Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)

A Tiszatáj Könyvek sorozatban a 89. Ünnepi Könyvhétre megjelent Kálnay Adél Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) című mese- és foglalkoztatókönyve.

A Tündérhajszál az 5-8 éves kor­osz­tály­nak szóló poétikus mese­gyűj­te­mény. Kálnay Adél gyermekeknek szóló könyvének főhőse Fanni, egy nyolcéves városi kislány, akivel min­dig történik valami. Otthon, az iskolá­ban, a nyári és téli vakáción, város­ban vagy falun, hegyvidéken és tó­par­ton – mindeközben napról napra felfedezi a világot maga körül, s e fel­fedezésbe játszi könnyedséggel vonja be kicsi és felnőtt olvasóit egyaránt. Együtt olvasós, beszélgetős könyvet tartasz a kezedben. Fanni nem csu­pán a körülötte élő embereket, éle­tének szereplőit, családtagokat, osz­tály­társait, szomszédokat szólítja meg és vonja be a történeteibe, de a gaz­dag képzeletvilágában megjelenő tün­déreket, az apró pindurokat, a réten pompázó margarétát s nem utolsó­sorban Kismókit, a kutyát vagy éppen Macit, a tengerimalacot is meséinek hőseivé avatja.

Fanni és kis barátai kalandjait gyö­nyö­rűen egyszerű, még­is lírai nyelven beszéli el a szerző, érzé­kenyen meg­fogalmazva és meg is válaszolva sok-sok kérdést, melyeket a világ kis für­készői, a gyerekek tesznek fel a fel­nőt­teknek, akik bizony néha fáradtak megfelelni a mégoly életbevágó kér­désre is: Miért nem tud az ember re­pülni? A Tündérhajszálban pedig min­dig akad egy madárka, amely még ezt is tudja… Ráadásul a tündérek igen szeretnék, ha foglalkoznál velük. Kí­váncsiak rá, mi az, ami felkeltette az érdeklődésedet, mit gondolsz a tör­té­netekről, s rejtvényekkel is várnak.

A mese ringató bölcső, lendülő hinta, jóságos varázsló. Elrepít egy másik világba, ahol bármi megtörténhet. Szeretnél te is repülni? Akkor indulás!

Kálnay Adél új mesekönyve a koráb­ban megjelent Tündérhajszál bőví­tett, foglalkoztatókönyvvé átdolgo­zott új változata.

Amikor gyermek voltam, egy kis völgyben éltem, ami olyan volt, mint egy bölcső. Elringatott szépségével, nyugalmával, illataival. Akkor azt hittem, az egész világ ilyen: csendes, békés, biztonságos. Felnőttként is ilyen világra vágyom, s ha nem lelem, megpróbálom megteremteni ott, ahol minden lehetséges: a mesében. A mese csodálatos. Néha olyan üzenetet kapunk tőle, melyet majd felnőtt korunkban értünk meg igazán. Ezért írok egyszerre kicsiknek, nagyoknak.

Kálnay Adél gyermekkönyvei:
Zsuzsi
Tündérek éneke
Szivárványország
Titkok egy régi kertben
Az igazi ajándék
Tündérhajszál
Embermesék, tündérmesék.

Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)

Tiszatáj Könyvek

Szeged, 2018

2450 Ft, 216 oldal

Megrendelhető a kiadó címén: [email protected]