Tiszatájonline | 2019. december 5.

Táncfotókkal zárja az évet a REÖK

45 ALKOTÓ TÖBB MINT HETVEN FELVÉTELE LÁTHATÓ A SZEGEDI TÁRLATON
Eifert János fotóművész válogatásában 45 kortárs magyar fotográfus táncművészeti képeiből nyílik kiállítás december 6-án, pénteken 17 órakor Szegeden, a REÖK-ben. A több mint hetven képből álló tárlat január 19-ig látható a Reök-palota második emeletén… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

45 ALKOTÓ TÖBB MINT HETVEN FELVÉTELE LÁTHATÓ A SZEGEDI TÁRLATON

Eifert János fotóművész válogatásában 45 kortárs magyar fotográfus táncművészeti képeiből nyílik kiállítás december 6-án, pénteken 17 órakor Szegeden, a REÖK-ben. A több mint hetven képből álló tárlat január 19-ig látható a Reök-palota második emeletén.

A tavalyi évet is fotókiállítással zárta a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK), akkor Bäck Manci fotográfus alkotásait láthatta a közönség, idén pedig a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, a MANK-kal közösen létrehozott TáncKépek című tárlatot ajánlják a látogatóknak.

– Az elmúlt években azt tapasztalhattuk: a fotográfia egyre népszerűbbé válik, a képzőművészeti kiállítóhelyek is egyre inkább integrálják, próbálják repertoárjukba beilleszteni. Számunkra is fontos, hogy minden évben jelentkezzünk egy-két fotókiállítással – hangsúlyozta Nátyi Róbert művészettörténész a szerdai sajtóbejáráson. A REÖK vezető kurátora, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja azt is elmondta: Eifert János fotóművész válogatásában 2001-től napjainkig 45 kortárs magyar fotográfus több mint hetven, tánc tematikájú alkotása kerül a pénteki megnyitóig a Reök-palota második emeleti kiállítótermeinek falaira.

– A korábbi, szentendrei, kollázs jellegű tárlathoz képest ebben a nagyobb térben megpróbáltunk minden táncfotót autonóm műalkotásként kezelni, úgy ahogyan például egy grafikai anyagot is bemutatnánk. Arról a mámorító érzésről szeretnénk képet adni, amit a tánc jelent, ami kiemeli az embereket a hétköznapokból. A kiállításunkon sötétben, megvilágítással láthatja majd a közönség a lebegés érzését keltő képeket. A tárlatból kitűnik, milyen sokféleképp közelítenek a fotográfusok ehhez a témához – fogalmazott Nátyi Róbert, aki azt is elmondta, zömében professzionális táncosokat és produkciókat választottak az alkotók, de szerepel a képeken néhány amatőr előadó is. Az volt a cél, hogy a tárlat egyszerre legyen a tánc egyfajta művészetszociológiai kiállítása, másrészt ebben a témában a kortárs magyar fotóművészet reprezentatív keresztmetszetét is adja.

Az alkotásokon ismerős arcokkal is találkozhat a helyi közönség, hiszen a Szegedi Kortárs Balett művészeit több képen is megörökítették a fotográfusok, köztük például a szegedi Dusha Béla és Törköly József.

– A tánc fotózásánál mindig arra törekedtem, hogy azt a látványt, amit a rendező-koreográfus, a díszlettervező, a jelmeztervező és a közönség látni szokott, eltérő helyről, más perspektívából mutassam meg. Azaz mindig igyekszem olyan képet is komponálni, amit a nézőtéren ülők egyike sem láthat úgy, ahogyan én. A kiállításon szereplő képemet például Juronics Tamás Arvo Pärt Stabat Mater című művére készült darabjáról fotografáltam. A kisszínház színpadán felmásztam a lámpák közé, és onnan csíptem el a koreográfia egyik legszebb, legerőteljesebb pillanatát. Úgy tűnik a képen, mintha a táncosnő repülne – árulta el Dusha Béla fotóművész a tárlaton is látható különleges felvétele születéséről.

H. Zs.