Tiszatájonline | 2019. szeptember 6.

Szegeden szabadon szeretik

ÉVADNYITÓ TÁRSULATI ÜLÉS A KISSZÍNHÁZBAN 
A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad, Szegeden a jövőben sem fordulhat elő, hogy a polgármester letiltson egy előadást, mert nem tetszik neki, hangsúlyozta Botka László, a város első embere a Szegedi Nemzeti Színház pénteki évadnyitóján. A Barnák László vezette teátrum tizennégy bemutatóval várja a közönséget az új évadban, melynek első premierje Alföldi Róbert rendezése lesz.

ÉVADNYITÓ TÁRSULATI ÜLÉS A KISSZÍNHÁZBAN 

A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad, Szegeden a jövőben sem fordulhat elő, hogy a polgármester letiltson egy előadást, mert nem tetszik neki, hangsúlyozta Botka László, a város első embere a Szegedi Nemzeti Színház pénteki évadnyitóján. A Barnák László vezette teátrum tizennégy bemutatóval várja a közönséget az új évadban, melynek első premierje Alföldi Róbert rendezése lesz.

– A tavalyi évadnyitón a színház vezetése azt a célt tűzte ki, hogy jelentősen növelni kívánja a nézőszámot. Mindannyian tudjuk, a színház társulata nincs könnyű helyzetben, hiszen Szeged sokszínű város, sokféle vélemény, ízlés van, színháza azonban csak egy. Olyan színházat pedig biztosan nem lehet csinálni, melynek minden egyes előadása mindenfajta ízlésű szegedinek tetszik, olyan színháza viszont lehet – és olyat is kell csinálni –, amelynek repertoárján minél több szegedi talál olyan darabot, ami közel áll az ízléséhez – hangsúlyozta Botka László pénteken a kisszínházban megtartott évadnyitó társulati ülésen. A polgármester, aki a fenntartó önkormányzat és a közönség nevében is gratulált a társulatnak az előző évadhoz, megköszönte, hogy az intézmény teljesítette a vállalását: 29 ezer 373 jeggyel többet sikerült értékesíteniük, mint az előző szezonban. Így több mint 124 ezer nézője volt a szegedi teátrumnak, ami 80 százalékos nézettséget és 13 százalékos látogatottság növekedést jelent egyetlen évad alatt.

– Abban hiszek, hogy a kultúra akkor tud teljesíteni, értéket teremteni, ha szabad. Megingathatatlan alapelvem, hogy fenntartó önkormányzatként a mi dolgunk elsősorban a színház működésének biztosítása. Emellett az alapelv mellett akkor is kitartok, ha megdöbbenve hallok olyan híreket, hogy más városokban polgármesterek letiltanak színházi előadást, mert nem tetszik nekik. Szeretném önöket biztosítani arról, ha rajtam múlik, Szeged városában a jövőben sem lesz soha ilyen – fogalmazott Botka László, akinek a köszöntőjét ekkor a társulat nagy tapsa szakította meg.

A polgármester ezután viccesen elsorolta, mennyire komolyan vette Barnák László főigazgató a fenntartónak azt az ígéretét, hogy biztosítja az intézmény működését, és ennek érdekében hét alkalommal jelentkezett pótlólagos támogatásért például tehergépkocsi vásárlására, szolgálati lakások és műhelyek felújításra, az elmaradt tao-támogatások pótlására. – A tréfát félretéve: Szeged önkormányzata a jövőben is mindent megtesz azért, pénzügyi akadálya ne elegyen annak, hogy az idei évadra meghirdetett nagyszerű műsortervet a színház és kiváló művészei olyan vonzó módon tudják megvalósítani, hogy az további nézőszám emelkedést eredményezzen – fogalmazott Botka László, aki végül sok tapsot, sikeres évadot kívánt a társulatnak.

A színház kulturális szolgáltató intézmény és egyben kulturális bázis, működésének alapja a munka és a bizalom – mondta Barnák László főigazgató, aki azt is hangsúlyozta: az elmúlt évad megmutatta, hogy mindez kiemelkedő eredményeket hozhat. A színidirektor elárulta, a felnőtt bérletek több mint 90 százalékát már megújították, és október közepéig folytatódik a bérletértékesítés. Az intézmény az előző évadhoz hasonlóan a fiatalok és felnőttek számára alkotóműhelyeket, felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat szervez, folytatódnak az osztálytermi előadások, a középiskolásoknak pedig fórumszínházi előadást készítenek.

Alföldi Róbert rendezésével, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművével indul a bemutatók sora szeptember 27-én a nagyszínházban. A kisszínházban az október 4-i első premiert, April De Angelis darabját, a Színházi bestiákat a társulat főrendezője és művészeti vezetője, Horgas Ádám állítja színpadra, aki nemrégiben elnyerte a legjobb rendező és a legjobb produkció díját a Vidor Fesztiválon.

Gimesi Dóráék sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát, az Időfutárt Barnák László rendezésesében mutatják be. Puccini két egyfelvonásos operája, a Gianni Schicchi és A köpeny Göttinger Pál rendezésében látható majd, novemberben a Szegedi Kortárs Balett gyerekeknek szóló produkciója, a Hamupipőke következik. Prokofjev zenéjére Juronics Tamás készít koreográfiát.

László Miklós vígjátékát, az Illatszertárt decembertől tűzik műsorra, a rendező a társulat új tagja, Sztarenki Pál színművész lesz. Karácsony előtt mutatják be a Mágnás Miska című operettet, a népszerű darabot Peller Károly rendezi. 2020 januárjában Mozart operáját, a Cosi fan tuttét a fiatalok számára is élvezhető beavató előadásként Toronykőy Attila állítja színpadra. Jövő februárban a K2 független színházi társulat két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyiját tűzik műsorra. Mohácsi István Johanna című színművének ősbemutatóját a drámaíró testvére, Mohácsi János rendezi. Juronics Tamás koreográfiája a Szegedi Kortárs Balett felnőtteknek szóló meséjét, a Coppéliát. Wagner Tannhäuser című operáját Szabó István Oscar-díjas filmrendező állítja színpadra márciusban. Pintér Béla darabját, a Parasztoperát az Újvidéki Színházzal koprodukcióban mutatják majd be, az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője lesz.

Az évad Orwell 1984 című regényének magyarországi bemutatójával zárul, a színpadi adaptációt Horgas Ádám készítette és rendezi is majd a nagyszínházban.

A társulati ülésen örökös tag címet vehetett át Somló Gábor, aki megszakításokkal  1985 óta a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, de többkötetes szerzőként és amatőr sportolóként is ismerik a városban. Köszöntötte a színigazgató a jubiláló Vajda Júlia Liszt-díjas opera-énekesnőt és a színházi kórus nyugállományba vonuló énekkari művészét, Márkus Szilviát is.

H. Zs.