04.22
| Vadlovak – Hortobágyi mese >>>
01.27.
| A Homo Ludens Project a Szövegdiszkó maratonnal zárja a telet >>>
01.12.
| Vers l’infini. Konok Tamás életmű-kiállítása (1930–2020) >>>
12.08.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
NAPI TANDORI

12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Emlékek – fotókiállítások a Műcsarnokban
2017.11.18 - tiszatáj

TARKOVSZKIJ-FOTÓKIÁLLÍTÁS A MŰCSARNOK KAMARATERMÉBEN

2017. november 8 – december 10.

Tarkovszkij világhírű és Magyarországon nagy rajongói táborral rendelkező filmrendező fia, Andrej A. Tarkovszkij ötletéből született a kiállítás. Körülbelül 20 éve akadt rá egy papírdobozban azokra a negatívokra, amik a család régebbi, az apai nagyszülők történetét elevenítik fel. A történet folytatását édesapja kis fekete műbőr határidőnapló-albumba ragasztgatott bélyegképei adják. Lev Gornung fotói alkotják a kiállítás fontos részét. Lev Gornung költő, műfordító és fotográfus szovjet gyártmányú 9×12 Fotokor gépével örökítette meg Tarkovszkij szüleinek egy nyarát.

Mivel Tarkovszkij Tükör című fontos filmjében sok az önéletrajzi elem, most a rendező halálának 20. évfordulója alkalmából támadt fiának az a gondolata, hogy a film készítése közben készített ún. standfotók, Vlagyimir Murasko alkotásai, és a családi képek együttes kiállításával, méltó emléket állíthat édesapja művészetének, ahogy hallottuk a megnyitó alkalmából tartott beszédében.

Enyedi Ildikó a filmrendező utolérhetetlen tehetségéről, magát nem kímélő munkabírásáról és legfontosabb művészi elemként a személyességről beszélt a kiállítás megnyitása alkalmából összegyűlt szokatlanul nagy létszámú közönségnek.

Valóban az egytermes tárlatnak központi gondolata a művész azon törekvése, hogy a legszemélyesebben keresztül jussanak el gondolatai embertársaihoz.

Bár ez a kiállítás a szó szoros értelmében nem úgy fotókiállítás, ahogy azt megszokhattuk, ezek amatőr fotók minden tekintetben, el kell ismerni, hogy maguk a fotók is megérdemelnek figyelmet és komoly elismerést, akár minőségüket, akár képi beállításukat, akár a fotósok tehetségét illetően.

Arszenyij Tarkovszkij, a rendező költő édesapjának néhány verse egészíti ki kerekké a történetet.

 

Vlagyimir Murasko / Vladimir Murashko: Andrej Tarkovszkij a Tükör forgatásán / Andrey Tarkovsky on the set of The Mirror (Moszkva / Moscow, 1974) Lev Gornung: Arszenyij Tarkovszkij a kis Andrejjel / Arseny Tarkovsky with little Andrey (Malojaroszlavec / Maloyaroslavets, 1934) Lev Gornung: Marija Visnyakova Tarkovszkaja a kis Andrejjel / Maria Vishniakova Tarkovskaya with little Andrey (Moszkva / Moscow, 1933) Lev Gornung: Marija Visnyakova Tarkovszkaja / Maria Vishniakova Tarkovskaya (Tucskovo/Ignatyevo, 1935 / Tuchkovo/Ignatyevo, 1935)

Kurátor: Andrej A. Tarkovszkij
Kurátorasszisztens: Medve Mihály
Kiállítási arculat és grafika: Vízvárdi András
Grafikai kivitelezés: Gárdonyi Kolos
Szöveggondozás: Götz Eszter, Tomka Eszter
A verseket fordították: Baka István, Cseh Károly, Rab Zsuzsa

 

 

TOLDI FOTÓGALÉRIA 1981 CÍMMEL KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MŰCSARNOK # BOX TERMEIBEN

2017. november 10. – 2018. január 14.

Az első Toldi Galéria 1975 áprilisától 1976 októberéig, betiltásáig, működött. A mostani kiállítás a második, az 1981-es korszaknak állít emléket.

Az akkoriban sehol máshol meg nem jelenhető, progresszív, új utat és gondolatokat mutató alkotók műveit mutatták be a Toldi mozi alagsorában.

Ennek a rövid életű, ám úttörő jelentőségű kezdeményezésnek állít emléket a Műcsarnok alagsorában a Box három kis helységében kiállított fotó-tablók sora.

20 művész még mai szemmel is érdekes és korszerű művei repítenek vissza az időben és mutatják be, hogy a fotóművészet, legalább részben, mennyire bátran és kísérletező kedvvel mozdult el a sablonos, olykor unalmas látásmódtól már a Kádár-korszak utolsó évtizedében.

A megnyitón résztvevők között érezhető volt, hogy az akkor ott kialakult közösség ma is szívesen és jelentős számban tartja jó emlékezetében a Toldi Galéria rövid, de fontos időszakát.

Reha György, a Galéria akkori vezetője személyes hangú megnyitójából is ugyanezt érezhettük. Elmondása szerint Tímár Péterrel kialakult barátsága adta a Toldi Galéria létrehozásának ötletét és lehetőségét.

Az alkotók jó része más képzőművészeti ág művelője, esetleg építész, vagy egyéb foglalkozású, a fotóművészet által találta meg azt a hangot, ami mindannyiukat az akkor annyira áhított szabadság megéléséhez segítette.

Szalai Tibor – Vincze László Lánggal rajzolja ki magát c. fotóit említeném csak  példaként. Vagy Lovas Ilona – Nagy Tamás Arcok, Kezek c. képeit érdemes említeni, persze kiragadva az izgalmas egyéb alkotások sorából.

Reha György szavaival: a gulyáskommunizmusban is születtek jó művek, amik szellemi és esztétikai örömet adtak, és teszem hozzá, adnak ma is. Még a fiatal fotóművészek is erős és tüzes szenvedélyt látnak ezekben az alkotásokban.

 

szerencses_napozok_1981 szerencses_korrelacio_1980

Kurátor: Kincses Károly
Kurátorasszisztens: Szerdahelyi Júlia
Grafika: Plavecz Sára

Fürth Éva


Címke: , , , , , ,
2021.01.25 - tiszatáj

MARK WAID, ALEX ROSS:
A TE ORSZÁGOD
Waid és Ross 1996-os szuperhősképregénye briliáns munka. Részben Alan Moore hagyományait szövi tovább, ugyanakkor önértékén is lenyűgöző: hagyománytörő darabként ugyanolyan emlékezetes, mint egyenes vonalvezetésű meseként… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.24 - tiszatáj

A Balassi Kiadónál megjelent kötet címében, tartalmának egyes részeiben, illetve nyomdai megjelenési formáját tekintve kapcsolódik az ugyancsak itt először 1997-ben napvilágot látott Szimbólumtárhoz. A közös vonatkozások felsorolása folytatható a genius locival, hiszen a főszerkesztők révén mindkettő a Szegedi (97-ben még József Attila) Tudományegyetem Olasz Tanszéke szellemi közegéből származik… – PÁL JÓZSEF KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.23 - tiszatáj

MOESKO PÉTER: MEGYÜNK HAZA
Moesko Péter első novelláskötete kiérlelt, meggyőző bemutatkozás. Az eddigi fogadtatás egyértelműen pozitív, ugyanakkor, hozzá kell tenni, nem túl bőséges: Károlyi Csaba lelkes ÉS-beli rövidkritikáját vagy a moly.hu felületén közzétett olvasói benyomásokat leszámítva nem igazán találkozunk értelmezői megnyilvánulásokkal… – SZÁNTAI MÁRK KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.22 - tiszatáj

ORBÁN JÁNOS DÉNES AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó műhely Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának vezetője – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM MŰVEI NYOMÁN, EGY MŰTEREMLÁTOGATÁS MARGÓJÁRA
Mányoki Ádám (1991) festőművész, grafikus. 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán. Mesterei: Madácsy István és Szurcsik József voltak. Sokoldalú művész, aki már az egri főiskolán is többféle technikával kísérletezett. A kezdetekben illusztrációkat készített, a litográfiát vegyes technikával kombinálva alkotott, főleg Pilinszky verseinek hatására…

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

A fotózásra Miklós kért meg, a Volt egyszer egy Közép-Európa (1989) válogatott anyaghoz, majd az egyik legszebb könyve, Az én Pannóniám (1991) kapcsán. Ekkor tudtam meg, hogy ez a mosolygós, kedves ember – aki barátai közé fogadott a második találkozás után, mert hogy én is Szekszárdon születtem ‒ milyen szigorú, már-már kegyetlen. Többször át kellett dolgoznom az egészet. Miután megjelent, én közömbösen lapozgattam. Hogy miért használtak a kritikusok a képek kapcsán szuperlatívuszokat, máig nem értem […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

NAGY GÁBOR FESTŐMŰVÉSZ ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA
Nagy Gábor festőművész olyan nagyszabású kiállítással jelentkezett október elején Szeged művészetértő közönsége előtt, amely a közel öt évtizedet átfogó képzőművészeti pályafutásának – és az egyes műcsoportokban részletesen dokumentálható – változatos alkotói tevékenységének hiteles bemutatója. Azért is lehet – sőt kell – most az életmű korrekt mérlegét megvonni, mert a REÖK két szintjének összes termeit megtöltik a művész alkotásai, azaz több mint háromszáz művet vonultat föl a kiállítás […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő