Hamarosan kezdődik a Bartók Európáért Fesztivál a Concerto Budapest rendezésében

2016. szeptember 25–29. között első alkalommal rendezi meg a Concerto Budapest a Bartók Európáért Fesztivált Münchenben. Keller András művészeti vezetésével a jubileumi Bartók Évhez kapcsolódó esemény első állomásán a Concerto Budapest mellett a London Philharmonic Orchestra és két helyi zenekar is színpadra lép. A fesztivál alatt olyan világhírű szólistákkal találkozhatunk, mint Vladimir Jurowski, Valery Afanassiev, Petra Lang, Gidon Saks vagy François Leleux.

A fesztivál az ezt követő években minden alkalommal más és más fontos európai nagyvárosban mutatja be Bartók Béla zenei és szellemi hagyatékát a rendezvény állandó résztvevőivel – a kezdeményezést elindító Concerto Budapest, valamint a világ legnívósabb zenekarai között jegyzett London Philharmonic Orchestra – és az adott év aktuális országának különböző zenekaraival.  A programot minden évben Bartók Béla legfontosabb művei valamint a kezdeményezés szellemiségére reflektáló klasszikus és modern művek alkotják majd.

„Bartók Közép-Európa eredeti, hagyományos dallamait gyűjtötte, majd ötvözte azokat a nyugat-európai zenei stílusokkal, s így összetett, saját zenei nyelvezetet hozott létre. Munkásságában és elveiben az együttműködésre és az eszmecserére való belső igény és akarat tükröződik, amivel messze megelőzte korát. A helyi zenekarok, zenészek, művészekés széleskörű együttműködése lehetővé teszi a közönség számára, hogy megtapasztalja a nemzeti hagyomány és az európai modernség összefonódását.” – hangsúlyozza a Concerto Budapest.

A fesztiválsorozat nyitó eseményének németországi partnerei 2016-ban a Müncheni Kamarazenekar és a Müncheni Filharmonikusok. A tervek szerint 2017-ben Lengyelország, 2018-ban pedig Nagy-Britannia ad otthont a koncerteknek.

A 2016-os fesztivál fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma; Bajorország kormánya pedig üdvözli a fesztivál alapgondolatát és mindenben segíti a szervezők munkáját. A Bartók Európáért Fesztivál szorosan kapcsolódik a 2016-17-es Bartók-év programjához, mely a szerző születésének 135. évfordulójának állít emléket hangversenyekkel, kiállításokkal és nemzetközi zenei versenyekkel.

A Concerto Budapest Magyarország egyik vezető nagyzenekara. Az elmúlt évek turnéi során bejárta a világot: Európa, Amerika és a Távol-Kelet legrangosabb koncerttermeibe is meghívást kapott. A zenekar karmestere és művészeti vezetője Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus. A Liszt-díjas, Bartók – Pásztory díjas művész 2016 januárja óta a világ egyik legprominensebb zenei intézményének, a Guildhall Music Schoolnak professzora. A London Philharmonic Orchestra a világ egyik legnívósabb, nagy múltra visszatekintő szimfonikus zenekara, melyet széleskörű repertoárjával és egyedülálló zeneiségével a kritikusok az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb zenekaraként emlegetnek. A zenekar alapítója és első vezetője Sir Thomas Beecham volt (1932), akit azóta olyan világhírű zenészek követtek, mint Sir Adrin Boult, Solti György, vagy Kurt Masur. 2007 óta az orosz születésű karmester, Vladimir Jurowski tölti be ezt a posztot.