01.12.
| Vers l’infini. Konok Tamás életmű-kiállítása (1930–2020) >>>
12.08.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
11.25.
| Sajtó és ideológia a hatvanas években >>>
NAPI TANDORI

12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>
10.15.
| Embertani érdekességek a Határtalan Régészet őszi számában >>>

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Északi szél
2019.04.24 - tiszatáj

KÖNYVFESZTIVÁL IDÉN IS – A DÍSZVENDÉG NORVÉGIA

Ahogy minden évben, úgy idén is lesz könyvfesztivál a budapesti Millenárison, ezúttal április 25. és 28. között népesül be könyvstandokkal az egykori Ganz-gyár területe a Széna tér szomszédságában. A számos újdonság mellett az idei egyik legnagyobb durranás kétségtelenül a norvég díszvendég Karl Ove Knausgård lesz, aki hatrészes önéletrajzi regényfolyamával vált híressé: Min Kamp (Harcom) című ciklusából eddig három magyarul is megjelent a Magvető Kiadó gondozásában, a könyvfesztiválra pedig a negyedik, Élet című mű is napvilágot lát. A könyvfesztiválon több program is a norvég sztárszerző köré épül: az április 25-ei megnyitón Bősze Ádám beszélget vele délután 4-től, míg április 27-én szombaton az szerző jelenlétében Szegő János vezetésével kezdődik eszmecsere Knausgård regényeiről.

Természetesen ezen felül is bőséges programkínálat jellemzi majd az idei fesztivált: ha kizárólag a fősodorhoz tartozó kiadók újdonságlistáit szemléljük, a Magvetőnél jön Bodor Ádám új, Sehol című könyve, amely hét elbeszélést tartalmaz Bodor eddigi írói világának folytatásaként (könyvbemutató az író részvételével vasárnap). Szintén a Magvetős csokorba tartozik Katona József Bánk bánjának Nádasdy Ádám által prózai formára „átfordított” megjelenése, amely várhatóan élénk (intellektuális) vitához adhat gyúanyagot. A fesztiválon Kőrizs Imre vezetésével lesz beszélgetés szombaton, ahol Tenki Réka és Nagy Dániel Viktor olvasnak fel részleteket a könyvből. Folytatódik a Magvető népszerű Tények és tanúk sorozata, ennek újabb darabja Karig Sára A szerencse lánya című kötete lesz, benne egy bajai úrilány élettörténetével, amit Karig még a nyolcvanas évek végén osztott meg Bakonyi Évával. Most kötet formájában is megelevenedik, hogy Karig miként lett bajai úrilányból előbb „szociáldemokrata, Radnótiék és a Szent-Györgyi család barátja; hadifoglyok, bujkáló zsidók, árva gyerekek megmentője, utóbb a Világ Igaza; a kék cédulás választások leleplezője, majd hat évig vorkutai fogoly, hazajövetele után pedig évtizedekig az Európa Könyvkiadó szerkesztője, neves műfordító.” A pénteki könyvbemutatón a Millenárison lesz a szerkesztő Bakonyi Éva, Karig Zsuzsa, Barna Imre és Bödő Anita.

Mivel rendkívül kevés figyelem övezi a hazai humán- és társadalomtudományi könyvkiadás lassú kimúlását, fontos kiemelni, hogy ezt a folyamatot részben ellensúlyozza az Osiris Kiadó új, Társadalomtudományi könyvtár sorozatának felélesztése. A Gyurgyák János vezetésével működő szellemi műhely a jelenlegihez képest ontotta a fordításokban megjelent szellemtudományi műveket, a hazai könyvkiadás finanszírozási szerkezetváltozása azonban rendkívüli módon leszűkítette a tudományos könyvek kiadásának lehetőségét (értsd: nem rentábilis). Ezért is örömteli az új sorozat bejelentése, aminek további irányairól Babarczy Eszterrel és Gyurgyák János részvételével beszélgetés is lesz pénteken. A sorozatban egyébként eddigi Osirises művek jelennek meg újra (például Heideggertől a Lét és idő), de magyarul eddig nem olvasható kötet is jön, például a kortárs amerikai filozófus, John Gray tollából Az ateizmus hét formája, amely valójában nem ateizmus, hanem szekularizáció-kritika, azzal az alaptézissel, miszerint a kortárs szekuláris nyugati világ valójában egy poszt-istenhit jegyében létezik, ezáltal pedig korántsem szakadt el radikális módon a vallástól. Gray valójában nem ateista, hanem isten nélküli fatalista, amely szerinte az ateizmus többi formájához képest talán egyedüli nézetrendszerként nem fogja a keresztény monoteizmusnak.

A tudományos művek kiadását szintúgy felvállaló Kalligramtól idén egy tanulmánykötet erősíti ezt a szálat: Narratíva, kánon, fordítás címmel Szegedy-Maszák Mihály öröksége előtt tisztelegve közreadják annak a néhány évvel ezelőtt szervezett emlékkonferenciának az anyagát (további tanulmányokkal kiegészítve), amelyet az irodalomtörténész munkásságához kapcsolódva szervezett az Irodalomtudományi Intézet, illetve az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke még 2017 tavaszán. A Kalligramnál emellett jönnek a kiadó jól felépített szerzőitől újabb művek, így Hidas Judit, Kötter Tamás és Gyurkovics Tibor is újabb prózakötettel, Markó Béla pedig lírakötettel jelentkezik.

A líra mellett a másik legszűkebb piaca a drámaköteteknek van: Pintér Béla Újabb drámák című könyvének bekerülése a Libri-díj várományosai közé azonban kivétel, ehhez azonban kell természetesen Pintér népszerűsége is – a jelenség azonban ettől függetlenül igencsak üdvös. Bár a könyv tavaly jelent meg, a könyvfesztiválon vasárnap lehet találkozni a szerzővel, akivel Kővári Orsolya fog beszélgetni.

A humán szakkönyvek terepére visszaugorva: a történészi munkák közül komoly érdeklődésre tarthat számot még Csunderlik Péter A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” – A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában című kötete. A munka homlokterében az áll, hogy „miként forgatták fegyverként az 1919 utáni magyarországi emlékezetpolitikai küzdelmekben a kommün sokszor tudatosan meghamisított történetét, és arra is rámutat, hogy a Horthy-kori ellenforradalmi elitet bármennyi ellentét is szabdalhatta, abban egységes volt, hogy magát az 1918–1919-es forradalmakkal szemben meghatározva sosem késlekedett a »csak vissza ne jöjjenek« ultima ratiójához, a Tanácsköztársaság teljes elutasításához folyamodni.” A szerzővel egyébként pénteken lesz könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés, amelyet Konok Péter és Pók Attila vezet majd. A Tanácsköztársaság évfordulójától nem függetlenül a Jaffa Kiadó gondozásában jelenik meg a Terror 1918-1919 című kötet Müller Rolf, Takács Tibor és Tulipán Éva szerkesztésében, amely inkább szélesebb kontextusba ágyazva tárgyalja a korszak eseménytörténetét, az emlékezetpolitikai csatározásokban oly gyakran előkerülő korabeli erőszak mértékét és irányultságát is figyelembe véve. Ezzel is csökkent végre az első világháború utáni időszak történészi feldolgozatlansága, s immár számos olyan naprakész és friss szemléletű mű is elérhetővé válik, amellyel árnyaltabb képet kaphatunk a huszadik századi magyar történelem szóban forgó fejezeteiről.

Az itteni szubjektív ajánlónkhoz képest a könyv- és programkínálat természetesen jóval gazdagabb lesz: a részletes programok a bookfestival.hu oldalon érhetőek el.

Fritz Gergely

 

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2019. április 25-28., Millenáris

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

www.bookfestival.hu


Címke: , , ,
2021.01.18 - tiszatáj

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

Tovább olvasom >>>
2021.01.14 - tiszatáj

MÜLLER DEZSŐ:
ALÁMERÜL ATLANTISZOM
Indulás és érkezés, és ami közte van. Egy tartalmas életmű stációi sorakoznak Müller Dezső legújabb verseskötetében. Ahogy öregszik az ember, gondolatai egyre többször elidőznek a Máté Péter által megénekelt „lázas ifjúság”-nál… – FÁBIÁN TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

MAURER DÓRA IXEK 7-1 CÍMŰ TÁRLATA A VINTAGE GALÉRIÁBAN
Új, színpompás tárlatát tekinthetjük meg Maurer Dórának, a magyar avantgárd jeles képviselőjének, alkotójának. A Kossuth-díjas grafikus és festőművész IXEK 7-1 címet viselő munkái újdonsült szériájának, az IXEK 22-nek (2019-2020) válogatott darabjai. Három alapszínben: vörösben, sárgában, kékben „ragyogó” geometrikus alakzatok… – TAKÁTS FÁBIÁN ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

KONOK TAMÁSRA EMLÉKEZTEK A LUDWIG MÚZEUMBAN
z Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én… – GALAMBOS ÁDÁM BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.11 - tiszatáj

PIECES OF A WOMAN
Mundruczó régebben sem idegenkedett a melodrámától, ám némi kitérő után forgatott legújabb filmje mintha a zsáner legtisztább párlata lenne, kérdés, milyen végeredménnyel… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.08 - tiszatáj

MÁRTON LÁSZLÓ: KÉT OBELISZK
Márton László legújabb regénye, a Két obeliszk továbbhalad a szerző által már jól kikövezett poétikai úton: a fikcionalitás és a referencialitás dichotómikus rendszerének fel-, illetve megbontását tűzi ki célul. Ami azonban az előző két kötethez, A mi kis köztársaságunkhoz és a Hamis tanúhoz képest változott, az az, hogy ezúttal nem (csak) a magyar történelem egy jelentős eseménye (Vésztői köztársaság, tiszaeszlári vérvád) kerül a Márton-féle fikciós krónika középpontjába, hanem egy nemzeteken átívelő szerelmi történet… – KLAJKÓ DÁNIEL KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.06 - tiszatáj

MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK
Zenitjén már túljutott az egyik legünnepeltebb kortárs dán rendező, ettől függetlenül Thomas Vinterberg vígdrámája szoros kezekkel összetartott, potens szerzői teljesítmény, amely mindenképpen a pályakép jobban sikerült darabjai között foglal helyet… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.06 - tiszatáj

INTERJÚ PETŐCZ ANDRÁSSAL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL 
Petőcz András Babérkoszorú-díjas költő beszél irodalmi tehetséggondozásról, a Kodolányi János Egyetemen általa vezetett kreatív írás tanfolyamon végzett munkáról, annak tapasztalatairól… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.03 - tiszatáj

ÁFRA JÁNOS: RÍTUS
Útmutató, vizualizáció, meditáció. Efféle benyomást keltenek a Rítus egyes szám második személyben írott versei. Az olvasó részben ennek köszönhetően érezheti: ősi örökség rejtélyeibe vezető beavatástörténet részese. Áfra János harmadik verseskötete egyszerre kezeli komolyan a rituális konstrukciók előírásait, és ébreszt megdöbbenést az abszurdba forduló, de nagyon is ismerős magatartásformákkal szemben… – URBÁN ANDREA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.30 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS MILCHO MANCHEVSKI FILMRENDEZŐVEL
Legtöbben az Eső előtt rendezőjeként ismerjük, ám a macedón direktor az elmúlt közel 30 évben sem tétlenkedett. Miután Velencéből a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánnal távozott, öt újabb munkával jelentkezett: a hazai forgalmazásba is bekerült Árnyékok és Anyák után a Fűzfát is megtekinthették az érdeklődők, igaz, a pandémiára való tekintettel csak a Művész Távmoziban… – SZABÓ G. ÁDÁM INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő