Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)

A Tiszatáj Könyvek sorozatban a 89. Ünnepi Könyvhétre megjelent Géczi János Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) című verseskötete.

1993 nyarán íródott Géczi János em­lékezetes versciklusa, a 21 rovinj, amely a mesterség útkeresését egy­be­­szőtte az adriai utak élmé­nyé­vel. Huszonöt évvel később egy új vers­ciklus már a szigetek egyikén ott­hont talált költő számvetése a me­di­terrá­neum­­ban. Az olvasó ké­nyelmét most sem szolgálja a ten­ger monu­mentali­tása és szokvá­nyos szép­sége, amivel találkozik, az nem egzotikum, hanem a közép-európai ember önarcképe perem­vidéki háttérben. A megkísértő év­ezredes mítoszok darabokra hull­nak, a versekben a fények és a szí­nek szétszedve, egy nyelvi biroda­lom­ban más-más képzetekbe köl­töz­tetve. Így lesz az Adria-él­­­­mény­­­­ből alkalom a tár­gyias józanságra. A sziget be­fogad – és minduntalan kivet magá­ból:

A levegő remeg, vele a vidék.
Rovar cirpel, kabóca tán, a jelenetből
hogy felriasszon: amit megpillantok,
jogcím nélkül nézem.

Géczi János 1954-ben született Monostorpályiban. Verseskötetei mellett számos regénye, szocio­gráfiája és esszé-gyűjteménye jelent meg. Artisjus- és József Attila-díjas.

Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)

Tiszatáj Könyvek

Szeged, 2018

2750 Ft, 148 oldal

Megrendelhető a kiadó címén: [email protected]