Tiszatájonline | 2020. március 21.

Juronics az Álomutazót ajánlja a járvány idejére

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT AZ ÖSSZES TURNÉJÁT LEMONDTA
Juronics Tamás komolyan veszi a járványt, családjával kiskundorozsmai otthonukban vészeli át ezeket a heteket. A bezártságot enyhítendő a jó öreg Shakespeare-összest ajánlja, és az Álomutazó felvétele is jó szórakozás lehet a gyermekes családoknak. A Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője elmondta, a társulat az összes külföldi turnéját lemondta… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT AZ ÖSSZES TURNÉJÁT LEMONDTA

Juronics Tamás komolyan veszi a járványt, családjával kiskundorozsmai otthonukban vészeli át ezeket a heteket. A bezártságot enyhítendő a jó öreg Shakespeare-összest ajánlja, és az Álomutazó felvétele is jó szórakozás lehet a gyermekes családoknak. A Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője elmondta, a társulat az összes külföldi turnéját lemondta.

– Még mielőtt belejelentették volna a koronavírus járvánnyal kapcsolatos első kormányzati intézkedéseket, a Szegedi Kortárs Balett a meghívó féllel hozott közös megegyezés alapján őszre halasztotta a Baltikumba tervezett turnéját. Március 5-én indultunk volna, de Litvániában már korábban megjelent a betegség, és a híreket hallva Pataki András, az együttes igazgatója azonnal lépéseket tett, hogy ne kelljen elutaznunk. Abban bíztunk, legalább a március 16-án kezdődő brüsszeli turnénkra még esetleg el tudunk menni, de a magyar és belga kormány intézkedéseit is figyelembe véve ezt a vendégjátékot is elcsúsztattuk későbbi időpontra. Március 25-én indult volna tizennégy oroszországi várost érintő nagy turnénk, de a súlyos helyzetre való tekintettel természetesen azt is lemondtuk – sorolja a járványhelyzet miatti intézkedéseket Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője.

– A társulatnak hazai fellépései nem lettek volna mostanában, hiszen a turnék miatt egészen április 17-ig külföldön vendégszerepeltünk volna. Ebben a helyzetben kényszerpihenőre küldtük a táncosokat, próbáltunk példamutatóan viselkedni, azt kértük tőlük, mindenki maradjon otthon. Az a baj, hogy a táncosoknál egy ilyen kényszerűségből vállalt nyugalmi időszak veszélyes lehet. Nem tudnak azonnal újraindulni, ha elmúlik a veszélyhelyzet, mert a testük lelassul. Szinte ugyanúgy formába kell lendülniük, mint a sportolóknak. Lehet persze otthon is csinálni valamit, de az szerintem soha nem tud ugyanolyan értékű lenni, mint az a napi rutin, amit közösen végzünk minden reggel a balett-teremben.

A Szegedi Kortárs Balettnek ebben az évadban május 22-ig voltak tervezett hazai előadásai Szegeden, a Nemzeti Táncszínházban és a veszprémi táncfesztiválon.

– Attól tartok, ezeket az előadásokat már nem tudjuk teljesíteni, ami azt jelenti, hogy ebben a szezonban valószínűleg már nem léphetünk színpadra a társulattal. Az elmaradt előadások későbbi pótlására keresnünk kell a megoldásokat a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Nemzeti Táncszínházzal. Most persze én is, mint a legtöbb ember, várakozó állásponton vagyok. Izgatottan figyelem, hogyan alakulnak a dolgok idehaza és külföldön. A családdal bezárkóztunk Kiskundorozsmán, és komolyan vesszük a veszélyhelyzetet – hangsúlyozza Juronics Tamás.

– Az online megjelenés tekintetében gondot jelent számunkra, hogy azoknak a zenéknek, amelyekre a koreográfiáink készültek, jogkötelezettségük van. A produkciókról készült videófelvételeket nem tehetjük közzé szabadon a YouTube-on és más internetes felületeken. A Pergolesi Stabat Materére megálmodott darabunk talán az egyetlen olyan koreográfia, amely hetven évnél régebben elhunyt komponista szerzeményére készült. Ennek ellenére aktív kapcsolatot tartunk közösségi felületeinken, és a Kobak (Kortárs Balett Klub) elnevezésű Facebook-csoportunkban a nézőinkkel, rajongóinkkal. Ebben az évadban nagyon sokat dolgoztam Szegeden kívül is. A Thália Színházban az Egy csók és más semmi című Eisemann-darabot rendeztem, majd Mozart operáját, a Szöktetés a szerájból-t állítottam színpadra előbb Debrecenben, majd Győrben is, utána pedig volt egy másik hosszabb budapesti munkám is, így öröm számomra, hogy újra hosszabb ideig a családommal lehetek. Igaz, hogy a házunkhoz vagyunk kötve, de nagyon élvezem. Végre a kislányommal is együtt lehetek, aki a nyáron lesz négyéves, és ez az első éve az óvodában, amit nagyon szeret. Az elmúlt napokban itthon örültünk a jó időnek, napsütésnek, élveztük a kert adta lehetőségeket.

Arra a kérdésre, milyen olvasni- és néznivalót ajánlana a közönségnek a bezártság heteire, Juronics Tamás meglepő választ adott.

– A reménybeli nyári szabadtéri bemutatóra készülve most épp Shakespeare Sok hűhó semmiért című darabját olvasom. Szerintem a drámákat nem mindig csak színházban érdemes megnézni, elő lehet venni a Shakespeare-összest is, és ilyenkor el is lehet olvasni. Annak is van izgalma, hogy olvasás közben az ember fejében játszódik le a mű. Kicsit olyan, mintha a saját filmem forogna. Különben nem vagyok nagy tévérajongó, online sem szoktam nézni semmit. Nincs Netflixem és HBO GO szolgáltatásom sem, így a sorozatokat sem követem. A szórakoztatóiparnak ez a része nem izgat, moziba sem járok. A gyermekes családoknak a kényszerűen otthon töltött hetekre bátran ajánlom az Álomutazó című mesemusicalünket, melynek teljes felvétele megtalálható az egyik hazai videómegosztón. 2017-ben volt a bemutatója, a következő évben is nagy sikerrel játszottuk. Csodálatos, nagyszabású, látványos és nagyon szórakoztató darab, magyar alkotógárdától, sok hazai sztárral a főszerepekben. Remélem, az élő előadás varázsa a televízión keresztül is átjön.

Hollósi Zsolt