Tiszatájonline | 2020. március 25.

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, op. 11, Sz. 48, BB 62

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA
Előadja a Londoni Filharmonikus Zenekar
Herceg: Kováts Kolos
Judit: Sass Sylvia
Vezényel: Solti György

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl 3-4 naponta klasszikus zenét.

 

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, op. 11, Sz. 48, BB 62

Előadja a Londoni Filharmonikus Zenekar
Herceg: Kováts Kolos
Judit: Sass Sylvia
Vezényel: Solti György

A darabot Bartók Béla 1911-ben komponálta. Balázs Béla 1910-ben írt egy azonos című misztériumjátékot, amelyet több zeneszerzőnek is felajánlott, például Kodálynak is. Kékszakáll egy valós történelmi szereplő. Történetét a világirodalomban többen is megírták, illetve forrásként használták. A művet Bartók még 1911-ben, a komponálás évében elküldte a Lipótvárosi Kaszinó pályázatára, ahol azonban játszhatatlannak minősítették. Sokak szerint Bartók valójában megelőzte korát, ma ugyanis zseniálisnak tartjuk a művet. Végül hét év múlva, 1918-ban került először bemutatásra.

A Bartók opera azóta komoly sikereket ért el a világ kulturális életében. Filozófusok esztéták, pszichológusok különös figyelmet fordítanak a műre. A kékszakállú opera azonban talán sehol nem talált magának olyan erős táptalajt, mint a pszichoanalízisben. Különféle értelmezések, elemzések tömkelegeit találjuk az interneten amennyiben rákeresünk a műre. Ezek az értelmezések nagy többsége pedig nem csak a tudósoknak szólnak, a bölcsészetekben nem jártas műkedvelő is könnyen eligazodhat a megfejtések között, ennek oka, hogy a mű maga olyan kérdéseket fejteget, amelyek mindannyiunk életének szerves részei.

Kormányos Ákos