02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
02.15.
| Plakátkiállítás a Visegrádi csoport 30. évfordulója alkalmából >>>
02.15.
| A Magyar Művészeti Akadémia Elfolyó idő c. tárlata a Pesti Vigadóban >>>
02.13.
| Csáth és démonai bemutató a Vígstreamházban >>>
02.11.
| Egy nő filmvetítés ingyenes · Online esemény >>>
02.06.
| Februári új kiállítások, programok, események a Deák17 Galériában >>>
02.06.
| Otthonába költözik a színház! – indulnak a Miskolci Nemzeti Színház online közvetítései >>>
 TiszaLINE Szalon

02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>

Juhász Zsuzsanna, Patak Márta, Robert Seethaler prózája
András André, Bíró József, Tsippy Levin Byron, Hava Pinhas Cohen, Csősz Gergő, Louise Glück, Jahoda Sándor, P. Nagy István versei
„Induljunk el Te meg én” – További csavargások Tandorival (Tandori Dezső publikálatlan versciklusa; Kurtág György új Tandori-dala; Tót Endre, Acsai Roland versei; Fried István, Ferencz Győző, Buday Bálint írása)

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Szegeden szabadon szeretik
2019.09.06 - tiszatáj

ÉVADNYITÓ TÁRSULATI ÜLÉS A KISSZÍNHÁZBAN 

A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad, Szegeden a jövőben sem fordulhat elő, hogy a polgármester letiltson egy előadást, mert nem tetszik neki, hangsúlyozta Botka László, a város első embere a Szegedi Nemzeti Színház pénteki évadnyitóján. A Barnák László vezette teátrum tizennégy bemutatóval várja a közönséget az új évadban, melynek első premierje Alföldi Róbert rendezése lesz.

– A tavalyi évadnyitón a színház vezetése azt a célt tűzte ki, hogy jelentősen növelni kívánja a nézőszámot. Mindannyian tudjuk, a színház társulata nincs könnyű helyzetben, hiszen Szeged sokszínű város, sokféle vélemény, ízlés van, színháza azonban csak egy. Olyan színházat pedig biztosan nem lehet csinálni, melynek minden egyes előadása mindenfajta ízlésű szegedinek tetszik, olyan színháza viszont lehet – és olyat is kell csinálni –, amelynek repertoárján minél több szegedi talál olyan darabot, ami közel áll az ízléséhez – hangsúlyozta Botka László pénteken a kisszínházban megtartott évadnyitó társulati ülésen. A polgármester, aki a fenntartó önkormányzat és a közönség nevében is gratulált a társulatnak az előző évadhoz, megköszönte, hogy az intézmény teljesítette a vállalását: 29 ezer 373 jeggyel többet sikerült értékesíteniük, mint az előző szezonban. Így több mint 124 ezer nézője volt a szegedi teátrumnak, ami 80 százalékos nézettséget és 13 százalékos látogatottság növekedést jelent egyetlen évad alatt.

– Abban hiszek, hogy a kultúra akkor tud teljesíteni, értéket teremteni, ha szabad. Megingathatatlan alapelvem, hogy fenntartó önkormányzatként a mi dolgunk elsősorban a színház működésének biztosítása. Emellett az alapelv mellett akkor is kitartok, ha megdöbbenve hallok olyan híreket, hogy más városokban polgármesterek letiltanak színházi előadást, mert nem tetszik nekik. Szeretném önöket biztosítani arról, ha rajtam múlik, Szeged városában a jövőben sem lesz soha ilyen – fogalmazott Botka László, akinek a köszöntőjét ekkor a társulat nagy tapsa szakította meg.

A polgármester ezután viccesen elsorolta, mennyire komolyan vette Barnák László főigazgató a fenntartónak azt az ígéretét, hogy biztosítja az intézmény működését, és ennek érdekében hét alkalommal jelentkezett pótlólagos támogatásért például tehergépkocsi vásárlására, szolgálati lakások és műhelyek felújításra, az elmaradt tao-támogatások pótlására. – A tréfát félretéve: Szeged önkormányzata a jövőben is mindent megtesz azért, pénzügyi akadálya ne elegyen annak, hogy az idei évadra meghirdetett nagyszerű műsortervet a színház és kiváló művészei olyan vonzó módon tudják megvalósítani, hogy az további nézőszám emelkedést eredményezzen – fogalmazott Botka László, aki végül sok tapsot, sikeres évadot kívánt a társulatnak.

A színház kulturális szolgáltató intézmény és egyben kulturális bázis, működésének alapja a munka és a bizalom – mondta Barnák László főigazgató, aki azt is hangsúlyozta: az elmúlt évad megmutatta, hogy mindez kiemelkedő eredményeket hozhat. A színidirektor elárulta, a felnőtt bérletek több mint 90 százalékát már megújították, és október közepéig folytatódik a bérletértékesítés. Az intézmény az előző évadhoz hasonlóan a fiatalok és felnőttek számára alkotóműhelyeket, felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat szervez, folytatódnak az osztálytermi előadások, a középiskolásoknak pedig fórumszínházi előadást készítenek.

Alföldi Róbert rendezésével, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművével indul a bemutatók sora szeptember 27-én a nagyszínházban. A kisszínházban az október 4-i első premiert, April De Angelis darabját, a Színházi bestiákat a társulat főrendezője és művészeti vezetője, Horgas Ádám állítja színpadra, aki nemrégiben elnyerte a legjobb rendező és a legjobb produkció díját a Vidor Fesztiválon.

Gimesi Dóráék sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát, az Időfutárt Barnák László rendezésesében mutatják be. Puccini két egyfelvonásos operája, a Gianni Schicchi és A köpeny Göttinger Pál rendezésében látható majd, novemberben a Szegedi Kortárs Balett gyerekeknek szóló produkciója, a Hamupipőke következik. Prokofjev zenéjére Juronics Tamás készít koreográfiát.

László Miklós vígjátékát, az Illatszertárt decembertől tűzik műsorra, a rendező a társulat új tagja, Sztarenki Pál színművész lesz. Karácsony előtt mutatják be a Mágnás Miska című operettet, a népszerű darabot Peller Károly rendezi. 2020 januárjában Mozart operáját, a Cosi fan tuttét a fiatalok számára is élvezhető beavató előadásként Toronykőy Attila állítja színpadra. Jövő februárban a K2 független színházi társulat két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyiját tűzik műsorra. Mohácsi István Johanna című színművének ősbemutatóját a drámaíró testvére, Mohácsi János rendezi. Juronics Tamás koreográfiája a Szegedi Kortárs Balett felnőtteknek szóló meséjét, a Coppéliát. Wagner Tannhäuser című operáját Szabó István Oscar-díjas filmrendező állítja színpadra márciusban. Pintér Béla darabját, a Parasztoperát az Újvidéki Színházzal koprodukcióban mutatják majd be, az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője lesz.

Az évad Orwell 1984 című regényének magyarországi bemutatójával zárul, a színpadi adaptációt Horgas Ádám készítette és rendezi is majd a nagyszínházban.

A társulati ülésen örökös tag címet vehetett át Somló Gábor, aki megszakításokkal  1985 óta a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, de többkötetes szerzőként és amatőr sportolóként is ismerik a városban. Köszöntötte a színigazgató a jubiláló Vajda Júlia Liszt-díjas opera-énekesnőt és a színházi kórus nyugállományba vonuló énekkari művészét, Márkus Szilviát is.

H. Zs.

 


Címke: , , ,
2021.03.07 - tiszatáj

Juhász Zsuzsanna, Patak Márta, Robert Seethaler prózája
András André, Bíró József, Tsippy Levin Byron, Hava Pinhas Cohen, Csősz Gergő, Louise Glück, Jahoda Sándor, P. Nagy István versei
„Induljunk el Te meg én” – További csavargások Tandorival (Tandori Dezső publikálatlan versciklusa; Kurtág György új Tandori-dala; Tót Endre, Acsai Roland versei; Fried István, Ferencz Győző, Buday Bálint írása)

Tovább olvasom >>>
2021.03.05 - tiszatáj

MARKÓ BÉLA: EGY MONDAT A SZABADSÁGRÓL
Markó Béla politikai pályájának lezárása után a kétezer tízes évektől kezdve fokozatosan visszatért az irodalmi életbe. A költő képes volt a megújulásra, újabb köteteiben először kötött versformákkal és bravúros szonettekkel foglalta vissza az őt megillető helyet az irodalomban, majd a 2020-ban kiadott Egy mondat a szabadságról cíművel szakított az általa ápolt költői hagyományokkal. A haikuk és szonettek után új formákat és új tematikákat hoz, éppen a szabadversek frissessége és az érdekes tematika kölcsönzik azt a mentális lüktetést a kötetnek, amely nem csak irodalomkedvelők számára lehet érdekes, hiszen a kötet egy idősödő költő-politikus számvetése is, feleselése az elmúlással… – NAGY IGNÁC KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.04 - tiszatáj

MARKÓ BÉLA: AMIT AZ ÖRDÖG JÓVÁHAGY. SZONETTEK
A keresés kényszere – talán ezzel írható le az az erő, ami ott munkál a kötet egésze mögött. Mi lakozik a festékrétegek alatt? Mit rejthet egy sötét folt a vásznon, mit lepleznek a ruhák redői, mit vet ki a partra a tenger? Hol vannak, hová vezetnek az alkotáson hagyott nyomok – legyen szó festményről, épületről, versről, a teremtett világról? Ahogy a szonettek beszélője a festmények vonalaiban, foltjaiban próbál „egy-egy üzenetre lelni” (47), úgy keresi a soráthajlásokban, a szabályos és szabálytalan szonettrészletekben az olvasó is az értelmezés kapaszkodóit… – VARGA BETTI KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.03 - tiszatáj

GYÖRGY PÉTER: FAUSTUS AFRIKÁBAN. SZERZŐDÉS A VALÓSÁGGAL
György Péter Faustus Afrikában című könyvének, mely időben és térben széles kulturális horizonton vizsgálja a művészet és a valóság viszonyát, alapvető tézise, hogy a hatalmi, politikai viszonyok döntően befolyásolják, milyen művészi „szerződések” köthetők a valósággal egy adott korban, és ebből következően ezek a paktumok azt is nagymértékben meghatározzák, hogy miképpen közvetíti, vagy talán helyesebben: hozza létre számunkra a művészet a valóságot… – SÁGHY MIKLÓS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.02 - tiszatáj

POÓS ZOLTÁN: ROCK & ROLL ÁRUHÁZ – EZ A DIVAT, 1957–2000
A divat nemcsak az individualitás kifejezésének ad lehetőséget, hanem a közösségi létezésnek is. Ott képes működni, ahol megvalósul a szabadság társadalmi struktúrája és emberi közösségek jönnek létre. Ehhez pedig rugalmas társadalmi és gazdasági feltételek szükségesek. Az ötvenes és hatvanas évek Magyarországára az előbb felsorolt körülmények kevéssé voltak jellemzők. Ugyanakkor a divat igénye volt az egyik legnagyobb ösztönzője a rendszer demokratizálódásának… – HERCEG LILLA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.03.01 - tiszatáj

JIM THOMPSON: 1280 FŐ
Unalmasnak, sőt, ostobának látszó, valójában simulékony, jéghidegen könyörtelen, ravasz gonosztevő: ismerős karaktertípus az oklahomai író több, mint 30 évet felölelő ouvre-jában, Daniel Woodrell (Winter’s Bone) cseppet sem véletlenül jegyzi meg a reprint 2011-es előszavában, hogy Thompson legalább kétszer építette fel ugyanazt a figurát. És valóban, az 1280 fő az 1952-es, gyakran csúcsműként aposztrofált A bennem élő gyilkos […] párdarabja, összekötő motívumuk egy seriffuniformisba bújt pszichopata bomló elméjének mélyanalízisével kecsegtet – nem véletlenül hivatkoznak a skizofréniát, halált, átverést dőlt betűkkel hangsúlyozó szerzőre Stephen Kingtől Jo Nesbóig… SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.28 - tiszatáj

BORSIK MIKLÓS: ÁTOKNAPTÁR
Borsik Miklós Átoknaptár című debütáló munkája ennél jobb időzítéssel nehezen tudott volna megjelenni. Lírájának ismerős és közeli tapasztalatainkat kényelmetlen, groteszk fénytörésekbe állító mozzanatai ugyanis most, 2021 elején olvasva akarva-akaratlanul visszatükröznek valamit a minket körülvevő világ aktuális kizökkentségéből, a bizonytalanság és az abból fakadó feszültségek természetéből. Elég csupán egy kicsit figyelmesebben körülnéznem a magam környezetében, hogy hasonlóképp tűnjön fel előttem is minden, mint Borsik vonaton ülő versbeszélője előtt… – TOKAI TAMÁS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.02.27 - tiszatáj

BENEDEK MIKLÓS: MIKÖZBEN HALKAN
Pontos képet sosem fest, csupán a precíz körvonalakkal érzékeltet. A lírai alanyok egészen aprónak látszanak ebben a kötetben, míg az őket körbevevő környezet, társas kapcsolatok, primitív viszonyulások hangsúlyossá válnak. A mondatvégi írásjelek (kivételt képez a pont és néhol a kérdőjel) teljes elhagyása sűrített formát eredményez, mégis ennek ellenére minden egyes szabadvers kifejtve, hosszabb szövegfolyamként is megállná a helyét… – WERNER NIKOLETT KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő