Tiszatájonline | 2017. november 13.

A kimerevített pillanat és a kép története

A PH21 GALÉRIA STORIES – TÖRTÉNETEK CÍMŰ NEMZETKÖZI CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSA
Október 26-án nyílt meg a Galériában az a kiállítás, ahol a pillanat művészetének nevezett fotográfia egy olyan aspektusát ragadják meg a kiállítás kitalálói és megálmodói, amiről kevesebbet beszélünk, mint kellene… – FÜRTH ÉVA BESZÁMOLÓJA

A PH21 GALÉRIA STORIES – TÖRTÉNETEK CÍMŰ NEMZETKÖZI CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSA

Október 26-án nyílt meg a PH21 Galériában az a kiállítás, ahol a pillanat művészetének nevezett fotográfia egy olyan aspektusát ragadják meg a kiállítás kitalálói és megálmodói, amiről kevesebbet beszélünk, mint kellene.

Magyar és nemzetközi alkotók fotói a megragadott pillanat történetének megértése, esetleg félreértése tárgyában adnak gondolkozni valót a látogatónak. Máté Gábor fotográfus a megnyitót azonnal Manfred Frank egy olyan idézetével indítja, ami a megértés határairól szól. Bizony a legnehezebb a fotók megértésénél éppen annak története, a sztori előzménye és lehetséges folytatása.

Nagyjából egyenlő arányban láthatók színes és fekete-fehér nagyon friss kortárs fotók, egészen fiatal magyar fotósok alkotásai is.

Ugyancsak Máté Gábor hívta fel a figyelmünket arra, hogy pont a sztori mesélés vágya közösséget is teremt, amire napjainkban is égető szükség van.

A teljes valóság kibontásában, csak a fotó megnézése alapján, azonban illúzió lenne reménykedni. A kép mögötti teljes valóság nem bontható ki, de értelmezésünk, sztorimesélésünk sokat ad a kép élvezetéhez.

Norvég, görög, olasz, amerikai és más nemzetiségű fotó ad teret ennek a fontos szempontnak, hogy megértsük, a fotó: történet egyetlen képben elmesélve. Emberek, tárgyak, helyszínek mind egy-egy történet, írja a kiállítás magyarázó szövege.

Talán nem véletlen, hogy írószemináriumot jól vezető tanár olykor feladatnak tűzi ki egy-egy fotó megírását is.

A kiállítás november 18-ig tekinthető meg.

Fürth Éva

Blomberg_Scoundrel_Days Martin_Somewhere Mavromati_Boy_in_a_Car