Tiszatájonline | 2016. szeptember 23.

Triple 9

A Triple 9 egy fényes nappal elkövetett, vad és intenzív bankrablásjelenettel indul: a tettesek keményen és hatékonyan magukhoz veszik a zsákmányt, aztán menekülőre fogják egy furgonnal. Ahogy a táskányi pénzbe rejtett festékbomba felrobban, elakadnak a forgalomban, és mélyvörösre mázolódott ruhával, maszkban, mint valami rémálomból előbújt démonok nyitnak tüzet az utca közepén… – RUSZNYÁK CSABA KRITIKÁJA

A Triple 9 egy fényes nappal elkövetett, vad és intenzív bankrablásjelenettel indul: a tettesek keményen és hatékonyan magukhoz veszik a zsákmányt, aztán menekülőre fogják egy furgonnal. Ahogy a táskányi pénzbe rejtett festékbomba felrobban, elakadnak a forgalomban, és mélyvörösre mázolódott ruhával, maszkban, mint valami rémálomból előbújt démonok nyitnak tüzet az utca közepén. A pörgős jelenet őrült dinamizmust, brutalitást és morális fertőt ígér, ahogy azt John Hillcoattól, Az út és Az ajánlat rendezőjétől el is várjuk. Ám ezzel a pár perccel túl is vagyunk a film legjobb részén – az ígéret teljesítetlen marad.

A rablást három bűnöző (Chiwetel Ejiofor, Norman Reedus, Aaron Paul) és két korrupt zsaru (Anthony Mackie, Clifton Collins Jr.) követte el az orosz maffia lesittelt vezetője feleségének (Kate Winslet) megbízásából. Ahelyett azonban, hogy a nő kifizetné a bandát, erővel és egyikük megölésével rákényszeríti őket egy következő akcióra: egy kormányzati irodában tárolt adatokat kell ellopniuk. Mivel ezt a komplikált műveletet csak a rendőrség figyelmének teljes elterelésével lehet véghezvinni, a banda gyilkos tervet eszel ki: megölnek egy rendőrt (ennek a kódja a címbeli 999), arra ugyanis az összes zsaru a tett helyszínére rohan. Célpontnak a két korrupt nyomozó egyikének mit sem sejtő társát, Christ (Casey Affleck) jelölik ki, akinek nagybátya szintén rendőr (Woody Harrelson), és éppen a bankrablás ügyén dolgozik.

294528_m1454280675

A felállás izgalmas, a karakterek szanaszét szóródnak a morális skála teljes hosszán: van itt minden a talpig becsületes rendőrtől a sötét oldalra tévedt, de folyamatosan a lelkiismeretével küszködő korrupt zsarun és az öldöklés közepette megingó rablón át a teljesen elvetemült, elvtelen bűnözőig, ráadásul egytől-egyig remek színészek tolmácsolásában. A forgatókönyv azonban soha nem ás egyikük mélyére sem: alig ismerjük a karakterek közti viszonyrendszereket és az események egyéni háttereit, a szereplők motivációi pedig vagy nem is léteznek, vagy csak épphogy odakentek.

Ahelyett, hogy a sok-sok potenciállal teli zsaru és gengszter kiegészítenék egymást, és felfestenék a bűn és a korrupció egy komplex, mocskos, ám lenyűgöző tablóját, inkább kioltják egymást – senki sem kap elég játékidőt. Ez azért is különös, mert Hillcoat láthatóan inkább koncentrál a dialógusokra, mint az akciókra. Mivel azonban az előbbiek sablonosak, és általában megmaradnak a sztorihoz szükséges alapinformációk közlésének szintjén, a Triple 9 eltűnik valahol egy akciófilm és egy bűndráma közti fekete lyukban.

294527_m1454280666

Hillcoat és írója, az elsőfilmes Matt Cook csak nagyritkán tudnak olyan szituációt teremteni, amelyben a leosztott lapok nem egyértelműek, és a karakterek elveszni látszódnak egy kényelmetlen morális szürkeségben. Mint amikor szembekerül egymással egy bűnöző meg egy tisztességes és egy korrupt zsaru, és mindenki mozgatórúgója érthető és átélhető, de a néző tudja, hogy nem fognak mind élve kikeveredni a pattanásig feszült helyzetből. Még az ilyen alkalmak is többé-kevésbé borítékolható módon végződnek.

Mint ahogy minden más is úgy végződik, nincs meglepetés, nincs merészség. Hiába akar a film egy fajsúlyos korrupt zsarus akciódráma lenni, csak egy cselekményében és moralitásában is kiszámítható tucatdarab lesz belőle.

Rusznyák Csaba

triple9_kitagcinemas_final-jpg__650x935_q70Triple 9
színes, amerikai akciófilm, 2016

rendező: John Hillcoat
forgatókönyvíró: Matt Cooke
operatőr: Nicolas Karakatsanis
zene: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarne
producer: Christopher Woodrow, Marc Butan

szereplő(k): 
Michael Atwood: Chiwetel Ejiofor
Chris Allen: Casey Affleck
Jeffrey Allen: Woody Harrelson
Gabe Welch: Aaron Paul
Irina Vlaslov: Kate Winslet
Elena Vlaslov:
Gal Gadot
Russell Welch: Norman Reedus
Michelle Allen: Teresa Palmer