Völgyből hegyre

AZ ENYVES SZŐRŰ KISMACSKA

A kislány új, rózsaszínű sildes kalapban a kávézó teraszán. Lógatja a lábát, csodálja az új, könnyű cipőcskét. Az asztalon bőrlevelű gumifa égetetlen, nyers kerámia színű kaspóban, négy-hat tő egymás mellé szúrva, de nem akárhogy, a különálló növények magassága egyenletesen csökken, akár a tornasoré. A növényeken hajtások, a nő csodálja az ültető ízlését, talán még a levelekből is kicsipkedett, forgatja a cserepet, hogy a kompozíció jobban mutasson. A gumifa ajándék, de az ajándékozás estéjén rájuk sötétedett, a növény beolvadt a kávézó dekorációi közé, a nő a teraszon felejtett. Elsősorban azért jöttek a kislánnyal, hogy megkeressék, hazavigyék, méltó helyre kerüljön. Anya és lánya örül a növénynek, elveszettnek hitt ajándékot megtalálni különös elégedettséggel tölti el az embert. A nő előtt kávé, cigaretta, a kislány gyümölcsdarabokkal gazdagon megrakott jeges teát szürcsöl, játszik a szívószállal, próbálja a magas pohárból kihalászni a narancsszeletet anélkül, hogy kézzel hozzáérne. Főleg nyáron kellemetlen a ragadós kéz. No meg a darazsak. Az új kalap hosszú sildje minduntalan belebotlik a pohárba, a kislány nevet, most szokja az új szerzeményt, ilyen kalapra vágyik, mióta beköszöntött a nyár, amiből hátul kilóg a lófarokba kötött dús, gesztenyebarna, derékig érő haja, akár a teniszező lányoké.

Július, kánikula, könyörtelen napsütés. A kockakővel burkolt kisvárosi teret telibe kapja a dél. Az világos színű, betontalpú ernyők négyszöget zárnak, távolról úgy mutat, mint egy több ponton alátámasztott arab sátor, karimáján vékony slagon vízporlasztó végig, a szél az asztalra hordja a frissítő permetet. A kislány nevet, hogy hígul a teája, a nő feneke alatt nedves a szék, a gumifa levelei fényesek a víztől. Csak a cigaretta ne ázzon. A hamutálban vizes papírszalvéta, mert játszik a szél.

A kislány a kalap alól körbejáratja tekintetét a teraszon, majd nagyobb körben a téren, melyet egyik oldalon a városháza, másik oldalon a színház szegélyez, két szökőkút, egyik a földből tör elő tizenhat sugárban, mint a gejzír, vizes ruhájú, nagyobbacska fiúk henteregnek a kövön. Ismerős gyereket nem lát. Vakáció, a nyaralás időszaka, az osztálytársak szanaszét, volt óvodástársak inkább este bukkannak fel. Anyjával beszélget, cseveg, végre ráérnek, már csak a hazaút maradt, minden elvégzendő, megvásárolandó kipipálva a listáról.

Az asztalnál, a kislány balján szőke hajú lányka áll meg, korban olyanforma, vagy kisebb. Nem köszön. A gyerekek nem vesztegetnek időt formaságokkal. Azt mondja:

– Ha szeretnél kismacskát nézni, ott, annál az asztalnál lehet – és megfordul, úgy mutat a terasz túlsó vége felé.

– Hol? Nem látom – mondja a kalapos, a poharat nem rakja le, szívószál a szájában.

A rövid hajú kislány visszafordul, felméri a beszélgetőpartnerét és így szól:

– Ha levennéd a kalapod, láthatnád.

Az ülő gyerek megemeli a sildet, hunyorít. Tekintete öt-hat asztalt fog be, szeme kismacskát keres, de csupán sok, idegen emberalakot talál.

A szőke kislány a nő felé fordul:

– Eljöhet velem, hogy megmutassam a kiscicát? Ott ülünk, annál az asztalnál.

– Persze – feleli az anya. – Csak mosson kezet utána.

A kislány sarkon fordul és eltűnik az asztalok között.

– Nem mégy vele? – kérdi a nő a még mindig ücsörgő lányát.

– Előbb ezt megiszom, különben elolvadnak a jégkockák.

– Mutatkozz majd be neki, mondd meg a neved, hogy tudjon rendesen megszólítani, jó?

A kislány, szájában a szívószállal, anyjára néz és bólint.

A rövid hajú lányka lassan közelít, mint aki teli poharat hoz, vagy tányér levest, vigyázva, hogy ki ne locsogjon. Meztelen, barna karján szürke, csipás képű macskakölyök.

– Itt találtuk – mondja, – annál az asztalnál van a teje, ott kell simogatni.

– Nekünk is van macskánk – mondja a kalapos, – de az felnőtt és az ágyban alszik.

– Nem visszük haza – néz a nő a kalapos kislányra, – meg ne forduljon a fejedben! Macskából egy elég. Néha az is sok.

A kislány csilingelve kacag a szőke lánykára:

– Egész nap ki-bejár, egyikünk folyton az ajtókat nyitogatja! Képzeld el, anya, két macska hányszor akar ki-be jönni! – fordul a széken.

– Ez nem a miénk – igazít a macskás kislány – nagyon éhes volt szegény és álmos, látod, most is milyen szépen alszik. A parkban vannak a testvérei. Meg akarod fogni?

A kalapos anyjára néz, kérdőn, hogy is van azzal a kézmosással. Közben egyik asztaltól szőke, zöld ruhás nő szólítja a macskás kislányt, hogy indulnának ebédelni. „Éhesek vagyunk” – nyomatékosít.

– Ott lesz, jó? Annál az asztalnál – mondja a szőke a kalaposnak felelősségteljes arckifejezéssel. Ahogy jött, úgy tűnik el, köszönés nélkül, macskástól.

A nő figyeli, amint távolodik a szőke, zöld ruhás nő, mellette barna másik, kinek arca valahonnét ismerős, kétoldalt két gyerek, egyikük a szőke lányka. A zöld ruhás nő nem magas, nem karcsú, de háta egyenes és ahogy rakja egyik lábát a másik után a tér kockakövein, járásából, lazán ringó hosszú ruhájából valami leírhatatlan bujaság árad.

A kalapos kislány lerakja a poharat. A jeges tea átlátszóra hígult, a gyümölcsöket kiügyeskedte a pohár aljáról, csak a fél narancsszelet héja maradt. Indul felderíteni, hol az árva macskakölyök. Figyelmesen kutatva jár az asztalok és székek között, anyja elégedetten szemléli, milyen ügyesen halad a vendégek súlyától moccanatlan széktámlák sűrűjében. Ahol végül megáll, négy fiatal fiú az asztalnál, egy lány, előttük kávé, sör. A kislány beszélget, a lófarok csüngve követi feje mozgását. A tér nyugodt és lassú. Közepén a vízpermettel védett terasz eleven, zsibongó oázis.

A kávé elfogy, a cigaretta elég. A nő feláll, fenekén eligazítja a nedves nadrágot, táska a vállra, fogja a cserepet, a gyerek ledobott melegítőjét és odaszól, hogy indulna. A kislány lassú, kimért léptekkel indul anyja felé, karján a szürke, csipásan hunyorgó macskakölyök.

– Még egy kicsit maradjunk, kérlek! Csak most vettem föl.

A nő szánakozva nézi a gyereket, ő meg a karján elégedetten ücsörgő macskakölyköt. A kismacska szőre csapzott, borzas, mintha beteg volna, vagy a vízpermettől nedves, akárcsak a székek, asztalok, hűsülni vágyó vendégek. Vagy bekenték enyvvel valami huligánok, akik a parkban múlatták idejüket, fiúk szeretnek macskákkal gonosz tréfát űzni. Hogy aztán valahány kislány kezébe veszi a ragadós szőrű kismacskát, ne tudja lerakni.

Tamás Kincső