú hónapok után valamelyikünk előáll egy teljesen egyedül kitalált ötlettel.

Mi az, amit az eddigi pályafutásotok során a legnagyobb eredménynek tekintetek?

– Az mindenképpen nagy mérföldkő, hogy bekerültünk az idei Hangfoglaló Program támogatottjai közé! Régóta próbálkoztunk már, de kitartóak voltunk, és ez a kitartás és folyamatos munka meghozta a gyümölcsét, ami után teljesen új dimenziók nyíltak meg előttünk.

 

 

Ha a bolygók úgy állnak, akkor terveitek szerint ősztől ismét stúdióba vonultok. Milyen új intergalaktikus csodákra számíthatunk?

– Az előző lemezen egy elég eklektikus anyagot sikerült összepakolni, az tényleg arról szólt, hogy kieresszük az összes irányból jövő inspirációt, ami bennünk van. Az idei lemezzel egy kicsit összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat, hogy végre tényleg kikristályosodjon mindenkinek, hogy mi is az a multidimenzionális brainpop, és hogy mitől Nunki a Nunki.

Mi zajlik a Nunki Bay Starshipen koronavírus idején?

– Mozgolódunk a háttérben, visszavonultunk a kuckóinkba, alkotunk és kivárunk. És ezt tanácsoljunk mindenkinek!

Amúgy meg ez: [küldök képet 😊 ]

 

 

Brestyánszki Bernadett 

 

 

Social media:
FC: https://www.facebook.com/nunkibay
Bandcamp: https://nunkibaystarship.bandcamp.com/
Insagram: https://www.instagram.com/nunkibay
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwkZLJVtcfN1aYW153O_WTw?fbclid=IwAR3GfMSYABR7NdEDtyM8at_SSIy0_W7jTmx_MrGG422QrdBkaqL3LvTgggs

Címke: , , , , , , ,
2021.01.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM MŰVEI NYOMÁN, EGY MŰTEREMLÁTOGATÁS MARGÓJÁRA
Mányoki Ádám (1991) festőművész, grafikus. 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán. Mesterei: Madácsy István és Szurcsik József voltak. Sokoldalú művész, aki már az egri főiskolán is többféle technikával kísérletezett. A kezdetekben illusztrációkat készített, a litográfiát vegyes technikával kombinálva alkotott, főleg Pilinszky verseinek hatására…

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

A fotózásra Miklós kért meg, a Volt egyszer egy Közép-Európa (1989) válogatott anyaghoz, majd az egyik legszebb könyve, Az én Pannóniám (1991) kapcsán. Ekkor tudtam meg, hogy ez a mosolygós, kedves ember – aki barátai közé fogadott a második találkozás után, mert hogy én is Szekszárdon születtem ‒ milyen szigorú, már-már kegyetlen. Többször át kellett dolgoznom az egészet. Miután megjelent, én közömbösen lapozgattam. Hogy miért használtak a kritikusok a képek kapcsán szuperlatívuszokat, máig nem értem […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

NAGY GÁBOR FESTŐMŰVÉSZ ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA
Nagy Gábor festőművész olyan nagyszabású kiállítással jelentkezett október elején Szeged művészetértő közönsége előtt, amely a közel öt évtizedet átfogó képzőművészeti pályafutásának – és az egyes műcsoportokban részletesen dokumentálható – változatos alkotói tevékenységének hiteles bemutatója. Azért is lehet – sőt kell – most az életmű korrekt mérlegét megvonni, mert a REÖK két szintjének összes termeit megtöltik a művész alkotásai, azaz több mint háromszáz művet vonultat föl a kiállítás […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

BARTÓK IMRE: JERIKÓ ÉPÜL
Formabontó posztapokaliptikus-poszthumanista trilógiájának sokatmondóan vegyes fogadtatása után Bartók Imre az új keretek között sem hagyja el azokat a törekvéseket és irányvonalakat, amelyek előző köteteit vezették és meghatározták. A Jerikó épül családregény, fejlődésregény, de már összetettségét és merészségét tekintve is érdemes összevetni A Patkány évével kezdődő, nagyszabású, transzgresszív trilógiával… – VIDOSA ESZTER KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

Tovább olvasom >>>
2021.01.14 - tiszatáj

MÜLLER DEZSŐ:
ALÁMERÜL ATLANTISZOM
Indulás és érkezés, és ami közte van. Egy tartalmas életmű stációi sorakoznak Müller Dezső legújabb verseskötetében. Ahogy öregszik az ember, gondolatai egyre többször elidőznek a Máté Péter által megénekelt „lázas ifjúság”-nál… – FÁBIÁN TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

MAURER DÓRA IXEK 7-1 CÍMŰ TÁRLATA A VINTAGE GALÉRIÁBAN
Új, színpompás tárlatát tekinthetjük meg Maurer Dórának, a magyar avantgárd jeles képviselőjének, alkotójának. A Kossuth-díjas grafikus és festőművész IXEK 7-1 címet viselő munkái újdonsült szériájának, az IXEK 22-nek (2019-2020) válogatott darabjai. Három alapszínben: vörösben, sárgában, kékben „ragyogó” geometrikus alakzatok… – TAKÁTS FÁBIÁN ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

KONOK TAMÁSRA EMLÉKEZTEK A LUDWIG MÚZEUMBAN
z Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én… – GALAMBOS ÁDÁM BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.11 - tiszatáj

PIECES OF A WOMAN
Mundruczó régebben sem idegenkedett a melodrámától, ám némi kitérő után forgatott legújabb filmje mintha a zsáner legtisztább párlata lenne, kérdés, milyen végeredménnyel… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő