04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
02.15.
| Plakátkiállítás a Visegrádi csoport 30. évfordulója alkalmából >>>
 TiszaLINE Szalon

04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat
2020.03.26 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A NUNKI BAY STARSHIP TAGJAIVAL

A budapesti űrpop zenével foglalkozó Nunki Bay Starship új zenei világba utaztatja hallgatóit, hiszen nemigen találkozhatunk hasonló fúziós zenei műfajjal a környéken. Neo-pop-funk-soul? Legyen multidimenzionális brainpop! A kvartett már fellépett az Akvárium Klubban, az A38 és legutóbb a Trafó House-ban, valamint már néhány fesztiválon is bizonyították, eklektikus hangzásuk érdemes a figyelemre, hiszen irtóra eredeti! A zenekar tagjai Tóth Dorothy (ének, hegedű), Várnai Szilvia (billentyű, vokál), Pesti Mátyás (basszusgitár), Huszár Ákos (dob).

Multidimenzionális brainpop. Megfogalmazásotok szerint ez a műfaji meghatározása annak a zenének, amit játszatok. Új irányzatot teremtetek?

– Legalább annyira próbálunk irányzatot teremteni, mint az előző műfaji meghatározásunkkal, a feel-good soul-hoppal, bár nem tudjuk, hogy mennyire lehet 100%-os komolysággal irányzatot teremteni egy nyári napon a budafoki úti Burger King teraszán ülve egy órás brainstroming után. Az a bizonyos brainstorming arról szólt, hogy milyen hangzatos műfaji meghatározást találjunk ki arra, amiről valójában fogalmunk sincs, hogy mi, nem is tudjuk behatárolni, és egyelőre talán nem is akarjuk.

Az első nagylemezetek 2019-ben jelent meg, Sigma Sagittarii néven. Az egyik slágerszámotok a Laura, mesélnétek Laura Palmer (Twin Peaks) és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjairól?

– Igazából a Twin Peaks és a Nunki Bay Starship kapcsolódási pontjai kimerülnek három dologban: egyrészt Dóri évek óta cseszteti a többieket, hogy nézzenek Twin Peakst; másrészt amikor koncerten megkérdezzük, hogy ki szereti a Twin Peakst, legalább hárman felteszik a kezüket; valamint a harmadik az, hogy a zenekar fele elment megnézni a David Lynch-kiállítást, ami nagyon jó volt. Egyébként Dóri nagy tisztelője Lynch munkásságának, és például ez a dal is hirtelen felindulásból született rövid idő alatt, ami jellemző volt az alkotói folyamatainkra a zenekar megalakulásának kezdetén.

 

 

A csillagászat szerves része a zenekarnak, vagy egy titkos hobbi, amiről mindenki tud?

– Inkább egy titkos hobbi, amiről még egyikünk sem tud. Ilyen létezik? Egyébként a SkyView alkalmazásnak köszönhetjük az egészet, lehettünk volna valamelyik mitológiai lény után is elnevezve, az is opció volt, akkor most lehet, hogy az ókori görögökről szólna ez a kérdés. Végül valamiért mégis az űrös opció mellett döntöttünk, a többi pedig szinte jött magától.

Egy komoly management-váltáson vagytok túl. Milyen együtt dolgozni a Grapefruit Moon Records hangfelvétel-kiadó megalapítójával, Bánki Nikolettával?

Dóri: – Nikit először megkeresni olyan volt, mint amikor tiniként randira hívsz valakit, akiről kiderül, hogy már tök régóta szeretné, hogy randira hívd. Sosem felejtem el azt a két mondatot, ami az első telefonbeszélgetésünk alatt elhangzott: „Az van, hogy nagyon tele vagyok mostanában… Ráértek a héten találkozni?”

Hazudtam, igazából a teljes telefonbeszélgetést soha nem fogom elfelejteni, annyira színarany volt minden benne. Azóta is tökéletes az összhang, Niki és Domi (Szabó Domokos Balázs) is családtagnak számít a Nunkiban.

 

 

Hogyan képzeljünk el titeket a próbateremben? Miként zajlik az alkotás, közösen írjátok a dalaitokat?

– Jelenleg mi is kísérletezünk azzal, hogy melyik alkotási folyamatban érezzük magunkat a leginkább produktívnak, de próbálkozunk párhuzamosan mindennel, a közös elvonulástól elkezdve a közös Google Drive mappákba feltöltött sávokig. Igazából nem is biztos, hogy van egy tutibiztos formula, és nem is biztos, hogy szükséges, így ebben sem skatulyázzuk be magunkat, hogy „márpedig mindenképpen úgy kell dalt írni, hogy”. Van, hogy háromnegyed óra alatt kipörög egy szinte kész dal a próbateremben, de van, hogy hosszú hónapok után valamelyikünk előáll egy teljesen egyedül kitalált ötlettel.

Mi az, amit az eddigi pályafutásotok során a legnagyobb eredménynek tekintetek?

– Az mindenképpen nagy mérföldkő, hogy bekerültünk az idei Hangfoglaló Program támogatottjai közé! Régóta próbálkoztunk már, de kitartóak voltunk, és ez a kitartás és folyamatos munka meghozta a gyümölcsét, ami után teljesen új dimenziók nyíltak meg előttünk.

 

 

Ha a bolygók úgy állnak, akkor terveitek szerint ősztől ismét stúdióba vonultok. Milyen új intergalaktikus csodákra számíthatunk?

– Az előző lemezen egy elég eklektikus anyagot sikerült összepakolni, az tényleg arról szólt, hogy kieresszük az összes irányból jövő inspirációt, ami bennünk van. Az idei lemezzel egy kicsit összeszedettebb mederbe szeretnénk terelni a dolgokat, hogy végre tényleg kikristályosodjon mindenkinek, hogy mi is az a multidimenzionális brainpop, és hogy mitől Nunki a Nunki.

Mi zajlik a Nunki Bay Starshipen koronavírus idején?

– Mozgolódunk a háttérben, visszavonultunk a kuckóinkba, alkotunk és kivárunk. És ezt tanácsoljunk mindenkinek!

Amúgy meg ez: [küldök képet 😊 ]

 

 

Brestyánszki Bernadett 

 

 

Social media:
FC: https://www.facebook.com/nunkibay
Bandcamp: https://nunkibaystarship.bandcamp.com/
Insagram: https://www.instagram.com/nunkibay
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwkZLJVtcfN1aYW153O_WTw?fbclid=IwAR3GfMSYABR7NdEDtyM8at_SSIy0_W7jTmx_MrGG422QrdBkaqL3LvTgggs

Címke: , , , , , , ,
2021.04.15 - tiszatáj

SUSANNA CLARKE: PIRANESI
A regényben megjelenő belső és intertextuális utalások valójában már Piranesi nevében benne rejlenek. Nemcsak a Másik neve válik beszédessé, hanem a narrátoráé is, hiszen utal Giovanni Battista Piranesire, egy olasz építészre, rajzművészre, akinek rajzai hasonlóak a Clarke által megálmodott Csarnokokhoz, mindez pedig egy újabb külső referencia lehet az olvasók számára a kötet mélyebb megismeréséhez, értelmezéséhez… – BORBÍRÓ ALETTA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.14 - tiszatáj

DRY CLEANING: NEW LONG LEG
Kötelességemnek érzem azzal kezdeni, hogy annak, amit az angol Dry Cleaning zenekar csinál, tulajdonképpen nem kellene működnie – nem is úgy működik, ahogy a mezei zenehallgató azt megszokhatta kedvenc A- vagy épp Zs-listás Spotify-előadóitól. A londoni banda áprilisban megjelent debütáló albuma, a New Long Leg éppen azért érdekes annyira, mert az egyre görcsösebb pózokba merevedő gitározós-éneklős zenekarok világában egyszerre zavar össze, villanyoz fel, érint meg, és gondolkodtat el arról, milyen is a lesújtó mindennapok felemelő popzenéje 2021-ben… – NAGY AMBRUS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.12 - tiszatáj

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

Tovább olvasom >>>
2021.04.12 - tiszatáj

VESZELKA ATTILA: A KÖLTŐ, AKI HÜLYE VERSEKET ÍRT
Azt már tudjuk – József Attila révén is –, hogy: Aki költő akar lenni/ pokolra kell annak menni. A „főhősnek” (egyes szám harmadik személyben íródott önéletrajzról beszélünk) is alá kellett szállnia, mert költő akart lenni. És az lett is. Már addig sem volt szokványos az élete, de: „Aztán leszállt az alvilágba, nem sejtve még, hogy további életében tartósan ott is marad”… – JAHODA SÁNDOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.10 - tiszatáj

KARINTHY GÁBOR ÖSSZEGYŰJTÖTT VERSEI
Ha az olvasó egy olyan költő kötetét veszi a kezébe, amelyik harminc-negyven évvel ezelőtt bizonyos újdonsággal és máig érvényes hatással volt rá, akkor kétféle szempont érvényesül a versek olvasása közben. A félelem vagy csak óvatosság, hogy ennyi idő elteltével vajon ugyanazt az elragadtatást, ugyanazokat az érzelmeket éli újra át, vagy pedig a szöveg már nem talál benne olyan mély visszhangra, az irodalmi köznyelv, az olvasók ízlése megváltozott, és a relevancia helyett inkább irodalomtörténeti meghatározásra kényszerül… – SÁNTHA JÓZSEF KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.06 - tiszatáj

INTERJÚ LACKFI JÁNOSSAL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL 
Lackfi János József Attila-díjas költő és műfordító. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Tanszékének adjunktusa és a kreatív írás program egyik vezető oktatója volt Vörös István mellett. A Hogyan írjunk verset? című könyv szerzője, a karantén-időszakban  indította el a Facebookon a Lackfi Kreatív Írás-kurzusát.

Tovább olvasom >>>
2021.04.04 - tiszatáj

BÁLINT ÁDÁM KÉPZŐMŰVÉSZ FÓLIÓK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
Érzelmek dinamikája a szövetekben. A szövet-szerkezet lélegzetében… Szabad-szövésű arabeszkek!
Bálint Ádám Fóliói, akár az Idők végezetében eltűnt (kvázi) üzenetek, titokzatos lapok, melyek áttetsző hártyái között mikroszkopikus jelen(t)ések is lapulnak… Ezen lapok újra feltárt – és rétegesen átírt rejtjelek, talán (ön)megfejtésre várakozó enigmák, kalligrafikus fragmentumok, avagy, meta-nyelvek érzékenyített mozaik-részletei is lehetnek: egyek az Egyben…

Tovább olvasom >>>
2021.04.02 - tiszatáj

SÜVEGES RITA MELLETTE MINDEN PUSZTA GYOM CÍMŰ TÁRLATA AZ INDA GALÉRIÁBAN
Kék, fehér és fekete képek fogadják az INDA Galéria tárlatát felkereső látogatókat. A bejáratnál egy lesötétített helyiségben rideg kék fény világítja meg Süveges Rita két vásznát, amelyek mintegy sűrítve tartalmazzák a kiállítás tematikáját, és megadják annak alaphangulatát. A mezőgazdaság fenntarthatatlan gyakorlatát és annak társadalmi hatását vizsgáló alkotó ezúttal a monokultúrák és a szélükre szorult „természet” valósághű képével érzékenyíti a látogatót… – TAKÁTS FÁBIÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő