MASZK – Orlai Produkciós Iroda – Füge Produkció: Benedict Wells: A fura

MASZK Tavaszi Kollekció 2017. tavasz

ALTERRA – Régi Zsinagóga (Szeged, Hajnóczy u. 12.)

2017. május 12. péntek, 19.30

 

játsszák: Rada Bálint, Radnay Csilla, Rába Roland, Bán Bálint, Nagy Dániel Viktor, László Lili e.h.

Benedict Wells Spinner című regénye alapján színpadra alkalmazta: Fekete Ádám

díszlet-jelmez: Izsák Lili

látvány asszisztens: Fazekas Veronika

maszk: Keresztes Zsófia

zene: Zságer-Varga Ákos

a rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi

rendező: Fehér Balázs Benő

Jesper Lier huszonöt éves. A nappalait sötét pincelakásában tölti, este az utcákat járja. Másnapról másnapra él. Ideje lenne befejeznie a nagyregényét. Ideje lenne szerelmesnek lenni. Kezd kifutni az időből, pedig Jesper Lier csak huszonöt éves. A nappalait sötét pincelakásában tölti, este az utcákat járja. (Hmmm.) Másnapról másnapra él. Ideje lenne befejeznie. (A nagyregényét!) Ideje lenne szerelmesnek lenni. Ha lenne ideje. Kezd kifutni. (Az időből?)

Nappal tölt, este jár, másnap megy, időből fut ki. Ki az? (Jesper Lier.)

Benedict Wells 2010-ben megjelent Spinner című regényét a 21. századi Zabhegyezőnek is nevezik. A fiatal felnőttek szabadságvágyáról, a családi kötelékekből való kiszabadulásáról, önmaguk megismeréséről szól. Bulik, párkapcsolati izgalmak, a jövőtől és jelentől való félelem, valamint rengeteg kérdéssel arról, hogy mi lesz velük – ezek hálózzák be főhőseink életét.

„Pontosan értjük, miért képtelen bejárni az egyetemre és a munkahelyére, miért terhesek neki a családjától érkező telefonok, és miért viselkedik idiótaként, amikor összeakad egy lánnyal, aki megtetszik neki. Figurája motiválatlansága és elveszettsége talán még érthetőbb, mint Holden Caulfieldé, vagy a 80-as években burjánzó tinitörténetek (pl. az Adrian Mole-regények és a John Hughes-filmek) hőseié. Mert tényleg, mi a frászban reménykedhet egy mai tizen- vagy huszonéves? Már az amerikai filmekben is egyre ritkábban mondják, hogy „minden rendben lesz”.” (Bujdosó Bori: A farkasok nem akarnak kitakarodni a fejéből)

http://www.unikornis.hu/kultura/20170125-kritika-feher-balazs-beno-a-fura-cimu-eloadasarol-rada-balint-raba-roland.html

„De akkor mitől sikerre ítélt a darab? Mitől olyan érdekes mégis nem csak az Y, de a Z generáció tagjainak is? Amiért anno, a mai Y generáció elolvasta a Zabhegyezőt. Mert a mai fiatalok is tele vannak kérdésekkel. Ott állnak az útkeresés küszöbén, ahol az előttük való korosztály problémái és örömei az irányadók. A mai Z generáció tagjait mindennél jobban izgatják a nagyobb testvéreik fiatalkorának nyűgei, hiszen éppen most döntik el, hogy kövessék-e, vagy markánsan megtagadják a testvérük által kitaposott utat.” (Riedl Annamária: Korunk Zabhegyezője)

http://www.lafemme.hu/kultura/1890_korunk_zabhegyezoje

www.orlaiprodukcio.hu

16 éven felülieknek!

Az előadásban villanófényt használunk!

Fotó: Takács Attila

Jegyár: 1500 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft

Bővebb információ és jegyvásárlási tudnivalók:

MASZK Egyesület (Szeged)

30/9959229

[email protected]

www.maszk.hu

www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

www.facebook.com/thealter

A MASZK Egyesület támogatói: Szeged MJV Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

Médiatámogató: delmagyar.hu

Műsorváltozás lehetséges.